Μετά και τη χθεσινή εξέταση σε μαθήματα κατεύθυνσης, οι Πανελλαδικές ολοκληρώθηκαν για ένα μεγάλο μέρος των υποψηφίων, καθώς απομένει μόνο το μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας το οποίο εξετάζεται τη Δευτέρα και το οποίο δηλώνουν -κυρίως- υποψήφιοι που προσβλέπουν σε εισαγωγή στα οικονομικά τμήματα.
Η εικόνα για τα γραπτά των μαθημάτων δεν είναι ενιαία, καθώς υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανά μάθημα και κατεύθυνση. Ωστόσο, τα θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας που χαρακτηρίζουν την πλειονότητα των μαθημάτων, τα χαμηλότερα ποσοστά -έστω και οριακά σε κάποιες περιπτώσεις- αριστούχων ωθούν τους βαθμολογητές στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει μία μικρή πτώση των βάσεων στα δημοφιλή υψηλόβαθμα τμήματα.
Φέτος, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, δεν δίνεται τόσο μεγάλη σημασία στα ποσοστά των αποτυχόντων. Οσοι βρεθούν στο... υπόγειο της βαθμολογικής κλίμακας δεν τίθενται αυτομάτως εκτός ΑΕΙ-ΤΕΙ, αφού η βάση του δέκα δεν αποτελεί πλέον προαπαιτούμενο για την εισαγωγή στα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.
Αυτό στην πράξη θα ρίξει τις βάσεις σχολών της περιφέρειας που μέχρι πέρυσι απαιτούσαν βαθμολογίες κοντά στα 10.000 και δεν κάλυπταν όλες τις προσφερόμενες θέσεις. Πρόκειται για πάνω από 100 τμήματα, η πλειονότητα των οποίων ανήκει σε τεχνολογικά ιδρύματα της περιφέρειας.
Θα πρέπει να επισημανθεί πάντως ότι οι προβλέψεις για τις βάσεις εισαγωγής σε αυτό το χρονικό σημείο γίνονται με κάθε επιφύλαξη, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα, απομένουν τα ειδικά μαθήματα και οι αθλητικές δοκιμασίες, ενώ δεν υπάρχει το δεύτερο βασικό στοιχείο που βοηθάει για τις εκτιμήσεις και που δεν είναι άλλο από τις προτιμήσεις των υποψηφίων στα μηχανογραφικά δελτία.
Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από έμπειρους βαθμολογητές, στη Θεωρητική Κατεύθυνση φαίνεται ότι οι επιδόσεις είναι χαμηλότερες -έστω και οριακά σε ορισμένα μαθήματα- από το 2009, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται από πλευράς υποψηφίων στο μάθημα της Ιστορίας.
Στη Θετική Κατεύθυνση, η εικόνα είναι ανάλογη, καθώς στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας (Μαθηματικά) οι βαθμολογητές μιλούν για χειρότερες επιδόσεις από την περσινή χρονιά.
Οσον αφορά στην Τεχνολογική Κατεύθυνση 2, φαίνεται να είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα, αφού στο μάθημα Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων δεν φαίνεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις συγκριτικά με πέρυσι, οπότε και ένας στους τέσσερις βρέθηκε στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα (18-20).
Θεωρητική και Θετική Κατεύθυνση«Βουνό» Λογοτεχνία, Μαθηματικά
Κάτω από τη βάση αναμένεται να βρεθούν 7 στους 10 υποψήφιους στα Μαθηματικά Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2
Ανεβαίνει ο πήχης στη Θεωρητική Κατεύθυνση Ούτε η Νεοελληνική Λογοτεχνία εξαιρείται από τα μαθήματα στα οποία αναμένεται μείωση στα ποσοστά των αριστούχων. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα άριστα γραπτά δεν θα ξεπεράσουν το 5%, ενώ 1 στους 4 θα βρεθεί στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες. Το άλλο μάθημα Θεωρητικής Κατεύθυνσης, η Ιστορία, δυσκόλεψε αρκετά τους υποψηφίους και όλα τα στοιχεία μιλούν για πτώση τόσο στα ποσοστά των αριστούχων και αύξηση στα γραπτά κάτω της βάσης.
Ισορροπία ή οριακή πτώση στη Θετική Κατεύθυνση Στα περσινά επίπεδα αναμένεται να κινηθούν οι αριστούχοι στο μάθημα της Βιολογίας Θετικής Κατεύθυνσης, που αποτελεί «διαβατήριο» για τις υψηλόβαθμες σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου. Ενας στους τρεις θα πετύχει βαθμολογίες μεταξύ 18-20, ενώ άλλοι τόσοι θα «καταταχθούν» στην επόμενη βαθμολογική κλίμακα (15-17,9). Δυσκολότερα από τα περσινά κρίθηκαν τα θέματα στα Μαθηματικά. Τα ποσοστά των αριστούχων μάλιστα δεν αποκλείεται να πέσουν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το 2009.
«Βατερλό» στα Μαθηματικά Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 Πολύ χειρότερα, ως είθισται, έγραψαν οι υποψήφιοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 στα Μαθηματικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάτω από τη βάση αναμένεται να βρεθεί το 70% των υποψήφιων. Αντίθετα, θετικές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για το μάθημα Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων όπου οι αριστούχοι θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν οριακά το 25%.
Απιαστο όνειρο το άριστα σε Φυσική - Αρχαία Σοβαρές δυσκολίες αντιμετώπισαν οι μαθητές που διαγωνίστηκαν την Τετάρτη σε Φυσική και Αρχαία Ελληνικά, αφού τα θέματα κρίθηκαν ιδιαιτέρως απαιτητικά. Το άριστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των καθηγητών, θα είναι μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝΧωρίς εκπλήξεις τα Λατινικά, σαφή τα θέματα στη Χημεία
Χωρίς σοβαρές δυσκολίες αντιμετώπισαν χθες τα θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν σε Λατινικά, Χημεία, Ηλεκτρολογία και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. Η χθεσινή μέρα ήταν και η τελευταία των διαγωνισμών για τον κύριο όγκο των υποψηφίων, αφού τη Δευτέρα θα διαγωνιστούν μόνο όσοι έχουν επιλέξει το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, οπότε οι εξετάσεις λήγουν για όλους.
Στα Λατινικά, με δεδομένο ότι η λεπτομέρεια είναι αυτή που καθορίζει τις υψηλές βαθμολογίες, αρκετοί υποψήφιοι σίγουρα έχασαν «πόντους», καθώς υπήρχαν κάποιες «πονηρές» ερωτήσεις. Στη Χημεία οι καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι θα καταφέρουν να προσεγγίσουν βαθμούς από 18 έως 20. Στο μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον τα θέματα ήταν απαιτητικά, με ιδιαίτερη έμφαση στο 3ο και 4ο θέμα, τα οποία ήθελαν μαθητές με συνθετική και αναλυτική ικανότητα. Οσον αφορά τις βαθμολογίες, φαίνεται ότι και φέτος θα είναι χαμηλές, αφού οι υποψήφιοι σχεδόν όλες τις χρονιές δεν έχουν καλές επιδόσεις. Για τα δύο βασικά μαθήματα οι εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών έχουν ως εξής:
Λατινικά: Σύμφωνα με την Ενωση Φιλολόγων, τα θέματα ήταν αναμενόμενα, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, απαιτούσαν όμως καλή προετοιμασία των υποψηφίων.
Τα προς μετάφραση κείμενα προέρχονται από τις διδακτικές ενότητες XXIII και XLVII του σχολικού εγχειριδίου, που είχαν και στο παρελθόν εξεταστεί (1992, 2005). Η ύλη παραμένει η ίδια τα τελευταία 28 χρόνια, επομένως είναι αναπόφευκτες οι επαναλήψεις και αλληλεπικαλύψεις στη διατύπωση των θεμάτων. Οι γραμματικές ασκήσεις (Β1, Β2) απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, κινούνται όμως στην παραδοσιακή πρακτική των τελευταίων ετών, χωρίς πρωτοτυπία και ευρηματικότητα, και ελέγχουν μόνο την απομνημόνευση τύπων και όχι την παραγωγή λόγου. Οι συντακτικές ασκήσεις Γ1 δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες και είναι του γνωστού αναγνωριστικού τύπου.
Χημεία: Σύμφωνα με την Ενωση Ελλήνων Χημικών, τα θέματα ήταν σαφή και κάλυπταν όλο το εύρος της ύλης. Παρουσιάζουν διαβαθμισμένη δυσκολία και υψηλή διακριτική ικανότητα.
Ν. ΤΡΙΓΚΑ
Μαθήματα Γενικής ΠαιδείαςΕλάχιστοι οι αριστούχοι και φέτος στη Νεοελληνική Γλώσσα
Λιγότεροι αριστούχοι στα μαθήματα Γενικής Παιδείας
Προβάδισμα έναντι των συνυποψηφίων τους θα αποκτήσουν όσοι «πλασαριστούν» στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα στη Νεοελληνική Γλώσσα, καθώς οι αριστούχοι και φέτος θα είναι ελάχιστοι και δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν το 2%. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, περίπου οι μισοί υποψήφιοι θα κινηθούν σε χαμηλές και μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες, δηλαδή 10-15, ενώ οι αποτυχόντες θα φτάσουν σε ποσοστό 20 με 25%, ίσως λίγο χαμηλότερο από πέρυσι.
Στη Βιολογία, αναμένεται να συμπεριληφθούν στους αριστούχους περίπου 1 στους 4 υποψηφίους, ενώ σχεδόν 1 στους 3 θα βρεθεί στο υπόγειο της βαθμολογικής κλίμακας. Οι αναλυτές, πάντως, επισημαίνουν πως όσοι επέλεξαν φέτος τη Βιολογία αποκτούν πλεονέκτημα έναντι άλλων υποψηφίων που επέλεξαν διαφορετικό μάθημα Γενικής Παιδείας.
Σε δυσκολότερα θέματα συγκριτικά με την περσινή χρονιά, κλήθηκαν να απαντήσουν οι φετινοί υποψήφιοι στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, γεγονός που αποτυπώνεται και στις βαθμολογίες.
Οπως όλα δείχνουν, οι υποψήφιοι θα κινηθούν στα επίπεδα των εξετάσεων του 2008, οπότε και τα ποσοστά των γραπτών που είχαν βρεθεί στην κλίμακα (18-20) δεν ξεπέρασαν το 27%. Στις αμέσως χαμηλότερες βαθμολογίες (15-17,9), αναμένεται να βρεθούν 1 στους 4, ενώ το ποσοστό των αποτυχόντων είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερο από το περσινό, φτάνοντας κοντά στο 30%. Στο μάθημα της Φυσικής Γενικής Παιδείας φαίνεται πως ισχύει το «κάθε πέρυσι και καλύτερα» γι’ αυτό άλλωστε το προτιμούν ελάχιστοι.
Τα φετινά δύσκολα, ομολογουμένως θέματα, απευθύνονται σε υποψηφίους υψηλού επιπέδου. Ως εκ τούτου, η πρώτη εκτίμηση από τους βαθμολογητές, μιλάει για μείωση των αριστούχων κοντά στο 40% ή ενδεχομένως ακόμη πιο κάτω, ενώ φαίνεται ότι αυξάνεται ελαφρά και το ποσοστό των γραπτών που δεν συγκεντρώνουν το δέκα.
Δεν είναι τυχαίο ότι την Ιστορία Γενικής Παιδείας την επιλέγουν υποψήφιοι... μετρημένοι στα δάχτυλα, αφού τα ποσοστά αποτυχόντων ξεπερνούν κάθε χρόνο το 50%, ενώ πέρυσι έφτασαν το 62,23%.
Τη φετινή χρονιά πάνω από το 50% αναμένεται να βρεθεί κάτω από τη βάση.
Μιχάλης Νιβολιανίτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ