Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Αρβανιτόπουλος: Η Πολιτεία δεν θα αφήσει τα πανεπιστήμια να υπολειτουργούν

Τη λύπη του για την απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων, που έκαναν λόγο για εκστρατεία κατασυκοφάντησης του Πανεπιστημίου, εξέφρασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ.
Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε: «Το υπουργείο και οι Πρυτανικές Αρχές δεν είναι σε αντιπαράθεση. Έχουμε κοινό στόχο την αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την προάσπιση του δημόσιου Πανεπιστημίου. Οι Πρυτανικές Αρχές είναι νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένες αρχές και είναι αυτονόητο ότι χαίρουν της εμπιστοσύνης του Υπουργείου».
Επίσης, ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα του ασύλου λέγοντας: «Για εμάς, τη ΝΔ, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία, έχει μεγάλη σημασία το θέμα της κατάργησης του ασύλου. Εμείς ψηφίσαμε το νόμο για την κατάργηση του ασύλου γιατί το άσυλο είχε μετατραπεί σε άσυλο ανομίας. Θέλαμε να σταματήσει η μετάθεση ευθυνών. Ο νόμος είναι σαφής. Οι Πρυτανικές Αρχές έχουν την ευθύνη να διαπιστώνουν τις παράνομες πράξεις και η Πολιτεία έχει την ευθύνη να παρεμβαίνει όπως ορίζει η κοινή νομοθεσία».
Όσον αφορά στη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα, αλλά πρόσθεσε: «Υπάρχει παρανόηση. Για να μην αιωρούνται εντυπώσεις: Ο νόμος που ψηφίστηκε λέει ότι ο προϋπολογισμός του 2012 θα υποβληθεί από τα Συμβούλια. Συμβούλια δεν έχουν εκλεγεί, γι' αυτό δεν έχει υποβληθεί προϋπολογισμός. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το Υπουργείο, η πολιτεία θα αφήσει χωρίς κονδύλια τα Πανεπιστήμια, χωρίς πόρους ώστε να υπολειτουργούν. Έχω δεσμευτεί προσωπικά ότι, έως την υποβολή των προϋπολογισμών του 2012 από τα Συμβούλια που θα εκλεγούν, θα χρηματοδοτούμε κανονικά τα Ιδρύματα με δωδεκατημόρια του προϋπολογισμού».
Σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο αναπληρωτής υπουργός είπε: «Για την εφαρμογή του νόμου πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η μεταρρύθμιση θέλει συμμετοχή και συναίνεση. Η πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας, νομίζω, ότι είναι θετική απέναντι στο νόμο. Απόδειξη τούτου, οι πανεπιστημιακοί που προσέφυγαν στο ΣτΕ, προσέφυγαν μόνο για δύο, τρία ζητήματα του νόμου. Οι οργανωμένες μειοψηφίες αντιδρούν και καλώ την πανεπιστημιακή κοινότητα, στο σύνολό της, να τον εφαρμόσει. Η σιωπηλή πλειοψηφία πρέπει με συναίσθηση ευθύνης να δημιουργήσει ένα κλίμα εφαρμογής του νόμου μέσα στα Πανεπιστήμια, με ηρεμία και ομαλότητα.
»Ήμουν από την αρχή σαφής, οι νόμοι εφαρμόζονται πρώτα και μετά αξιολογούνται και στην πορεία βλέπουμε αν υπάρχουν θέματα που χρήζουν αλλαγής και βελτίωσης. Ο νόμος στο μεγάλο μέρος του ήδη εφαρμόζεται. Απομένει να εφαρμοστεί το κομμάτι που αφορά στη διοίκηση των Πανεπιστημίων»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...