Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΔΗΜΑΡ: Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Παιδείας.

Ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ για το ζήτημα της Έρευνας:

Σύμφωνα με τις προγραμματικές διακηρύξεις της ΔΗΜΑΡ για τον ενιαίο χώρο παιδείας και έρευνας, η θέση του δημόσιου ερευνητικού συστήματος της χώρας μας βρίσκεται στο ίδιο υπουργείο το οποίο εποπτεύει και το τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Η συζήτηση για τη διασύνδεση παιδείας  και έρευνας με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αφορά το σύνολο του εκπαιδευτικού και ερευνητικού συστήματος της χώρας. Πρόκειται για συζήτηση η οποία έχει ήδη αρχίσει και οφείλουμε να τη συνεχίσουμε με συγκροτημένο τρόπο και όχι με την αιφνίδια υφαρπαγή της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας από το Υπουργείο Παιδείας.

Ο Τομέας Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ διαφωνεί πλήρως με τη μεταφορά της ΓΓΕΤ από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, που είναι ο φυσικός της χώρος, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Είναι μια ενέργεια αιφνιδιαστική, αναιτιολόγητη και παντελώς απούσα από τις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων που συμμετέχουν στη διακυβέρνηση.

Η μεταφορά της ΓΓΕΤ στο ΥΠΑΝ υπονομεύει τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα της έρευνας και την οργανική και απαραίτητη διασύνδεσή της με την ανώτατη εκπαίδευση, στο πλαίσιο του ενιαίου χώρου Παιδείας και Έρευνας, έτσι όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η βασική έρευνα, απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της εφαρμοσμένης, δεν μπορεί παρά να αποτελεί τμήμα του ακαδημαϊκού θεσμικού πλαισίου, το οποίο δεν εμποδίζει σε τίποτε τη διασύνδεση της εφαρμοσμένης έρευνας με την παραγωγή, όπως έχει ήδη αποδείξει η ερευνητική δραστηριότητα των Πανεπιστημίων και του Πολυτεχνείου. Συνεπώς, αντί να καταβάλλεται προσπάθεια να ενοποιηθεί ο ερευνητικός ιστός της χώρας, επιχειρείται, για μια ακόμη φορά ο κατακερματισμός και εν τέλει η διάλυσή του.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ), η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ), ο Σύλλογος Ερευνητών Δημόκριτου ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ο Σύλλογος Προσωπικού του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΣΠΕΙΕ), ο Σύλλογος Ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων – Ιδρυμάτων (ΠΟΕΕΚ-Ι), ο Σύλλογος Προσωπικού Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων σε Ερευνητικά Ιδρύματα Ιδιωτικού Δικαίου (ΠΟΣΕΕΙΙΔ), ο Σύλλογος Ερευνητικού Προσωπικού της Ακαδημίας Αθηνών, η Ένωση Ερευνητών Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (Ε.Ε.-ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) καθώς και το Ψήφισμα της 70ής Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων ΔΕ των ΑΕΙ έχουν καταδικάσει ομόφωνα και δημόσια την υπαγωγή της ΓΓΕΤ στο ΥΠΑΝ, ως ενέργεια αυθαίρετη, αντιεπιστημονική και εντελώς αντίθετη με τις διεθνείς τάσεις και πρακτικές.

Ο Τομέας Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ ζητάει την άμεση επαναφορά της ΓΓΕΤ στον φυσικό της χώρο που είναι το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να επιτευχθεί η ενοποίηση του ερευνητικού ιστού και η πραγματική αξιοποίησή του για το καλό της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...