Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Εφευρέτες ετών 16 από τη Μυτιλήνη!

Δύο μαθητές από τη Μυτιλήνη, οι οποίοι έχουν στα σκαριά έναν οικολογικό κινητήρα που θα προορίζεται  για οχήματα, δεν θα ρυπαίνει την ατμόσφαιρα, θα καταναλώνει πολύ χαμηλό ποσοστό ενέργειας και θα έχει μικρό κόστος κατασκευής.

Οι δύο 16χρονοι εφευρέτες, ο Παναγιώτης Κοντοπός και ο Μανώλης Πλευριτάκης φοιτούν στη Β’ τάξη του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης και υπέβαλαν την πρότασή τους στο υπουργείο Παιδείας ύστερα από σχετική πρόσκλησή του σε νέους από 14 ως 21 ετών. Η ειδική επιστημονική επιτροπή την επέλεξε μαζί με άλλες δεκατέσσερις προτάσεις. Οι δύο μαθητές καλούνται μέχρι τις 11 Απριλίου να ολοκληρώσουν τον θεωρητικό σχεδιασμό και την πειραματική εφαρμογή του σχεδίου προκειμένου να διεκδικήσουν συμμετοχή στον 23ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες…..

«Μέχρι το τέλος της εβδομάδας πιστεύουμε ότι θα έχουμε ολοκληρώσει τη σύγχρονη αυτή “ατμομηχανή” που θα κινείται μέσω του ατμού με έναν στρόβιλο που θα έχει περίπου 40% μεγαλύτερη απόδοση από μια ατμομηχανή με έμβολο που έχει 20%, ώστε να κινεί με τη σειρά της το όχημα» τόνισε στην «Espresso» ο Παναγιώτης Κοντοπός και πρόσθεσε:

«Για την αποφυγή απωλειών ενέργειας θα χρησιμοποιήσουμε θερμομονωτικά υλικά, ενώ για το ζέσταμα του νερού θα τοποθετήσουμε θερμική αντίσταση, αντί για ρυπογόνα υλικά. Η θερμική αντίσταση θα τροφοδοτείται από μια μπαταρία που θα συλλέγει ενέργεια με τη χρήση φωτοβολταϊκών που θα βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος του οχήματος καθώς και μιας ηλεκτρικής γεννήτριας που θα παίρνει κίνηση από τη μηχανή».

Όπως είπαν οι δύο μικροί επιστήμονες: «Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μηχανή, μια μηχανή του μέλλοντος. Αν όλα πάνε καλά, το επόμενο βήμα μας είναι το Ελσίνκι». Οι τρεις καλύτερες κατασκευές που θα επιλεχθούν θα συμμετάσχουν στον 23ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες, που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας τον Σεπτέμβριο. Ο διαγωνισμός θα αναδείξει εννέα συνολικά εργασίες, από τις οποίες οι τρεις πρώτες θα πάρουν ως έπαθλο 7.000 ευρώ, οι επόμενες τρεις θα κερδίσουν 5.000 ευρώ και οι τρεις τελευταίες 3.500 ευρώ.

http://lesvosnews.net/2011/04/06/5454-27/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...