Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΘ: Βιώνουμε τη μεγαλύτερη κρίση εδώ και δεκαετίες

Σε κίνδυνο βρίσκεται η λειτουργία των σχολών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή της Συγκλήτου προς τους φοιτητές, τις φοιτήτριες του ιδρύματος και τους γονείς τους.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ εκφράζει την αγωνία των μελών της για τις επιχειρούμενες ανακατατάξεις στο προσωπικό του ιδρύματος, οι οποίες, όπως επισημαίνουν, θέτουν άμεσα σε σοβαρό κίνδυνο τη λειτουργία των σχολών του και την αρτιότητα των παρεχόμενων σπουδών. Οπως επισημαίνεται, η ομαλή ακαδημαϊκή ζωή για τη νέα χρονιά θα έπρεπε να έχει αρχίσει κανονικά τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη. Σήμερα θα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών/τριών, να έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι εκδηλώσεις ενημέρωσης και να έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα σύμφωνα με τον προγραμματισμό των σχολών και των τμημάτων. «Ομως, εξαιτίας των αποφάσεων της πολιτείας που αφορούν ζητήματα λειτουργίας ζωτικής σημασίας, το πανεπιστήμιό μας μαζί με τα άλλα πανεπιστήμια της χώρας βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών και υπολειτουργεί».

Τα μέλη της Συγκλήτου του ΑΠΘ επισημαίνουν:

* 169 υπάλληλοι εξειδικευμένων προσόντων που υποστηρίζουν τις επιστημονικές και ερευνητικές δραστηριότητες του ιδρύματος, κατέχοντας οι περισσότεροι θέσεις αυξημένης ευθύνης, κρίνονται ότι «περισσεύουν» και θα απομακρυνθούν από τις σημερινές θέσεις εργασίας τους, παρά τις τεκμηριωμένες εκθέσεις του ΑΠΘ απαντώντας σε προδιαγραφές που έθεσε το ίδιο το υπουργείο, παρά το ότι υπάρχουν ήδη ακάλυπτες λειτουργικές διοικητικές ανάγκες, εξαιτίας της διαθεσιμότητας 81 διοικητικών υπαλλήλων την άνοιξη του 2013.

* Συνεχώς υποχρηματοδοτείται η λειτουργία του ΑΠΘ (η μείωση της χρηματοδότησης μέσω του τακτικού προϋπολογισμού είναι μεγαλύτερη του 60% την τελευταία τριετία).

* Υπάρχουν ακάλυπτες εκπαιδευτικές ανάγκες εξαιτίας της συνταξιοδότησης καθηγητών και της μη κάλυψης των κενών θέσεων με το διορισμό των νέων επιστημόνων, που έχουν εκλεγεί και αναμένουν διορισμό επί σειρά ετών.

* Η ερευνητική δραστηριότητα και η επιστημονική ενημέρωση καθηγητών και φοιτητών έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα, καθώς δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις των ελληνικών πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών με τα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Με την υπό εξέλιξη «διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων» απειλείται ακόμα και η ομαλή λειτουργία της μεγαλύτερης πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης της χώρας μας.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ επισημαίνει ότι σε πείσμα όλων των αντιξοοτήτων, στο ΑΠΘ αξιολογήθηκαν όλα σχεδόν τα τμήματα, από διεθνείς επιτροπές που όρισε το υπουργείο Παιδείας, και απέσπασαν ευμενή σχόλια. Τονίζεται ότι το ίδρυμα συνεχώς κερδίζει διεθνείς διακρίσεις και υψηλές θέσεις στις παγκόσμιες αξιολογήσεις, αναπτύσσει ομάδες αριστείας και πυκνό δίκτυο συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο, δέχεται κάθε εξάμηνο 500 περίπου φοιτητές και φοιτήτριες από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, αποφέρει ετησίως έσοδα από χρηματοδότηση ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων πολλαπλάσια του τακτικού προϋπολογισμού του ιδρύματος, με τα οποία απασχολεί νέους ερευνητές και, τέλος, υποστηρίζει μεγάλο εύρος κοινωνικών λειτουργιών της πολιτείας, όπως το σεισμολογικό κέντρο, τα κέντρα ιατρικών παροχών και τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΑΠΘ, παρά το ότι αγωνίζονται σκληρά, πολλές φορές με σημαντικές ελλείψεις σε επίπεδο υποδομών και διοικητικής υποστήριξης, φέρνουν βραβεία στο ίδρυμα, στελεχώνουν διεθνή ερευνητικά κέντρα και οργανισμούς.

Σ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ /enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...