Εως τώρα, οι περίπου 93.000 υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων που θα διεκδικήσουν μία από τις περίπου 70.000 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχουν εξετασθεί σε τέσσερα υποχρεωτικά μαθήματα, ενώ απομένουν να εξετασθούν σε άλλα δύο. Αν και έπονται εξετάσεις σε μαθήματα ειδικής βαρύτητας (για παράδειγμα, τα Αρχαία και η Φυσική, η Χημεία και οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας), τα πρώτα στοιχεία από τα έως τώρα εξετασθέντα μαθήματα, σύμφωνα με πολύπειρους βαθμολογητές, κατατείνουν στο ότι η τάση των βάσεων εισαγωγής για τα ΑΕΙ διαγράφεται πτωτική σε σχέση με πέρυσι. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι οι βάσεις στα μεσαίας και χαμηλής ζήτησης τμήματα και σχολές θα κινηθούν σαφώς πτωτικά, ενώ ελαφρώς πτωτική είναι η τάση και για τις βάσεις των περιζήτητων σχολών.
Τα δεδομένα, βέβαια, έχουν αλλάξει διότι από φέτος έχει καταργηθεί η βάση του 10, και άρα δεν αποτελεί ζητούμενο πόσοι θα την ξεπεράσουν ώστε να κατοχυρώσουν δικαίωμα εισαγωγής σε κάποιο ΑΕΙ. Απλώς, «θα εισαχθούν τόσοι υποψήφιοι όσες και οι προσφερόμενες θέσεις».
Ειδικότερα, από τα έως τώρα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας –κοινό μάθημα και για τους 93.000 υποψηφίους αφού περιλαμβάνει την Εκθεση–, προκύπτει ότι οι επιδόσεις δεν θα διαφοροποιηθούν σημαντικά συγκριτικά με πέρυσι. «Τα φετινά θέματα ήταν ξεκάθαρα και φαίνεται ότι δεν δημιούργησαν προβλήματα στους υποψηφίους», ανέφερε στην «Κ» έμπειρος βαθμολογητής. Ως προς τα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι οι ακόλουθες:
– 1ο επ. πεδίο: Τις σχολές του πεδίου επιλέγουν οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης που διεκδικούν μία θέση στα παιδαγωγικά τμήματα, τις νομικές σχολές, τις φιλολογίες κ.λπ. Στην Ιστορία Κατεύθυνσης, (δεύτερο μάθημα βαρύτητας για την θεωρητική κατεύθυνση μετά τα Αρχαία) οι καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα. Από την άλλη, τα θέματα στην Νεοελληνική Λογοτεχνία Κατεύθυνσης κρίθηκαν από τους μαθητές «αρκετά εύκολα, αλλά πολλά» με αποτέλεσμα «να χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο», τόνισε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΟΡΙΟΝ-IdEF κ. Μανώλης Αμαργιανάκης.
– 2ο και 4ο επ. πεδίο: Οι επιδόσεις στα Μαθηματικά θα κρίνουν κατά πολύ την πορεία των βάσεων εισαγωγής στις σχολές του 2ου (τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας κ.ά.) και του 4ου πεδίου (πολυτεχνεία, τμήματα πληροφορικής). Τα θέματα τόσο στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης όσο και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας «κρίθηκαν πιο δύσκολα από πέρυσι με αποτέλεσμα να επηρεάσουν πτωτικά τις βάσεις εισαγωγής», ανέφερε στην «Κ» ο γραμματέας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, κ. Ιωάννης Τυρλής.
– 3ο επ. πεδίο: Στο πεδίο περιλαμβάνονται οι περιζήτητες ιατρικές σχολές και συμμετέχουν οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης. Τα θέματα στην Βιολογία Κατεύθυνσης κρίθηκαν πιο απαιτητικά από πέρυσι, με αποτέλεσμα η τάση των βάσεων να είναι ελαφρώς πτωτική, αφού οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης εξετάζονται και στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, τα θέματα των οποίων ήταν σαφώς πιο δύσκολα από πέρυσι.
– 5ο επ. πεδίο: Στο πεδίο περιλαμβάνονται τα οικονομικά τμήματα και σχολές. Το πρώτο μάθημα βαρύτητας του πεδίου είναι οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και δεν έχει ακόμη εξετασθεί. Ομως, το δεύτερο μάθημα βαρύτητας είναι τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, όπου τα θέματα ήταν σαφώς πιο δύσκολα από πέρυσι. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τις θέσεις στις οικονομικές σχολές διεκδικούν πολλοί υποψήφιοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης (στην οποία εξετάζονται και τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, με τα πολύ πιο δύσκολα σε σχέση με πέρυσι θέματα) οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι βάσεις του πεδίου θα πέσουν. ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΣΤΟ [+] ΓPAΦHMA ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ