Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Από τη Δευτέρα οι πρώτες παρτίδες σχολικών βιβλίων

ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΟΪΝΑ /ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ


Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να φτάσουν έγκαιρα τα βιβλία στα σχολεία και να μην επαναληφθεί το φιάσκο της περσινής χρονιάς.
Τη Δευτέρα αρχίζει η διανομή στην Κεντρική Μακεδονία και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη τα γυμνάσια και λύκεια θα παραλαμβάνουν με κούριερ τα σχολικά εγχειρίδια μέσα στο καλοκαίρι, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που ανακοίνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Το περσινό αλαλούμ με τις καθυστερήσεις στην εκτύπωση των βιβλίων είχε αναγκάσει χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς να «πορευτούν» με φωτοτυπίες για αρκετές εβδομάδες μετά τον αγιασμό. Φέτος, καταβάλλεται προσπάθεια για το... αυτονόητο, δηλαδή να πάρουν στα χέρια τους τα βιβλία οι μαθητές στις 11 Σεπτέμβρη και να ξεκινήσουν άμεσα τα μαθήματα. Ηδη, από το υπουργείο Παιδείας έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την αποστολή τους στα σχολεία της χώρας με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ανά βαθμίδα εκπαίδευσης. Για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η διανομή αρχίζει τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί στις 7 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.
Με courier
Στα γυμνάσια-λύκεια θα σταλούν τις επόμενες εβδομάδες, στα δημοτικά περί τα τέλη Αυγούστου και στα Επαγγελματικά Λύκεια και Σχολές την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, όπως ανέφερε στον «Α» ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρτσιώτης, τονίζοντας πως τα σχολεία της Θεσσαλονίκης θα τα παραλάβουν με courier σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, ώστε όλα να βρίσκονται στα χέρια των μαθητών με την έναρξη του σχολικού έτους.

Πρόγραμμα διανομής
Μάλιστα, έχει αναρτηθεί πρόγραμμα διανομής στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, η οποία κάλεσε τις κατά τόπους Διευθύνσεις και τα σχολεία να φροντίσουν, ώστε οι εκπαιδευτικοί που έχουν οριστεί υπευθύνοι να τα παραλάβουν τις συγκεκριμένες ημέρες. Για παράδειγμα, στο 10ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς η πρώτη παράδοση βιβλίων θα γίνει στις 17 Ιουλίου, στο 1ο ΓΕΛ Βασιλικών, στο 1ο ΓΕΛ Πυλαίας, στο 1ο ΓΕΛ και στο 1ο Γυμνάσιο Πανοράματος την Τρίτη 10 Ιουλίου και στα 1ο ΓΕΛ Τριανδρίας, 27ο ΓΕΛ Τούμπας, 2ο, 3ο 5ο, 6ο και 7ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς στις 17 Ιουλίου. Στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας τη Δευτέρα προγραμματίζεται να γίνει η πρώτη παράδοση στο κέντρο διανομής του 1ου ΕΠΑΛ Εδεσσας και την Τετάρτη στο κέντρο του 1ου Γυμνασίου-Λύκειου Γιαννιτσών.
Το πρόγραμμα για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση της Θεσσαλονίκης δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη, ενώ για τους υπόλοιπους νομούς της κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώθηκαν τα κέντρα διανομής και οι ημερομηνίες παράδοσης των σχολικών εγχειριδίων. Ειδικότερα στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς θα λειτουργήσουν κέντρα διανομής στο 2ο Δημοτικό Αξιούπολης και στο 9ο Δημοτικό Κιλκίς, όπου οι πρώτες παραλαβές αναμένονται στις 3 Σεπτεμβρίου και τις 22 Αυγούστου αντίστοιχα. Στη Χαλκιδική τα βιβλία της πρωτοβάθμιας θα παραδοθούν στις 22 Αυγούστου, στο κέντρο διανομής του 1ου Δημοτικού Πολυγύρου. Στο νομό Ημαθίας έχουν οριστεί ως κέντρα διανομής τα 8ο Δημοτικό Νάουσας, η αποθήκη της Βέροιας και το 3ο Δημοτικό Αλεξάνδρειας, όπου θα γίνουν αποστολές στις 31 Αυγούστου για τα δύο πρώτα, στις 3 Σεπτεμβρίου για το τρίτο κέντρο.
«Το πλήθος αντιτύπων, ανά τίτλο, για κάθε σχολείο έχει υπολογισθεί με ένα σύστημα διαδικασιών και εφαρμογών πληροφορικής, βάσει των στοιχείων μαθητών και καθηγητών που οι σχολικές μονάδες υποβάλλουν στο σύστημα survey (καρτέλα σχολείου)», επισήμανε ο κ. Καρτσιώτης διευκρινίζοντας πως έχει προσμετρηθεί και ένα επιπλέον ποσοστό βιβλίων, της τάξεως του 10%, ώστε να αντιμετωπίζονται απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες.

Διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού
Ενας ακόμη κρίσιμος παράγοντας για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι η έγκαιρη μετακίνηση του εκπαιδευτικού προσωπικού, ώστε να μην παρουσιάζονται κενά μόλις χτυπήσει το πρώτο... κουδούνι. «Φέτος οι δηλώσεις για ενδεχόμενη ανάκληση της αίτησης συνταξιοδότησης ολοκληρώνονται στις 10 Αυγούστου. Εχω δώσει εντολή στους διευθυντές εκπαίδευσης να γίνει επικαιροποίηση των κενών το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου», υποστήριξε ο κ. Καρτσιώτης εξηγώντας πως θα υπάρχει περιθώριο δύο εβδομάδων για να καλυφθούν. «Καταβάλλεται προσπάθεια να είμαστε, όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα, έτοιμοι», διαβεβαίωσε ο ίδιος.
Μάλιστα, την Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με στελέχη της εκπαίδευσης, για να συζητηθούν όλα τα θέματα για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...