Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Λάθος το θέμα της Φυσικής

Λάθος το θέμα Β/Β1 της Φυσικής, αναφέρει το http://em-pollution-gr.blogspot.com/2010/05/1_19.html και τονίζει ότι "η άσκηση πρέπει να μη ληφθεί υπόψη. Ούτε στο γυμνάσιο δεν έπρεπε να μπαίνουν τόσο χαζές ασκήσεις. Πόσο περισσότερο σε Πανελλήνιες. Ντροπή".

Το θέμα που δόθηκε είναι:
Μονοχρωματική ακτίνα φωτός διαπερνά διαδοχικά δύο οπτικά υλικά με δείκτες διάθλασης n1 και n2 αντίστοιχα, όπου n2=1.5*n1.

Η ακτίνα προσπίπτει κάθετα στις διαχωριστικές επιφάνειες τών δύο οπτικών υλικών. Τα δύο οπτικά υλικά έχουν πάχος d και 2d αντίστοιχα. Στο οπτικό υλικό με δείκτη διάθλασης n1 το πάχος d1 ισούται με 10^5 μήκη κύματος στο μέσο αυτό. Με πόσα μήκη κύματος της ακτινοβολίας στο μέσο με δείκτη διάθλασης n2 ισούται το πάχος 2d;

a) 2*10^3      b) 0.75*10^5      c) 3*10^5

Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. (μονάδες 2)

Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας. (μονάδες 6)

Είναι λάθος διότι:

a) Η λέξη “μονοχρωματική ακτίνα” δεν σημαίνει ότι η συχνότητα του φωτός που διαπερνάει τα δύο υλικά μένει μέσα και στα δύο υλικά η ίδια, κάτι που απαιτείται για να επιλυθεί πλήρως η άσκηση. “Μοχρωματική ακτίνα” σημαίνει μέν φώς μίας συχνότητας αλλά αυτό δεν σημαίνει επαναλαμβάνω ότι αυτή η συχνότητα είναι ίδια και στα δύο οπτικά μέσα. Η σωστή απάντηση λοιπόν ως πρός το πρόβλημα είναι ότι δεν δίνει αρκετά στοιχεία για να επιλυθεί. Εκτός αν πρέπει να ξεχάσουμε την αρχή διατήρησης της ενέργειας, κάτι που δεν μπορώ να δεχτώ….

β) Δεν καθορίζεται τό είδος τών υλικών. Αλλο ένα σημαντικό πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...