Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Μετεγγραφές φοιτητών: Όλες οι αλλαγές που αναμένεται να ισχύσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012

"Φρένο" στις μετεγγραφές φοιτητών αναμένεται να τεθεί στις μετεγγραφές φοιτητών από το αμέσως προσεχές ακαδημαϊκό έτος 2011-2012. Οι αλλαγές, που δρομολογεί το Υπουργείο Παιδείας και αναμένεται να περιορίσουν τον υπερδιπλασιασμό των τελικώς εισακτέων φοιτητών σε σχολές κυρίως της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας και την αμφίδρομη δραματική μείωση εκείνων των τμημάτων της περιφέρειας, πρόκειται να αφορούν σε όλες τις ειδικές κατηγορίες φοιτητών, όπως πολυτέκνους και τριτέκνους, υποψηφίους με αδελφό που φοιτεί σε άλλη πόλη, γόνους άγαμης μητέρας κ.λπ. 

Σύμφωνα με την πρόταση που ακόμη επεξεργάζεται το Υπουργείο, η κάθε Σχολή θα δέχεται μετεγγραφές που δεν θα υπερβαίνουν το 20% των συνολικών θέσεών της. Πρακτικά, αν κάποια Σχολή δέχεται 100 φοιτητές, οι μετεγγραφόμενοι δεν θα μπορούν να είναι πάνω από 20. 
Έτσι, ο κάθε υποψήφιος, κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού του, θα έχει αρχικά τη δυνατότητα να εισαχθεί στη Σχολή της επιλογής του με βάση τα μόρια που συγκεντρώνει, συνγωνιζόμενος όλους τους υπόλοιπους υποψηφίους. Εναλλακτικά, σε περίπτωση που δεν εισάγεται στη Σχολή της επιλογής του με βάση τα μόριά του, ΄και εφόσον πληροί τα κριτήρια μιας από τις παραπάνω ειδικές κατηγορίες, θα έχει τη δυνατότητα να κριθεί σε δεύτερο επίπεδο για την ίδια Σχολή, συναγωνιζόμενος μόνο τους υποψηφίους που επίσης ανήκουν σε κάποια ειδική κατηγορία, μέχρι τη συμπλήρωση του 20% των συνολικώς εισακτέων γι΄ αυτή τη Σχολή. 
Αν δεν καταφέρει να εισαχθεί στη Σχολή της επιλογής του ούτε με αυτό τον τρόπο, θα συμβαίνει το ίδιο και στις επόμενες επιλογές του, μέχρις ότου εισαχθεί σε κάποια Σχολή. 
Σε κάθε περίπτωση, οι υποψήφιοι δεν θα χάσουν το δικαίωμα να εισάγονται σε σχολές που βρίσκονται στην πόλη της επιλογής τους, αλλά αν δεν πληρούν τα βαθμολογικά κριτήρια, θα εισάγονται σε Σχολή της ίδιας πόλης με χαμηλότερη βάση, πάντα σύμφωνα με το μηχανογραφικό τους. 
Αναμένεται επίσης να τεθούν και ορισμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια (π.χ. ανώτατο οικογενειακό εισόδημα που αναμένεται να ανέρχεται, ως ανώτατο όριο, στις 50.000€) μαζί με τα βαθμολογικά. 
Πρόκειται για ένα μέτρο που βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση και αναμένεται να θεσπιστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Εκτός από τα πλεονεκτήματά του, που ανάγονται στην ομοιόμορφη κατανομή των φοιτητών στις Σχολές όλων των πόλεων και την πολλαπλότητα των ευκαιριών που δίδεται στους υποψηφίους που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι, περιορίζοντας την ελεύθερη μετεγγραφή των φοιτητών που ανήκουν σε κάποια από τις κατηγορίες αυτές, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος, σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό, ενδέχεται είτε ορισμένοι υποψήφιοι να θυσιάσουν τις Σχολές της πρώτης τους επιλογής προκειμενου να εισαχθούν σε κάποια Σχολή στην πόλη κατοικίας τους που όμως δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους, προκειμένου να μπορέσει η οικογένεια να ανταποκριθεί στα σημαντικά φοιτητικά έξοδα, αφού συνήθως θα μιλάμε για οικογένειες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, είτε οι οικογένειες αυτές, μη θέλοντας να καταβαραθρώσουν τις προσδοκίες των παιδιών τους, να αναγκάζονται συχνά να συντηρούν δύο ή και τρία σπίτια (αν κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας φοιτεί σε άλλη πόλη) προκειμένου ο υποψήφιος να εισαχθεί σε κάποια Σχολή που πραγματικά επιθυμεί, ακόμα και αν βρίσκεται σε διαφορετική πόλη. 
www.nomosfera.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...