Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Τραγέλαφος με την απογραφή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Η προθεσμία λήγει και η απειλή αργίας δεν έχει νομική ισχύ


Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Νομική εμπλοκή «παγώνει» το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων. Μπορεί από την προηγούμενη Τετάρτη να τρέχει η προθεσμία απογραφής των διοικητικών υπαλλήλων, όμως θεωρείται βέβαιο ότι οι προθεσμίες δεν θα τηρηθούν, ενώ το υπουργείο Παιδείας θα βρεθεί μπροστά σε νέα ανατροπή.

Ο λόγος είναι ότι η περίφημη νομοθετική ρύθμιση με τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο, με την οποία τίθενται σε αργία όσοι δεν απογραφούν, δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και δεν θα έχει ψηφιστεί μέχρι την επόμενη Τρίτη οπότε λήγει η προθεσμία απογραφής των διοικητικών υπαλλήλων. Αρα, το υπουργείο Παιδείας πώς θα εφαρμόσει την ποινή της αργίας σε όσους δεν ανταποκριθούν στην απογραφή; Θα προχωρήσει σε αναδρομική ισχύ του νόμου ή θα δώσει νέα προθεσμία;

Εμπόδια

Επίσημα, η αιτία της αναβολής ήταν ότι το υπουργείο Παιδείας δεν πρόφτασε να ετοιμάσει τη σχετική τροπολογία. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, υπήρξαν αρκετοί βουλευτές που αντιδρούν με το περιεχόμενό της και διστάζουν να την ψηφίσουν. Τα εμπόδια αυτά καλείται τώρα να ξεπεράσει ο κ. Αρβανιτόπουλος, ώστε να είναι έτοιμος να «παραδώσει» στην τρόικα μέχρι τον Δεκέμβριο τους 1.349 υπαλλήλους των πανεπιστημίων που θα βγουν σε διαθεσιμότητα.

Κι ενώ το κλίμα στα πανεπιστήμια είναι ιδιαιτέρως φορτισμένο και οι διοικητικοί υπάλληλοι επιμένουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν «παγώσει» όλες τις λειτουργίες των ιδρυμάτων, από το υπουργείο Παιδείας διαρρέει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι ανταποκρίθηκαν και ήδη σπεύδουν να απογραφούν. Ανακοίνωσε μάλιστα και αριθμό αυτών που απογράφηκαν, προσδιορίζοντάς τους σε πάνω από 400 άτομα, γεγονός που κανείς βέβαια δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει.

Διάτρητο

Οι εργαζόμενοι του Μετσόβιου Πολυτεχνείου αμφισβητούν πάντως ότι το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των υπαλλήλων έχει τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας. Η είσοδος, αναφέρουν, γίνεται χωρίς κωδικό ασφαλείας χρήστη, χωρίς κλειδάριθμο, χωρίς κρυπτογράφηση και χωρίς επιβεβαίωση σύνδεσης-ταυτοποίησης. Καταγγέλλουν ότι οποιοσδήποτε πολίτης με απλές γνώσεις Διαδικτύου που γνωρίζει αριθμούς ΑΦΜ-ΑΜΚΑ μπορεί να εισέλθει εξ ονόματος άλλου και να συμπληρώσει ή να αλλοιώσει στοιχεία. Οι ΑΦΜ-ΑΜΚΑ, συμπληρώνουν, είναι μη απόρρητοι δημόσιοι αριθμοί φορολογικής και ασφαλιστικής ταυτότητας και υπάρχουν στις εφορίες και στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας.

Επειτα από 6 εβδομάδες απεργίας, το Διοικητικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου Αθηνών θα προχωρήσει στη διεύρυνση του προσωπικού ασφαλείας από αύριο Δευτέρα, ώστε να πραγματοποιηθούν οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι εάν το υπουργείο Παιδείας «ασκήσει οποιασδήποτε μορφής βία εναντίον μας, δηλαδή, διώξεις με αργία, εισαγγελικές παρεμβάσεις ή διώξεις, απεργοσπαστικούς μηχανισμούς με την επικουρία μελών ΔΕΠ που συνεργάζονται με το υπουργείο Παιδείας, επέμβαση της Αστυνομίας, προπαγανδιστικές δηλώσεις ή διαρροές υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, τότε θα επανεξετάσουμε τη θέση μας στις 23 Οκτωβρίου, διότι αυτό ουσιαστικά θα σημάνει το οριστικό κλείσιμο του Ιδρύματος με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας».

1 σχόλιο:

  1. Οι απορίες μου είναι οι εξής για τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ και ό,τι έγινε γύρω από αυτό το θέμα:
    1) Γιατί εξαίρεσε τους μηχανικούς κ.λπ.; 2) Μήπως, διότι πλήθος διδακτόρων από αυτούς, τους έκαναν, περιέργως ΙΔΑΧ στο ΕΜΠ και όχι μόνον αυτό, τώρα προωθούν Προεδρικό Διάταγμα να τους κάνουν ΕΕΔΙΠ; Μήπως, αυτά είναι «υπογείως» προσυμφωνηθέντα; 3) Πώς εξαιρείς παράνομα προσληφθέντα, μέλος οικογενειοκρατίας και βάζεις νόμιμα προσληφθέντες στην διαδικασία του προγράμματος διαθεσιμότητας; 4) Γιατί δέχεται να κλειδώνουν τα κτίρια του ΕΜΠ; 5) Γιατί, ενώ το ΕΜΠ δηλώνει απεργία υπαλλήλων κ.λπ., η μισθοδοσία βγαίνει κανονικά; Τι είδους απεργία είναι αυτή; Είναι «μαϊμού» απεργία; 6) Γιατί με τον ίδιο τρόπο που βγήκε η μισθοδοσία, δεν δόθηκε αντίστοιχη εντολή να σταλούν τα προσόντα των υπαλλήλων στο ΑΣΕΠ, στα πλαίσια του προγράμματος διαθεσιμότητας, να γίνουν οι εγγραφές πρωτοετών κ.λπ.; 7) Γιατί σιωπά στην απέραντη οικογενειοκρατία και στις παράνομες προσλήψεις; 8) Πώς συγκρίνει τους νόμιμα προσληφθέντες με αυτούς, αντί να τους διώξει και ποινικά μαζί με τους υψηλά ιστάμενους που τους προσέλαβαν; 9) Γιατί, λέει ότι, στέλνει εισαγγελείς, για να συμμορφωθούν δημόσιοι λειτουργοί, αλλά ακόμη δεν είδαμε αποτέλεσμα; Δηλαδή, ούτε οι εισαγγελείς τα κατάφεραν;;;;!!!! 10) Όσον αφορά την ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα συμπληρώσουν οι υπάλληλοι, ποιος εγγυάται την ορθότητα αυτών των στοιχείων, που θα σταλούν, ιδίως από τους παράνομα προσληφθέντες κ.λπ.;
    Όλα αυτά παραβιάζουν κατάφορα το Σύνταγμα, διότι: 1) Είναι ενέργειες διάσωσης των παράνομα προσληφθέντων και των επίορκων που τους προσέλαβαν. 2) Είναι ενέργειες εις βάρος άλλων κατηγοριών υπαλλήλων. 3) Είναι ενέργειες εις βάρος των νόμιμα προσληφθέντων. 4) Είναι ενέργειες εις βάρος άλλων ΑΕΙ (που δεν έχουν παράνομα προσληφθέντες, ούτε στρατιές μηχανικών κ.λπ.). 5) Είναι ενέργειες εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
    Το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να ελέγξει, σε κάθε περίπτωση, τις παράνομες προσλήψεις ΙΔΑΧ (με πλαστές προϋπηρεσίες, δικαιολογητικά κ.λπ.), ακόμη και αν οι παράνομοι στην απογραφή δηλώσουν οικειοθελώς διαθεσιμότητα, με δόλιο σκοπό να αποφύγουν τις διώξεις, οι ίδιοι και αυτοί που τους προσέλαβαν παράνομα. Επίσης, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελέγξει την νομιμότητα πρόσληψης ΙΔΑΧ (με πλαστές προϋπηρεσίες, δικαιολογητικά κ.λπ.), οι οποίοι περιέργως εξαιρέθηκαν από το πρόγραμμα διαθεσιμότητας στα ΑΕΙ.
    ΝΙΚΗΤΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...