Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Οι πρυτάνεις λένε όχι στις αλλαγές - Πολιορκία από φοιτητές και ΜΑΤ...

Aπό νωρίς το πρωί οι πρυτάνεις και οι Πρόεδροι των Διοικουσών Επιτροπών των Πανεπιστημίων της χώρας συνεδριάζουν, στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, και συζητούν τις προτάσεις τους για την αναβάθμιση των Πανεπιστημίων, που θα είναι και η απάντηση τους στο Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο των προτάσεων για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Εξω απο το χώρο της συνόδου, που έχει τον χαρακτήρα της έκτακτης και γιαυτό δεν παρίσταται εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες φοιτητές με πανό και συνθήματα εναντίον των αλλαγών στα Πανεπιστήμια, ενώ συγχρόνως καταφέρθηκαν και εναντίον του μνημονίου.

Το προεδρείο της Συνόδου, διευκρίνισε ότι οι Πανεπιστημιακοί επιδιώκουν να λάβουν όμόφωνη απόφαση για το κείμενο που θα εκδώσουν. Συγκεκριμένα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θ. Παπαθεοδώρου, τόνισε, ιδιαίτερα, ότι σκοπός της συνόδου είναι ακριβώς να τοποθετηθεί με κοινές θέσεις, κατά το δυνατόν, για το μέλλον των Πανεπιστημίων. Βάση της συζήτησης είναι ένα κοινό πλαίσιο αρχών και αξιών : πλήρης αυτοδιοίκηση, δωρεάν παιδεία και απρόσκοπτη χρηματοδότηση.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Παλλήκαρης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι περισσότεροι πρυτάνεις συγκλίνουν σε μια κοινή πρόταση και πρόσθεσε ότι η ακαδημαική κοινότητα έχει βασικές διαφορές με το Υπουργείο.

«Δεν υπάρχει κατάλληλο περιβάλλον διαλόγου» είπε χαρακτηριστικά, εννοώντας τις τελευταίες εγκυκλίους του υφυπουργού Παιδείας, Γ. Πανάρετου, σχετικά με την οικογενειοκρατία στα Ιδρύματα, αλλά και την τελευταία εγκύκλιο που έστειλε, σύμφωνα με την οποία αν τα Πανεπιστήμια δεν απαντούν στα ερωτήματα του Υπουργείου εγκαίρως τότε από την ερχόμενη χρονιά θα αναστέλλεται η χρηματοδότησή τους μέχρι να απαντήσουν.

Ο κ. Παλλήκαρης, εκτίμησε ότι αν το Υπουργείο εμμείνει στις θέσεις του τότε θα πρέπει να αναμένουμε παρατεταμένη αναταραχή στα Πανεπιστήμια. Υπενθύμισε δε, ότι ήδη οι πρυτάνεις έχουν απορρίψει το βασικό κορμό των αλλαγών που προτείνει το Υπουργείο, από την προηγούμενη σύνοδο των πρυτάνεων, τον περασμένο Οκτώβριο, στο Ρέθυμνο.

Οι φοιτητές, από την πλευρά τους, εξέφρασαν την αντίδρασή τους στο σύνολο των αλλαγών που προτείνει το Υπουργείο, κατήγγειλαν τον διάλογο του Υπουργείου ως «ψεύτικο» και τόνισαν ότι ολόκληρη η ακαδημαϊκή κοινότητα εναντιώνεται στις αλλαγές, που στοχεύουν, όπως εκτιμούν, στην κατάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί, ότι το Ε.Μ.Πολυτεχνείο υποστηρίζει ότι απαραίτητος όρος για να προσέλθει στο διάλογο με το υπουργείο, είναι να αποσυρθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις και η συζήτηση να γίνει επί των κοινών προτάσεων των Πανεπιστημίων.

Η σύνοδος των πρυτάνεων, αποφάσισε να επιτρέψει σε αντιπροσωπεία των διαμαρτυρομένων φοιτητών, αλλά και των διδασκόντων, να μπούν στην αίθουσα της συνεδρίασης και να διαβάσουν ψήφισμα με τις συγκεκριμένες θέσεις των φοιτητών και των καθηγητών.

Να σημειωθεί ότι, ήδη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διδακτικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων (ΠΟΣΔΕΠ) έχει ήδη δημοσιοποιήσει τις θέσεις της και έχει τοποθετηθεί εναντίον του βασικού κορμού των προτάσεων του Υπουργείου Παιδείας.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη που βρισκόταν στην είσοδο του Τεχνολογικού Πάρκου αποχώρησε και οι φοιτητές μετά την παράσταση στη σύνοδο των πρυτάνεων, αποχώρησαν και αυτοί.

Η σύνοδος θα ολοκληρωθεί αργά απόψε μετά απο τη θεατρική παράσταση που θα δώσει, για τους συναδέλφους του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνης. Το έργο «Σοπενχάουερ» που επέλεξε ο πρύτανης να παρουσιάσει, το έγραψε και το σκηνοθέτησε ο ίδιος.
www.kathimerini.gr

Νωρίτερα, ομάδα φοιτητών συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο της συνεδρίασης των πρυτάνεων στο Λαύριο, παρουσία των ΜΑΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...