Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Οξύνονται οι σχέσεις Ελληνοκυπρίων και αλλοδαπών στη Λάρνακα

Οξύνονται οι σχέσεις Ελληνοκυπρίων και αλλοδαπών στη Λάρνακα, μετά και τα χθεσινά επεισόδια μεταξύ μαθητών στο Λύκειο Βεργίνα. Οι μαθητές του σχολείου σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποφάσισαν να μην μπούν σήμερα στις τάξεις ενώ οι αραβόφωνοι μαθητές θα επιστρέψουν στο σχολείο τη Δευτέρα.
Οι Κύπριοι μαθητές είναι συγκεντρωμένοι στην αυλή του σχολείου φωνάζοντας συνθήματα "Δεν είμαι ρατσιστής και ξενοφοβικός είμαι μαθητής για δίκαιο σκοπό" και "Κάτω η αδικία για πιο καλή παιδεία".
Την ίδια στιγμή η Αστυνομιά Λάρνακας περιοπολεί σήμερα όλα στα σχολεία της πόλης αλλά και "Το Σπίτι των Παλαιστινίων".
Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρία του Συνδέσμου Γονέων ενώ συνέρχεται στο Υπουργείο Παιδείας η ομάδα άμεσης παρέμβασης του Υπουργείου Παιδείας και η υπηρεσία εκπαιδευτικής ψυχολογίας για μελέτη της κατάστασης.
 Ο Υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Δημητρίου, δήλωσε στο Σίγμα ότι για να εκτονωθεί η κατάσταση ειδοποιήθηκαν οι αραβόφωνες μαθητές να μην μεταβούν στα σχολεία τους μέχρι την Δευτέρα.  Ο κ. Δημητρίου παραδέχθηκε ότι έκρυθμη κατάσταση επικρατούσε σε αριθμό σχολείων της επαρχίας Λάρνακας από την προηγούμενη Παρασκευή, που σημειώθηκαν τα επεισόδια στο Γραφείο Ευημερίας Λάρνακας.
 Ο Υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι τα επεισόδια αντανακλούν την ένταση που υπάρχει στην κοινωνία για το θέμα των μεταναστών. Κλιμάκιο ειδικών του Υπουργείου, μαζί με τον Υπουργό θα μεταβούν στο Λύκειο Βεργίνας, όπου θα παρακαθίσουν σε συνεδρίαση με τους εκπροσώπους των καθηγητών και των μαθητών.  Απόψε, εξάλλου θα παρακαθίσουν σε σύσκεψη όλοι οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων Γονέων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Στα σχολεία μεταφέρεται αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία δήλωσε στο σταθμό μας η Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Ελένη Σεμελίδου, τονίζοντας ότι δεν καλλιεργείται αντιρατσιστική συμπεριφορά στα σχολεία, αντίθετα οι εκπαιδευτικοί, με πενιχρά μέσα, προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση.

Η Πρόεδρος της Οργάνωσης των καθηγητών επεσήμανε ότι για την κατάσταση ευθύνεται και το γεγονός ότι δεν υπήρξε προετοιμασία για την ένταξη στα σχολεία των παιδιών με διαφορετικότητα.   
Ο μεγάλος ηθικός αυτουργός είναι το κράτος υποστήριξε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Λάρνακας, Νίκος Κλεάνθους, καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση, η οποία, είπε, πειραματίζεται και παίζει με τη φωτιά.    

 Εξάλλου, ο Υπουργός Παιδείας μιλώντας στις Τομές στα Γεγονότα, σημείωσε ότι όσοι εμπλέκονται θα βρεθούν, και οι ευθύνες θα κατανεμηθούν, ενώ καταδίκασε κατηγορηματικά και απερίφραστα τα επεισόδια.
Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι όσον αφορά το συγκεκριμένο σχολείο, θα επιληφθεί ομάδα άμεσης παρέμβασης του Υπουργείου Παιδείας και η υπηρεσία εκπαιδευτικής ψυχολογίας ώστε να επανέλθει η ηρεμία στο σχολείο και να επανέλθουν οι καλές σχέσεις που υπήρχαν μεταξύ των αραβόφωνων και των Κυπρίων μαθητών.
Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα ο υπουργός μίλησε για υποκίνηση τέτοιων επεισοδίων. «Από την άλλη έχουν όλοι ευθύνη ώστε η υποκίνηση τέτοιων επεισοδίων - γιατί ακούω ότι υπάρχει υποκίνηση τέτοιων επεισοδίων – δεν θα έχει απήχηση και δεν θα φθάνει στα σχολεία», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...