Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Έμεινε από λεφτά και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων!



Σε άμεσο κίνδυνο τίθεται η ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ακόμη και από την τρέχουσα ακαδημαϊκή περίοδο.Ο λόγος είναι οι πολλές ελλείψεις στο προσωπικό, αλλά και η δραστική περικοπή κρατικής χρηματοδότησης, που μειώνει κατά πολύ τον τακτικό προϋπολογισμό του Ιδρύματος.Είναι χαρακτηριστικό, ότι κατά τα έτη 2009 και 2010 αποχώρησαν 19 εργαζόμενοι του τομέα Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) και διορίστηκε μόλις ένας, ενώ έφυγαν 40 διοικητικοί και προσελήφθησαν εννέα!Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές, σε κάποια τμήματα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη γραμματέων, με αποτέλεσμα η λειτουργία των τμημάτων να γίνεται μετ’ εμποδίων.

ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ
Σε ότι αφορά τα κονδύλια, παρατηρείται σημαντική μείωση της επιχορήγησης για τον τακτικό προϋπολογισμό και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Και αυτό γιατί, έχει καταργηθεί, μονομερώς όπως αναφέρει η Πρυτανεία, η προγραμματική συμφωνία του τετραετούς ακαδημαϊκού-αναπτυξιακού προγράμματος 2009-2012, που υπέγραψε το Πανεπιστήμιο με το Υπουργείο Παιδείας.Ειδικότερα για τα έτη 2009, 2010 και 2011, στον τακτικό προϋπολογισμό η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε και θα μειωθεί κατά 8.440.000 ευρώ, δηλαδή 20% έναντι της αρχικής συμβατικής μείωσης. Η δε επιχορήγηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τα έτη 2009 και 2010 έχει ήδη περικοπεί κατά 13.110.000 ευρώ, δηλαδή 65%!

Η ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ
Τα παραπάνω στοιχεία, έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ίδια η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία μετά και την τελευταία συνεδρίασή της, αντιδρά για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ηπείρου.Ειδικότερα, εκφράζει «την έντονη αντίθεσή της για περικοπές, κατά 30%, στη δημόσια χρηματοδότηση των Α.Ε.Ι., οι οποίες προκαλούν δυσεπίλυτα προβλήματα και αυξάνουν τον κίνδυνο της υποβάθμισης του διδακτικού και ερευνητικού έργου. Απειλούν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και μεταθέτουν το κόστος των σπουδών στους φοιτητές και τις οικογένειές τους, που πλήττονται ήδη από την οικονομική κρίση».Επίσης, αποφάσισε «να διεκδικήσει στο άμεσο μέλλον, με πιο δυναμικούς τρόπους και τη συμμετοχή των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας την επαρκή χρηματοδότηση, η οποία είναι αναγκαία για την κάλυψη των άμεσων αναγκών και την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος».Υπενθυμίζεται, ότι το θέμα της δραστικής μείωσης των κονδυλίων προς τα ΑΕΙ και ειδικότερα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είχε αναδείξει και ο πρώην Πρύτανής του κ. Γιάννης Γεροθανάσης. Μάλιστα… δικαιώνεται, αφού σε παλαιότερο ρεπορτάζ του «Π.Λ.» είχε πει, ότι το ίδρυμα δεν θα μπορεί να πληρώνει, από τη φετινή ακαδημαϊκή περίοδο, ούτε το… νερό, λόγω έλλειψης χρημάτων!

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ…
Παράλληλα, με νέα ανακοίνωσή της, η Πρυτανεία καταθέτει τις απόψεις της για τις επικείμενες αλλαγές, που δρομολογεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το Υπουργείο Παιδείας.Μεταξύ άλλων, τονίζει, πως με βάση τις εξαγγελίες του «δρομολογείται η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, προκειμένου να εξαρτηθεί το δημόσιο Πανεπιστήμιο από την ιδιωτική πρωτοβουλία, η καθιέρωση των εξατομικευμένων επαγγελματικών προσόντων χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και η υποβάθμιση της βασικής έρευνας μέσω της ελεγχόμενης χρηματοδότησης χρηστικών «προγραμμάτων σπουδών». Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι ζητάμε ένα λιτό νόμο-πλαίσιο, χωρίς λεπτομερείς υποχρεωτικές ρυθμίσεις που οδηγούν είτε στον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο είτε στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου Πανεπιστημίου».

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ…
Στο μεταξύ, αναβρασμός επικρατεί στα Πανεπιστήμια, με αφορμή τις αλλαγές που προωθεί στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση το Υπουργείο Παιδείας. Φοιτητές, αλλά και Πανεπιστημιακοί ζητούν εξηγήσεις και διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, όμως, όπως φαίνεται, το Υπουργείο περιμένει να περάσουν οι εκλογές και στην συνέχεια να προβεί στις όποιες κινήσεις. Οι επικείμενες αλλαγές θα τεθούν επί τάπητος και στην Σύνοδο των Πρυτάνεων που ξεκίνησε στο Ρέθυμνο.Ήδη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχουν αρχίσει τα… όργανα, αφού πολλές φοιτητικές παρατάξεις ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Αναρτήθηκε από epirusgate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...