Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΑΠΘ: ασφαλέστερο, αλλά...

ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ/ Αγγελιοφόρος


Το θέμα της ασφάλειας και προστασίας μέσα στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι κάτι που έχει τεθεί κατά καιρούς και έχει απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τις πρυτανικές αρχές και τη διοίκηση. Παρά τις φιλόδοξες προσπάθειες των τελευταίων χρόνων το πρόβλημα φαίνεται να διατηρείται σε υψηλό βαθμό. Καθημερινά καταγγέλλονται περιστατικά κλοπής ή απειλής άσκησης βίας στους φοιτητές που κινούνται στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης από τοξικομανείς που είναι διατεθειμένοι να απειλήσουν, να χτυπήσουν ακόμα και να μαχαιρώσουν φοιτητές για λίγα μόνο ευρώ.
Ο μεγάλος χώρος του πανεπιστημίου δεν επιτρέπει, όπως λένε οι υπεύθυνοι, τη διαρκή επιτήρηση, ενώ πολλές είναι οι φορές που οι φύλακες διώχνουν τους τοξικομανείς και εκείνοι ξαναμπαίνουν στους χώρους του Πανεπιστημίου.

«Εβγαλαν μαχαίρι»
«Δυο τοξικομανείς, οι οποίοι δεν ήταν Ελληνες, με πλησίασαν, καθώς περπατούσα μόνος μου έξω από το τμήμα Νομικών και Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο. Με σταμάτησαν ζητώντας μου να τους δώσω λεφτά και όταν εγώ αρνήθηκα έβγαλαν μαχαίρι και μου είπαν πως θα με χτυπήσουν. Το χειρότερο από όλα είναι ότι το περιστατικό συνέβη στις 6 η ώρα το απόγευμα!», δηλώνει ο Θοδωρής Σιδηρόπουλος, φοιτητής της Φιλοσοφικής. Τις περισσότερες φορές οι τοξικομανείς πλησιάζουν αποφασισμένοι τους φοιτητές ζητώντας τους χρήματα, κινητό και ο,τιδήποτε άλλο έχουν πάνω τους. Προσεγγίζουν τους φοιτητές σε στιγμές που γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν αντιληπτοί από τα μέλη της ασφάλειας και απειλούν είτε με σουγιάδες είτε με σύριγγες!
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με στοιχεία από το ΑΠΘ, η παραβατικότητα και τα περιστατικά κλοπής ή βίας σε φοιτητές μειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 50%. Αυτό οφείλεται κυρίως στο νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασφάλειας-φύλαξης, το οποίο στηρίχθηκε στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του χώρου του Πανεπιστημίου.

Μείωση κατά 50%
«Αλλάξαμε πριν ένα χρόνο το πρόγραμμα Ασφάλειας και Φύλαξης του ΑΠΘ και είχαμε αποτελέσματα. Είχαμε μείωση της παραβατικότητας της τάξης του 50% στους χώρους του Πανεπιστημίου. Δεν είμαστε όμως ευχαριστημένοι. Θέλουμε να φέρουμε πλήρες αίσθημα ασφάλειας στους φοιτητές μέσα στους χώρους αυτούς», δηλώνει ο Ιωάννης Παντής, αντιπρύτανης Οικονομικού Προγράμματος και Ανάπτυξης του ΑΠΘ. Το νέο πρόγραμμα που εφαρμόζεται εδώ και περίπου έναν χρόνο περιλαμβάνει καλύτερο φωτισμό στους χώρους του Αριστοτελείου, γεγονός που από μόνο του μείωσε κατά πολύ το ποσοστό των αλλοδαπών ή τοξικομανών που κινούνται στους χώρους του Πανεπιστημίου κατά τις βραδινές ώρες. Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ύπαρξη φυλάκων -περιπόλων όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ασφάλιση κτιρίων τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες καθώς και ύπαρξη σταθερών φυλάκων σε κάθε είσοδο του κτιρίου, οι οποίοι θα είναι επίσης σε θέση, εκτός από τις αρμοδιότητες της φύλαξης να παρέχουν πρώτες βοήθειες όποτε είναι αναγκαίο.
Ωστόσο, ο κ. Παντής δηλώνει ξεκάθαρα τη δυσφορία και την απογοήτευσή του για την απόρριψη του προγράμματος που κατέθεσε το ΑΠΘ στο υπουργείο Παιδείας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την ασφάλεια. «Το ΑΠΘ ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας μεγαλύτερη ασφάλεια στους χώρους του Αριστοτελείου με τη βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών και την πρόσληψη 100 επιπλέον εκπαιδευμένων φυλάκων. Το πρόγραμμα παρόλα αυτά δεν εγκρίθηκε. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που είχε κοστολογηθεί 500.000 ευρώ, αλλά οι βελτιώσεις που θα πραγματοποιούνταν θα δημιουργούσαν αίσθημα ασφάλειας στους φοιτητές».

Η αξιοποίηση
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους χώρους στην Ελλάδα με πολύ πράσινο και μέσω εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων στους χώρους αυτούς επιχειρεί να δώσει ζωή και ενέργεια, προκειμένου να μη δημιουργηθεί μαρασμός στην Πανεπιστημιούπολη. Είναι αλήθεια πως οι χώροι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο έπακρο και να λειτουργήσουν ως μέρη αναψυχής για παιδιά άλλων ηλικιών, ως χώροι χαλάρωσης ή περιπάτου για τους πολίτες ολόκληρης της πόλης. Ωστόσο, η έλλειψη αισθήματος ασφάλειας δεν επιτρέπει στους φοιτητές αλλά και στους πολίτες να κινούνται στα Πανεπιστήμια ιδιαίτερα σε περιόδους που δε γίνονται μαθήματα. Η λήψη περαιτέρω μέτρων φαίνεται να είναι αναγκαία, προκειμένου να λυθούν σταδιακά τα προβλήματα φύλαξης που παρουσιάζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...