Κ. Αρβανιτόπουλος: «Το σύστημά μας πλέον παρέχει εναλλακτικές διαδρομές»
Θα ξεπεράσουν εφέτος, όπως όλα δείχνουν, τις 22.000 οι θέσεις των πρωτοετών φοιτητών στα δημόσια ΙΕΚ και σχεδόν διπλασιάζονται καθώς ως πέρυσι ήταν 12.000.
Αυτό είπε μεταξύ άλλων σήμερα ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) με αφορμή την ολοκλήρωση δράσεων κατάρτισης ανέργων και επαπειλούμενων ανέργων βιομηχανικών κλάδων του Πειραιά στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας, έχουν αυξηθεί εφέτος οι προσφερόμενες ειδικότητες των Επαγγελματικών Λυκείων από 19 σε 26, τα δημόσια ΙΕΚ από 93 σε 110, ενώ έχουν ιδρυθεί 89 δημόσιες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Σχετικά με τη λειτουργία των δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ), των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) και των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), τα προγράμματά τους ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου.
Για πρώτη φορά εφέτος οι εγγραφές των ενδιαφερόμενων στα ΔΙΕΚ θα πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό τρόπο προκειμένου ο καθένας να έχει την ευκαιρία έως και αύριο, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, να κάνει την εγγραφή του από το σπίτι του σε οποιοδήποτε ΔΙΕΚ ή ΣΕΚ της χώρας επιθυμεί να σπουδάσει.
«Πέραν της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, απαιτείται η αλλαγή της νοοτροπίας. Το σύστημά μας πλέον παρέχει εναλλακτικές διαδρομές που οδηγούν στην απόκτηση γνώσεων και στην αγορά εργασίας, πέραν αυτών των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Είναι στοίχημα για το υπουργείο, τους εκπαιδευτικούς, τις ελληνικές οικογένειες, αλλά και τους παραγωγικούς φορείς, όπως το ΕΒΕΠ, να ωθήσουμε τα παιδιά μας προς νέους δημιουργικούς δρόμους. Μέσα από αυτούς τους δρόμους περνά η πορεία της μεταμνημονιακής Ελλάδας» δήλωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο κ. Αρβανιτόπουλος.
Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στον νέο νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι στη Βουλή για το Επαγγελματικό Λύκειο αναφέροντας ότι η σπουδαιότερη ρύθμισή του «είναι η καθιέρωση μαθητείας 12μηνης διάρκειας μετά την αποφοίτηση από το επαγγελματικό λύκειο που μετά από πιστοποίηση θα παρέχει τίτλο επιπέδου 4».
«Με αυτό τον τρόπο τροφοδοτούμε την ανάπτυξη, αφού θα υπάρξει εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της παραγωγής. Μάλιστα με την καθιέρωση της μαθητείας εξασφαλίζεται απόλυτα η σύνδεση επαγγελματικής εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας που ήταν ζητούμενο δεκαετιών» τόνισε.
«Μας κατηγορούσαν ότι προχωρούμε σε ένα νέο παιδομάζωμα, ότι εκπαιδεύουμε το εργατικό μας δυναμικό για να το στείλουμε στις φάμπρικες της Γερμανίας, τη στιγμή που εμείς συνδέουμε τους νέους εργαζομένους με τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίοι θα έχουν επιμίσθιο και καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτόπουλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ