Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Αυτά είναι τα 500 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο - Γιατί η αξιολόγηση θεωρείται αμφιλεγόμενη

Όχι. Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν θα τα βρείτε εύκολα στην εν λόγω κατάταξη, αφενός εξαιτίας της απόστασης που τα χωρίζει από την αγορά και την παραγωγή, αφετέρου εξαιτίας των αμφιλεγόμενων κριτηρίων που χρησιμοποιεί αυτή η κατάταξη. Το βέβαιο είναι ότι παραδοσιακά καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις.

Εξίσου βέβαιη είναι, καθώς αναμενόταν, η κυριαρχία των ΗΠΑ, αλλά και η δυναμική εμφάνιση της Ασίας. Από ένα σύνολο 17.000 πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, στα 500 πρώτα άρχουν οι Αμερικανοί, οι οποίοι καταλαμβάνουν τις 17 από τις 20 πρώτες θέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το τοπ 10 διαμορφώνεται ως εξής:

Top 10
1. Χάρβαρντ (ΗΠΑ),
2. Στάνφορντ (ΗΠΑ),
3. Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ, ΗΠΑ),
4. Μπέρκλεϊ (ΗΠΑ),
5. Κέμπριτζ (Βρετανία),
6. Ινστιτούτο Τεχνολογίας της 7. Καλιφόρνια (ΗΠΑ),
8. Πρίνστον (ΗΠΑ),
9. Κολούμπια (ΗΠΑ),
Πανεπιστήμιο του Σικάγου (ΗΠΑ),
10. Οξφόρδη (Βρετανία)

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, «η αξιολόγηση αυτή έχει επικριθεί έντονα σε πολλές χώρες του κόσμου, καθώς δίνει έμφαση στην πανεπιστημιακή έρευνα, στις δημοσιεύσεις αποκλειστικά σε αγγλοσαξονικά έντυπα (όπως το «Nature» και το «Science») και τα βραβεία Νομπέλ των καθηγητών και αποφοίτων, ενώ αγνοεί τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. Η γαλλίδα υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας Ζενεβιέβ Φιοραζό έχει χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη κατάταξη «εργαλείο μάρκετινγκ». Ο πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κωνσταντίνος Μουτζούρης έχει επισημάνει ότι η κατάταξη αυτή δεν αφορά τα τεχνικά πανεπιστήμια, όπως το ΕΜΠ. Αλλά και ο ισπανός υπουργός Παιδείας Χοσέ Ιγνάθιο Βερτ έχει παραπονεθεί πολλές φορές για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ισπανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα στην πρώτη εκατοντάδα.

Για να απαντήσει στη Σαγκάη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει εδώ και χρόνια όχι μια αξιολόγηση αλλά ένα πανόραμα των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, που θα λέγεται U-Multirank και θα είναι προσβάσιμο στο Διαδίκτυο από τον Φεβρουάριο του 2014. Σύμφωνα με την επίτροπο για την Εκπαίδευση Αντρούλα Βασιλείου, στόχος είναι μια προσέγγιση που δεν θα στηρίζεται σε υπέρμετρο βαθμό στην έρευνα. Η κατάταξη αυτή, η οποία πάντως επίσης έχει δεχθεί επικρίσεις, θα χρησιμοποιεί 13 κριτήρια, μεταξύ των οποίων η επαγγελματική πορεία των αποφοίτων και η σχέση με την οικονομική πραγματικότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...