Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Αναβλήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη των ΔΣ σε τέσσερα πανεπιστήμια

Σε τέσσερα πανεπιστήμια (ΑΠΘ, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου) είχαν προγραμματιστεί για σήμερα οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών των νέων Διοικητικών Συμβουλίων, αλλά σε κανένα δεν έγιναν. Στα ιδρύματα των Ιωαννίνων και της Πελοποννήσου οι εκλογές είχαν ματαιωθεί από χθες, προκειμένου -όπως έλεγαν οι καθηγητές- να διασφαλισθεί η ομαλότητα, καθώς υπήρχαν κινητοποιήσεις φοιτητών. Οι εκλογές, ωστόσο, αναβλήθηκαν και στο ίδρυμα της Θεσσαλίας, εξαιτίας ομάδων φοιτητών που εμπόδιζαν την είσοδο των καθηγητών στις αίθουσες όπου είχαν στηθεί οι κάλπες.
Ενδεικτικές του κλίματος, που επικρατεί, είναι οι ανακοινώσεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θεοδ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος επισήμανε: «Η ματαίωση μιας εκλογικής διαδικασίας στο πανεπιστήμιο συνιστά από μόνη της μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη. Εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της σημερινής κρίσης που επηρεάζει τους θεσμούς, αλλά έχει, επίσης, τροφοδοτηθεί, καιρό τώρα, από το κλίμα έντασης και οξύτητας που καλλιεργήθηκε σε σχέση με τα πανεπιστήμια, από την άρνηση έγκρισης των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων και τις συνέπειες αυτών των πολιτικών. Η κατάσταση πρέπει πλέον να αλλάξει.
Στις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα χρειαζόμαστε τα πανεπιστήμια όρθια, δυναμικά και παραγωγικά, με ουσιαστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της κοινωνικής συνοχής. Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται τα πανεπιστήμια για να ξαναγεννήσουν την ελπίδα για το μέλλον και να διασφαλίσουν το δημόσιο αγαθό της Παιδείας. Το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου δεν έχει την πολυτέλεια εσωτερικών συγκρούσεων. Η κοινότητά του παραμένει ενωμένη και προσηλωμένη στην αποστολή της. Καλώ το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας να διαφυλάξει την ηρεμία, τη σταθερότητα και την ομαλότητα στη ζωή του Ιδρύματος. Η πανεπιστημιακή κοινότητα, παράλληλα, αναμένει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, να συμβάλει έμπρακτα στην αποφόρτιση του τεταμένου κλίματος και στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης με τα πανεπιστήμια για την υπέρβαση της κρίσης».
Με αφορμή τη μη πραγματοποίηση -λόγω πίεσης εκ μέρους των φοιτητών- της συνεδρίασης της Οργανωτικής Επιτροπής του ιδρύματος, προκειμένου να ρυθμισθούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες για τη διενέργεια των εκλογών, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δ. Κλάδης, σε ανακοίνωσή του, επισήμανε ότι «η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε τη ματαίωση των εκλογών, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία κλίματος οξύτητας και σκηνικού έντασης και, ενδεχομένως, έκρυθμων καταστάσεων στον χώρο διεξαγωγής της ψηφοφορίας και προκειμένου να διαφυλαχθεί η ηρεμία του Ιδρύματος» και κατέληξε: «Η Οργανωτική Επιτροπή θα προσδιορίσει τις επόμενες κινήσεις της συνεκτιμώντας την ειδικότερη κατάσταση στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση που διαμορφώνεται συνολικά στον χώρο των ελληνικών πανεπιστημίων σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες εκλογής των πρώτων συμβουλίων».
Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ αναφέρθηκε στο θέμα των πανεπιστημίων, σημειώνοντας ότι «ο νόμος για τα ΑΕΙ υλοποιείται κανονικά, εκτός από το άρθρο που αφορά την εξουσία των ΑΕΙ. Οι πρυτάνεις του ΑΠΘ και του πανεπιστημίου Αθηνών είναι εναντίον του νόμου και με κάθε ευκαιρία έκαναν γνωστό ότι δεν θα εφαρμοστεί. Δεν θα υπάρξει υπουργός οποιασδήποτε κυβέρνησης, ο οποίος για να κάνει το χατίρι σε έναν πρύτανη θα κάνει πίσω σε έναν νόμο που ψήφισαν τα 4/5 της Βουλής. Όλοι αυτοί που αποφασίζουν σήμερα ότι δεν θα υλοποιηθεί ο νόμος έχουν τεράστια ευθύνη απέναντι στους φοιτητές τους. Εφόσον δεν προχωράει η αλλαγή στη διοίκηση, δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση. Αυτό θα γίνει ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι στην ηγεσία του υπουργείου».

Υπευθυνότητα ζητά ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας 

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε δηλώσεις του σχετικά με την αναβολή των εκλογών στα τέσσερα πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου) για την ανάδειξη των νέων Συμβουλίων Διοίκησης, δήλωσε ότι «οι νόμοι πρώτα εφαρμόζονται, στη συνέχεια αξιολογούνται και εάν και όταν κριθεί σκόπιμο βελτιώνονται».
Ο κ. Αρβανιτόπουλος πρόσθεσε ότι «ο νέος νόμος, που ψηφίστηκε από ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εφαρμόζεται κανονικά, εκτός από το σκέλος που αφορά στη διοίκηση των Ιδρυμάτων. Το γεγονός αυτό επιφέρει δυσλειτουργία στα Ιδρύματα, εφόσον, πέραν όλων των άλλων, η χρηματοδότησή τους πραγματοποιείται μερικώς και μόνον για τις υποχρεωτικές δαπάνες τους».
«Η ματαίωση, η αναβολή και πρωτίστως η παρεμπόδιση, με καταλήψεις και παράνομες ενέργειες μειοψηφιών, των διαδικασιών εκλογής των νέων συμβουλίων διοίκησης, διαταράσσει την ομαλότητα, που τόσο έχει ανάγκη η πανεπιστημιακή κοινότητα και η ελληνική κοινωνία», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.
«Γι αυτό, ζητώ από όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να περιφρουρήσουν το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων και τις διαδικασίες, επιδεικνύοντας τη δέουσα και αναμενόμενη ευθύνη. Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας δεν πρέπει να μετατραπούν σε πεδίο αντιπαράθεσης οργανωμένων συμφερόντων και μειοψηφιών, ιδιαίτερα σήμερα, που η χώρα βρίσκεται στη βαθύτερη κρίση της μεταπολιτευτικής της ιστορίας», κατέληξε.
Εισαγγελική παρέμβαση για τα γεγονότα στο ΑΠΘ
Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν τα γεγονότα που εκτυλίχθησαν στο ΑΠΘ και οδήγησαν τελικά στην αναβολή των προγραμματισμένων για σήμερα εκλογών ανάδειξης εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος.
Η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, Άννα Καραμόσχογλου, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της παράνομης βίας και της διατάραξης υπηρεσιακής ειρήνης. Είχε προηγηθεί σχετική εντολή από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελο Μπακέλα. Η έρευνα ανατέθηκε στην Αστυνομία.
Η μετάθεση των αρχαιρεσιών για την προσεχή Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου, αποφασίστηκε το πρωί από την Οργανωτική Επιτροπή των εκλογών. Νωρίτερα φοιτητές, μέλη ΔΕΠ και διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο της Νομικής Σχολής, μπλοκάροντας τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 9 το πρωί. Ήδη από χθες το βράδυ φοιτητές είχαν καταλάβει το κτίριο της Νομικής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εκλογές.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Ανακοίνωση Τομέα Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ για τη ματαίωση των εκλογών ανάδειξης των συμβουλίων διοίκησης.

Με αποφάσεις των εφορευτικών επιτροπών στα πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Πελοποννήσου αλλά και με καταλήψεις, όπως στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ματαιώθηκαν οι προγραμματισμένες εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των συμβουλίων διοίκησης των πανεπιστημίων που προβλέπει ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ της χώρας. Ο τομέας Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ έχει εκφράσει επανειλημμένα την αποδοκιμασία του στα φαινόμενα βίας και ανομίας που σημειώνονται στο δημόσιο πανεπιστήμιο και το απαξιώνουν. Ο νόμος 4009/2011 έχει σοβαρά προβλήματα και η πολιτική του υπουργείου απέναντι στα πανεπιστήμια οξύνει την ένταση ανάμεσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στο αρμόδιο υπουργείο. Αυτός όμως δεν είναι λόγος για να παρεμποδίζεται η εφαρμογή του νόμου και να υποθάλπεται η βία. Οι εκλογές των συμβουλίων διοίκησης πρέπει να προχωρήσουν και το διδακτικό προσωπικό να αφεθεί ελεύθερο να ασκήσει το δημοκρατικό ακαδημαϊκό του δικαίωμα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...