Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Έλληνες καθηγητές «ταξίδεψαν» στο διάστημα

Τρεις Έλληνες καθηγητές λυκείων, εκπροσώπησαν την Ελλάδα ανάμεσα σε 13 ευρωπαϊκές χώρες και εκπαιδεύτηκαν στην Ευρωπαϊκή Yπηρεσία Διαστήματος (ESA) για να προωθήσουν και να διαδώσουν στη χώρα μας τις δραστηριότητες και γενικά τη λειτουργία της ESA, αλλά κυρίως να ενισχύσουν και να στηρίξουν τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών και των επιστημών που αφορούν το διάστημα στους μαθητές των σχολείων.

Πρόκειται για τον Νίκο Κυριαζόπουλο, φυσικό στο 2ο Λύκειο Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσσαλονίκης, την Ιωάννα Νείλα, βιολόγο από το Πειραματικό Λύκειο Ιωαννίνων, και τον Παναγιώτη Λάζο, φυσικό στο 26ο Λύκειο Αθηνών.

Οι τρεις εκπαιδευτικοί βρέθηκαν για 4 ημέρες, το διάστημα 20-23 Αυγούστου, στo συγκρότημα ESTEC, που αποτελεί ένα από τα βασικά κέντρα έρευνας και τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), στην περιοχή Noordwijk της κεντρικής Ολλανδίας - κοντά στα παράλια της Βόρειας θάλασσας. Ανάμεσα σε 40 καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, φυσικούς, χημικούς και βιολόγους, από 13 ευρωπαϊκές χώρες, πήραν μέρος στο summerworkshop 2013 που διοργανώθηκε από το τμήμα εκπαιδευτικών θεμάτων της ESA.

Στους καθηγητές που πήραν μέρος δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθούν από ειδικούς επιστήμονες της ESA για τις δραστηριότητες της σχετικά με τη μελέτη του διαστήματος αλλά και της Γης μας, καθώς και για τις μελλοντικές σημαντικές αποστολές της ευρωπαϊκής υπηρεσίας διαστήματος ESA προς τον πλανήτη Άρη, τη συσκευή Gaia, μέσω της οποίας θα ολοκληρωθεί ένας χάρτης τριών διαστάσεων του γαλαξία μας (Milky Way), αλλά και για την πολύ φιλόδοξη αποστολή προσεδάφισης της διαστημικής συσκευής Rozetta πάνω σε κομήτη, ώστε να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες για τη φύση αυτών των εντυπωσιακών ουράνιων σωμάτων.


Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου μπόρεσαν επίσης να εκπαιδευτούν στην επίδειξη και υλοποιήση σύγχρονων πειραματικών διατάξεων, για να βοηθήσουν τους μαθητές τους στη κατανόηση σημαντικών θεωριών και φυσικών φαινόμενων που σχετίζονται με το διάστημα, π.χ. ραδιενέργεια, μικροβαρύτητα, ηλιακός άνεμος κ.ά., και το πώς αυτές βρίσκουν εφαρμογή στις διαστημικές αποστολές και ιδιαίτερα στον διεθνές διαστημικό σταθμό, σε σχέση με την ασφάλεια και την καθημερινότητα των αστροναυτών.


Αξίζει να αναφέρουμε ότι μια από τις πρακτικές αυτές ασκήσεις οργανώθηκε και παρουσιάστηκε στο σεμινάριο της ESA από τον υπεύθυνο της ΕΚΦΕ Ευόσμου Θ. Πιερράτο, κάτι που γίνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Επιπλέον εκπαιδεύτηκαν και εξοικειώθηκαν με τη χρήση κατάλληλων πληροφοριακών συστημάτων για τη online ή offline χρήση και άντληση δεδομένων, όπως είναι φωτογραφίες άστρων, αστεροειδών, κομητών και άλλων σωμάτων που υπάρχουν στο διάστημα προς επεξεργασία. Tα δεδομένα αυτά προέρχονται από δορυφόρους, όπως είναι ο SOHO που παρακολουθεί τον Ήλιο, αλλά και από άλλους μικρότερους, όπως ο FUNCUBE (ένας μικρός δορυφόρος για καθαρά εκπαιδευτική χρήση), και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε σχολικά projects.

Όλα αυτά, βέβαια, έχουν ως απώτερο στόχο να βοηθηθούν οι καθηγητές στην προσπάθειά τους να παρακινήσουν και κυρίως να εμπνεύσουν τους μαθητές τους να ασχοληθούν με θέματα που αφορούν το διάστημα. Να μπορέσουν οι μαθητές των ευρωπαϊκών σχολείων, σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, να διεκπεραιώσουν σχετικά projects, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν πειράματα. Να πάρουν μέρος σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς και, εργαζόμενοι ομαδικά αλλά και σε συνεργασία με άλλα σχολεία της Ευρώπης, να αναπτύξουν δεξιότητες και τεχνικές στην οργάνωση πειραματικών διαδικασιών, στην άντληση, στην καταγραφή και στην επεξεργασία δεδομένων, και βέβαια στην ερμηνεία φαινομένων και συμπεριφορών.

Και -ποιος ξέρει;- κάποιοι από αυτούς ίσως αποτελέσουν την επόμενη γενιά εμπνευσμένων επιστημόνων, που θα φέρει πιο κοντά το ανθρώπινο είδος στην κατάκτηση του διαστήματος και στη κατανόηση των νόμων που συντελούν στην τόσο αρμονική λειτουργία του σύμπαντος.

Πηγή: thesstoday.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...