Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Η Ελλάδα μπορεί να πρωτοστατήσει στην Ευρώπη σε θέματα Πολιτισμού και Παιδείας

Παρά την σοβαρή οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα μας, μπορεί και πρέπει περισσότερο από ποτέ σήμερα, να σηκώσει το ανάστημά της και να διαδραματίσει καίριο ρόλο σε όλη την Ευρώπη σε θέματα πολιτισμού και παιδείας!


Ναι οι συνθήκες είναι επώδυνες αλλά παράλληλα διαφορετικές για να γίνει αυτό το βήμα! The time is different! Άλλωστε ο πολιτισμός είναι παραγωγική επένδυση και μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για προσέλκυση επενδύσεων!

Τα παραπάνω τονίστηκαν μεταξύ άλλων στην ημερίδα που οργάνωσε το Euronem  το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στην Άνδρο, με θέμα : "Μετά την κρίση τι; Ανάπτυξη και Πολιτισμός σε κρίσιμη καμπή"!

Η ημερίδα έγινε με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και του Δήμου Άνδρου.

Στόχος της ημερίδας, ήταν να επισημάνει  νέες εναλλακτικές προσεγγίσεις στον σχεδιασμό της ανάπτυξης με τρόπο που να βγάλει την Ελλάδα από το αδιέξοδο και να την αναδείξει σε κόμβο διεθνών αναπτυξιακών πολιτιστικών καινοτόμων πρωτοβουλιών ικανό να προσελκύσει επενδύσεις!

Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής - που ήταν ο κεντρικός εισηγητής στην ενότητα πολιτισμός- αφού έκανε μία αναφορά στα ιστορικά πρόσωπα που σημάδεψαν την Ελλάδα από τον Πλάτωνα μέχρι τον Νίκο Καζαντζάκη , τόνισε ότι η τέχνη είναι τα οροπέδια καταφυγής της ανθρώπινης ψυχής. Είμαστε τυχεροί οι έλληνες, σημείωσε, διότι έχουμε τον τεράστιο πυλώνα που λέγεται πολιτισμός και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι!

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα Αργύρης Περουλάκης, σε χαιρετισμό του τόνισε ότι this time is different!
Και συνέχισε: η στιγμή είναι μοναδική για να υπάρξει μια ουσιαστική συμμετοχή τω ν πολιτών στην διαδικασία εξεύρεσης των κατάλληλων θεσμικών και πολιτικών λύσεων που θα μπορέσουν να οδηγήσουν την Ευρώπη στη θέση που της αρμόζει. Επιπλέον, το θεσμικό πλαίσιο είναι διαφορετικό: αυτή τη φορά η Συνθήκη  της Λισσαβόνας προβλέπει ότι στον ορισμό του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  θα ληφθούν υπόψιν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών και φυσικά ότι ο πρόεδρος ψηφίζεται από το ίδιο το νεοεκλεγμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι πολίτες της Ένωσης έχουν μία μοναδική ευκαιρία συμμετέχοντας σε αυτές τις Ευρωπαϊκές Εκλογές να υποδείξουν τον υποψήφιο για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της αρεσκείας τους. Αυτό το απτό και υψίστης σημασίας διακύβευμα, δημιουργεί μία άμεση παρέμβαση των πολιτών της Ένωσης στην μελλοντική πορεία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και την αντιμετώπιση βέβαια της οικονομικής κρίσης! Η συζήτηση που κυριαρχεί σε όλα τα κράτη μέλη δυστυχώς παραμένει εθνοκεντρική , πράγμα που δημιουργεί προβλήματα τύπου εθνικιστικών εξάρσεων και ακραίων τοποθετήσεων όπου μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχοθετείται σε μία άλλη  χώρα και το αντίθετο.

Η πρόεδρος του Euronem  Νάσια Μιχαλοπούλου υποστήριξε ότι η κρίση της ανάπτυξης και η ανάπτυξη μετά την κρίση βρίσκονται για μας σαν θέμα διερεύνησης στην πιο κρίσιμη καμπή. Η ανάπτυξη μετά την κρίση      θα επιτευχθεί όταν η Ελλάδα βρει το σημείο ισορροπίας μεταξύ των εθνικών προτεραιοτήτων και των προκλήσεων στο διεθνές περιβάλλον και βέβαια όχι με μονοδιάστατες πολιτικές προσέγγισης σε  ρόλο επαίτη. Και απηύθυνε τα εξής ερωτήματα: μπορούμε να αποφύγουμε την παγίδα της δρομολογημένης από τρίτους ανάπτυξης και να απεγκλωβίσουμε τις δημιουργικές μας δυνάμεις; Να ενισχύσουμε το κοινωνικό μας μέρισμα που θα διανέμεται δίκαια και θα κατευθύνεται σε ανθρωποκεντρικές πολιτικές;

Ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης και υπεύθυνος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης Πάνος Τριγάζης, επεσήμανε ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη, ισοδυναμεί με πολιτιστική αντεπανάσταση. Διότι αν η καρδιά του σύγχρονου Ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι οι κοινωνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις των εργαζομένων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τι άλλο από πολιτιστική αντεπανάσταση αποτελεί η ισοπέδωσή τους; Υπό το πρίσμα αυτό, πρέπει να ειδωθεί και η επανεμφάνιση του αποκρουστικού φασιστικής φαινομένου στη χώρα μας και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, του οποίου η αναχαίτιση δεν θα επιτευχθεί με αφορισμούς και φραστικές καταδίκες ούτε με διοικητικά μέτρα, αλλά με την αφαίρεση του εδάφους πάνω στο οποίο αναπτύσσεται και γιγαντώνεται, δηλαδή στο έδαφος της ανεργίας της ανέχειας της φτώχειας της συρρίκνωσης της παιδείας και της κοινωνικής φροντίδας της υποβάθμισης του πολιτισμού και των φορέων του.

Ο καθηγητής Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και πρόεδρος της Κίνησης Ιδεών ΠΡΑΤΤΩ κ. Νίκος Κοτζιάς, επεσήμανε ότι ο πολιτισμός, μας δείχνει ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, καθώς απελευθερώνει και βοηθάει να ξεδιπλωθεί η παραγωγικότητα. Οι δανειστές μας ωστόσο, συνέχισε, εμφανίζουν τις δαπάνες του πολιτισμού και της παιδείας ως αντιπαραγωγικές. Ο καθηγητής στηλίτευσε ακόμη τα μνημόνια λέγοντας ότι έχουν "σπάσει" την σπονδυλική στήλη του πολίτη, και υπογράμμισε ότι οι μεγαλύτερες κρίσεις έρχονται όταν αγνοείται ο πολιτισμός που αποτελεί στοιχείο επένδυσης και αγαθό προσέλκυσης επενδύσεων.

Ο καθηγητής Πληροφορικής του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Γεωργιάδης, υποστήριξε ότι ζούμε την βιαιότητα των ενεργειών της εποχής μας και ότι είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε πρότυπα αλλά όχι εισαγόμενα. Επεσήμανε ότι η πιο βασική ανάπτυξη είναι η επένδυση στην παιδεία και πρόσθεσε ότι οι νέοι θα πρέπει να αναζητήσουν  την καινοτομία και να ρισκάρουν. Πρότεινε τέλος, να αρχίσουμε να παραδίδουμε και εμείς στην Ελλάδα- όπως γίνεται στο εξωτερικό- δωρεάν μαθήματα πολιτισμού καθώς διαθέτουμε σημαντικό πολιτιστικό πλούτο.

Ο καθηγητής Οικονομικών του Παντείου κ. Κώστας Μελάς, τόνισε ότι όποτε οι Έλληνες πέφτουμε σε κρίση βυθιζόμαστε και προέβλεψε ότι θα αργήσουμε να βγούμε από την ύφεση.
Έκανε μία ιστορική αναφορά στην πολιτιστική κατάσταση της χώρας, από τον Όθωνα που ήταν μανιακός με το έλλειμμα μέχρι τους σημερινούς πολιτικούς που έχουν επεκτατική πολιτική. Τέλος σημείωσε, ότι ο βίαιος εκσυγχρονισμός οδηγεί σε πτώχευση αλλά παρόλα αυτά η Ελλάδα προχωράει.

Τέλος στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Γιάννης Γλυνός επεσήμανε ότι η εκπαίδευση και ο πολιτισμός αναμφίβολα ανοίγουν νέους δρόμους στις πρωτοβουλίες της περιφέρειας και συμβάλλουν στην εδραίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής και της κοινωνικής συνοχής. Ακόμη ζήτησε από τους διοργανωτές  να συνεχιστούν παρόμοιες πρωτοβουλίες και την ερχόμενη χρονιά στη νήσο Σύρο για τα 20 χρόνια του θεσμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...