Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Τριτοβάθμια ή …τριτοκοσμική εκπαίδευση;;

Ποια είναι η κατάσταση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μετά την 4η Οκτωβρίου 2009 ;;

Με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών οι εγγεγραμμένες πληρωμές του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων επί κυβερνήσεως Ν.Δ. για τον Πανεπιστημιακό Τομέα διαμορφώθηκαν ως εξής: οικονομικό έτος 2007, 993.489.458,81 €, οικονομικό έτος 2008 , 1.026.563.003,34€ ενώ για το οικονομικό έτος 2009, 1.055.136.538,73€. Μεσολαβούν οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ καταβάλλει για το 2010, 910.277.410,89 €, για το 2011, 890.431.510,00 €, ενώ για το 2012 έχουν προϋπολογισθεί 869.056.000,00 €, άρα τα κονδύλια θα είναι μικρότερα.

Η μείωση των κρατικών δαπανών για τον Πανεπιστημιακό Τομέα ανέρχεται στα 186 εκατομμυρίων € και ο μέσος μισθός όλων των κατηγοριών προσωπικού του πανεπιστημίου βρίσκεται σήμερα στα επίπεδα των αρχών του 2007.

Κι αν οι μειώσεις μισθών είναι φυσικό επακόλουθο μιας κρίσης που μαστίζει όλη τη χώρα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, τι κάνει προκειμένου να προωθήσει τους σχεδιασμούς της: Ασχολείται συστηματικά με το να απαξιώνει τόσο το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του δημοσίου Πανεπιστημίου όσο και το διοικητικό έργο των νομίμως εκλεγμένων πρυτανικών αρχών, παρουσιάζοντας, σε κάθε ευκαιρία, τα πανεπιστήμια ως κέντρα διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων, αφήνοντας ουσιαστικά θέματα της ανώτατης παιδείας να λιμνάζουν.

Απόδειξη της ανυπαρξίας πολιτικής βούλησης για την επίλυση των προβλημάτων των ΑΕΙ αποτελεί η αδυναμία εφαρμογής του Ν. 4009/2011. Αντί να αναθέσουν την εφαρμογή του στα νομίμως εκλεγμένα θεσμικά όργανα διοίκησης των ΑΕΙ (πρυτανικές αρχές και σύγκλητο), την ανέθεσαν σε επιτροπές τις οποίες όρισαν απ’ ευθείας, με την αρμοδιότητα να εκλέξουν το πρώτο συμβούλιο διοίκησης των ΑΕΙ όπως προβλέπεται από το νέο νόμο. Τα κριτήρια επιλογής όσων απαρτίζουν τις επιτροπές αυτές παραμένουν αδιευκρίνιστα…

Ταυτόχρονα διαπιστώνεται ανικανότητα υποστήριξης αυτών των επιτροπών όπως φαίνεται να το δηλώνουν και τα ίδια τα μέλη της επιτροπής του Πανεπιστημίου Πατρών στην – απαράδεκτου ύφους και μη συνάδουσα με τα ακαδημαϊκά ήθη – επιστολή την οποία απέστειλαν στο σύνολο του διδακτικού προσωπικού, ζητώντας – κατά τα πρότυπα του κυρίου Παπανδρέου προφανώς – δημοψήφισμα υποστήριξής της.

Η κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως του Κώστα Καρτάλη, ο οποίος αναφέρει στην προσωπική του ιστοσελίδα ««Με δυσαρεστεί η πόλωση που έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή μεταξύ πανεπιστημιακών και υπουργείου Παιδείας. Είναι σίγουρα μια πόλωση που δεν ευνοεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Χρειάζονται πρωτοβουλίες για να εκτονωθεί. Ωστόσο είναι μια πόλωση που είχε προβλεφθεί καθώς είχε εγκαίρως επισημανθεί ότι υπάρχουν στον νέο Νόμο διατάξεις που κινούνται στο όριο της αποδοχής, όπως για παράδειγμα αυτή με την οποία καταργούνται οι εκλεγμένες πρυτανικές αρχές πριν ολοκληρώσουν τις θητείες τους.»

Παρ’ όλα ταύτα, το Υπουργείο αντί να ασχοληθεί με την ικανότητα (ή ανικανότητα) των επιτροπών που το ίδιο όρισε για την υλοποίηση του νέου νόμου, εκβιάζει εμμέσως τα ΑΕΙ χορηγώντας μόνο δωδεκατημόρια του εγκεκριμένου για το 2012 προϋπολογισμού έως ότου εφαρμόσουν το νέο νόμο...

Όσο για τους διορισμούς νέων μελών ΔΕΠ… Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν διορισμοί μελών που έχουν εκλεγεί από τις αρχές του 2010, γεγονός που αν το συνδυάσεις με μαζικές συνταξιοδοτήσεις, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας σε μεγάλο αριθμό Τμημάτων…

Νατάσα Ράγιου
Αν. Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων Ν.Δ π. βουλευτής Αχαΐας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...