Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Γ. Κουμουτσάκος: Όχι στον εκφοβισμό και τη βία στο σχολείο

Πενήντα (50) μαθητές και εκπαιδευτικοί από διάφορα σχολεία της Ελλάδας, σε μια συμβολική πράξη κατά του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο, στήριξαν με την υπογραφή τους, χθες, στην έδρα του... Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, Γραπτή Δήλωση για την καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Η Γραπτή αυτή Δήλωση κατατέθηκε επισήμως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Γιώργου Κουμουτσάκου και την υποστήριξη δύο Αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ιταλίδας, Ρ. Αντζελίλλι και του Γερμανού,Α. Άλβαρο. Στόχος είναι η καθιέρωση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκής Ημέρας για την καταπολέμηση του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο, η οποία θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το ανησυχητικό και διευρυνόμενο αυτό κοινωνικό φαινόμενο, τις επιπτώσεις του και την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισής του.

Βασικοί ομιλητές στην ημερίδα που έγινε στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ήταν ο διεθνούς φήμης Σουηδός καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν, κ. Νταν Όλβεους και ο Πρόεδρος του "Χαμόγελου του Παιδιού", Κώστας Γιαννόπουλος, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, κ. Μηνάς Βιντιάδης. Η συμμετοχή τους σηματοδότησε και την υποστήριξή τους στην προσπάθεια αυτή.

Ο κ. Κουμουτσάκος ανοίγοντας τη συζήτηση ανέφερε ότι "η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός μπορούν να καταδυναστεύουν τη ζωή, την ψυχική και σωματική υγεία, να εισβάλλουν στα όνειρα και υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον ενός όλο και μεγαλύτερου αριθμού μαθητών σε όλο τον κόσμο". Υπογράμμισε την ανάγκη "να σπάσουμε, όπως είπε, το φαύλο κύκλο της ιδιότυπης σιωπής που πολύ συχνά καλύπτει τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας. Μπορούμε να το πετύχουμε με τη συνεχή και μεγαλύτερη δυνατή ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, των γονιών, των εκπαιδευτικών και των μαθητών, καθώς και των θεσμών, της πολιτείας αλλά της ΕΕ. Αυτός είναι και ο σκοπός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας που αναλάβαμε".

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ντ. Όλβεους παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα καταπολέμησης του ενδοσχολικού εκφοβισμού (Olweus Bullying Prevention Programme), που διαμορφώθηκε κατόπιν 35 χρόνων έρευνάς του σε διάφορες χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, η Ελλάδα είναι 4η μεταξύ 41 χωρών παγκοσμίως σε φαινόμενα ενδοσχολικής βίας. Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα εφαρμόζεται επιτυχώς από 8.000 σχολεία των ΗΠΑ αλλά και πολλούς Ευρωπαϊκούς φορείς.

Βασιζόμενος στην αναφορά ότι το 17% των μαθητών εκφοβίζονται συχνά από συμμαθητές τους, ενώ σχεδόν το 40% έχει εμπλακεί ενεργά ή παθητικά σε περιστατικά με "εσκεμμένη, επαναλαμβανόμενη, αρνητική συμπεριφορά", ο επικεφαλής του "Χαμόγελου του Παιδιού", κ. Κώστας Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε σε πραγματικές ιστορίες με παιδιά θύτες και θύματα. Επιπλέον, παρουσίασε τις εκτενείς δράσεις του οργανισμού για την αντιμετώπιση του φαινομένου, συμπεριλαμβανομένης της πανευρωπαϊκής καμπάνιας για ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό, μέρος του οποίου θα ήταν και η Ευρωπαϊκή Ημέρα.

Τέλος, με ιδιαίτερη προσοχή ακούστηκε η παρέμβαση του διευθυντή του σχολείου των φυλακών ανηλίκων Αυλώνας, κ. Πέτρου Δαμιανού, ο οποίος αναφέρθηκε στους μαθητές του ως τα "παιδιά που σαν κοινωνία δεν προλάβαμε". Κλείνοντας ανέφερε ότι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος σε παιδιά με ήπια παραβατική συμπεριφορά δεν αποτελεί λύση. Αντιθέτως, συμβάλλει στη διαιώνιση του προβλήματος με κατάληξη πολλές φορές αυτών των παιδιών στις τάξεις του δικού του σχολείου. Τέλος, κάλεσε τον κ. Κουμουτσάκο και όλους τους αρμοδίους φορείς να συνεργαστούν ώστε η "εξάλειψη της ενδοσχολικής βίας να κλείσει το σχολείο των φυλακών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...