Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Ετοιμη πολιτικά και νομικά για την επιστράτευση η κυβέρνηση


Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 18:00 η άτυπη συνέλευση της ΟΛΜΕ κατά την οποία αποφασίστηκε η Ομοσπονδία να μην αλλάξει στάση για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις παρά την επιστράτευση, ενώ αύριο θα συνεδριάσουν από κοινού τα διοικητικά συμβούλια των ενώσεων εκπαιδευτικών Αττικής προκειμένου να συγκροτηθεί απεργιακή επιτροπή.

Μεταξύ άλλων, η ΟΛΜΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε συλλαλητήριο τη Δευτέρα και 24ωρη απεργία την Παρασκευή.

Η απόφαση ελήφθη χθες κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλο το πολιτικό και νομικό της οπλοστάσιο της επιστράτευσης συμπεριλαμβανομένης προκειμένου να καταστείλει την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών και καταγράψει μία ακόμη πολιτική νίκη.

Καθώς το θέμα έχει και εσωκομματική διάσταση καθώς η απεργία ψηφίστηκε και από την συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Νίκος Παπαχρήστος έχει πάρει τον δρόμο της εξόδου.

Το κυβερνητικό επιτελείο αποδίδει πολλαπλή σημασία στην απεργία των καθηγητών και στην αντιμετώπισή της. Κατ' αρχήν είναι το οικονομικό στοιχείο. Αν δεν προχωρήσουν οι απολύσεις –μη ανανέωση των συμβάσεων- των εκπαιδευτικών θα υπάρξει πρόβλημα και οικονομικό αλλά και στη μείωση του δημοσίου. Ακολούθως είναι το πολιτικό στοιχείο. Αν σε αυτή την συγκυρία που η κυβέρνηση θεωρεί ότι παίζονται όλα καθώς περιμένει τον  επόμενο έλεγχο της Τρόικας κάνει πίσω τότε δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλες κοινωνικές ομάδες που έχουν εξαντλήσει τα
όρια τους.

Eχει όμως και μία διαφορετική ανάγνωση η απεργία των εκπαιδευτικών. Θεωρεί η κυβέρνηση ότι οι εισαγωγικές εξετάσεις είναι θέμα ευαίσθητο για την κοινωνία με την κατάλληλη παρότρυνση η κοινή γνώμη θα σταθεί απέναντι στους καθηγητές και η κυβέρνηση θα εισπράξει πολιτικά οφέλη από την αποφασιστικότητά της στην διασφάλιση των εξετάσεων. Η πρωτοφανής σφοδρότητα της επίθεση της κυβέρνησης και η εντυπωσιακή ακόμη και για την περίοδο του μνημονίου επιστράτευση των μίντια δεν αφήνει περιθώριο για τις προσθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Γι αυτό άλλωστε απελευθέρωσαν τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη ο οποίος στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ εξαπέλυσε σφοδρή προσωπική επίθεση εναντίον του προέδρου της ΟΛΜΕ κ. Παπαχρήστου ενώ παράλληλα είπε ότι η επιστράτευση πρέπει να γίνει και ότι στη νέα Ελλάδα που οικοδομεί το κόμμα του δεν θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί δεν θα μπαίνουν σε αίθουσες, παραβλέποντας βέβαια ότι όλοι εκείνοι που είναι στην κεντρική υπηρεσία ή αποσπασμένοι σε άλλα υπουργεία είναι πελάτες του κόμματός του.

Πρόβλημα προέκυψε για το κυβερνητικό επιτελείο από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ ανήκει στην ΔΑΚΕ και ότι υπέρ της απεργίας ψήφισαν τα μέλη του ΔΣ που πρόσκεινται στα κόμματα της συγκυβέρνησης. Μόνο τα δύο μέλη του ΠΑΜΕ ψήφισαν κατά της απεργίας. Χάλασε η ψηφοφορία της ΟΛΜΕ την πολιτική επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ήδη ετοιμάσει η «ομάδα αλήθεια» του Μαξίμου και το κόμμα της ΝΔ. Παρόλα αυτά συνέχισε να συνδέει την απεργία με τον ΣΥΡΙΖΑ και δείχνει την έξοδο από το κόμμα στον κ. Παπαχρήστο. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση του γραμματέα της ΝΔ κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη:  «Πρακτικές και παρωχημένες νοοτροπίες τύπου ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζουν ακόμα και στελέχη της ΔΑΚΕ, δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία. Εξάλλου, η Φιλελεύθερη Ιδεολογία σημαίνει να υπηρετείς το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία και όχι να την εκβιάζεις».

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...