Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Σύνδεση της Κατάρτισης με την Απασχόληση

Student shown here.  Arthur Morris leads an ad...Image by mikebaird via Flickr

Παρουσιάζονται  αναλυτικότερα τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης  έρευνας,  που πραγματοποίησε το ΚΕ.Μ.Α.Κ. (Κέντρο Μελετών  Ανάπτυξης και  Καινοτομίας) του  ΙΕΚ ΔΟΜΗ.  

 
Τα  ΙΕΚ προσφέρουν προοπτικές επαγγελματικής απασχόλησης και απορρόφηση από την αγορά εργασίας.
 
Σε  υψηλά επίπεδα  η επαγγελματική  απορρόφηση των αποφοίτων  των ΙΕΚ, από την  αγορά εργασίας. Δεδομένης  της συγκυρίας, διαφαίνεται  ότι οι απόφοιτοι  των ΙΕΚ, εντάσσονται πιο γρήγορα στην αγορά εργασίας και επιτυγχάνουν γρηγορότερη επαγγελματική εξέλιξη και αποδοχές.
Οι  απόφοιτοι των  ΙΕΚ, φαίνεται να είναι  πιο ευέλικτοι  στην εποχή της  κρίσης και να επιτυγχάνουν το στόχο της διασύνδεσης  με την αγορά. 
Η Ταυτότητα της Έρευνας 
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων μέσω δομημένου ερωτηματολογίου  και της τηλεφωνικής συνέντευξης.
Το δείγμα της έρευνας περιελάμβανε 1.950 απόφοιτους του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, νέους απ’ όλη την Ελλάδα, ηλικίας 20-29 ετών, γυναίκες  και άντρες, σε ποσοστά 59% και 41% αντίστοιχα.
Πιο συγκεκριμένα για τις ανάγκες της έρευνας, διερευνήθηκαν δειγματοληπτικά 1.950 απόφοιτοι του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, από τα αντίστοιχα ακαδημαϊκά έτη 2005 έως 2009.
Σκοπός της  έρευνας ήταν να μετρηθεί το ποσοστό απορρόφησης από την αγορά εργασίας και να διερευνηθούν οι υφιστάμενες συνθήκες απασχόλησης στην αγορά.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά τους μήνες  Απρίλιο και Μάιο του 2010, με την επιστημονική υποστήριξη του ΚΕ.Μ.Α.Κ. (Κέντρο Μελετών Ανάπτυξης και Καινοτομίας) του ΙΕΚ ΔΟΜΗ και τη συμμετοχή των σπουδαστών Διοίκησης Οικονομίας.

 
Κύρια Ευρήματα 
1.Απορρόφηση  από την αγορά  εργασίας 
Η απορρόφηση από την αγορά εργασίας καταγράφεται σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, εφόσον το ποσοστό επαγγελματικής αποκατάστασης  κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 94%.
Μεγαλύτερο  ποσοστό απορρόφησης από την  αγορά εργασίας επιτυγχάνουν οι άντρες 95% , έναντι των γυναικών 93%.
Σε ότι  αφορά τους τομείς απασχόλησης, ποσοστό  67% εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, 11% αυτοαπασχολείται, 9% εργάζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, 5% σε τράπεζες, 6% σε Νοσοκομεία και το υπόλοιπο 2% σε διαφόρους οργανισμούς. 
Οι κλάδοι υπηρεσιών (41%), εμπορίου (33%) και βιομηχανίας (17%)  απορροφούν το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων (91%).


 
2.Συνέχιση  σπουδών 
Σε ποσοστό 14% οι απόφοιτοι, συνεχίζουν τις σπουδές τους για την απόκτηση Bachelor & Master και συμμετέχουν γενικότερα σε προγράμματα συνεχιζόμενης κατάρτισης και δια βίου εκπαίδευσης.
Το ποσοστό  των ανδρών που συνεχίζει σπουδές  είναι 17% σε σχέση με το αντίστοιχο των γυναικών 11%.
Οι απόφοιτοι  που συνεχίζουν τις σπουδές τους, προέρχονται από τους παρακάτω τομείς σπουδών: Διοίκησης και Οικονομίας, Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, Art & Design, Αισθητικής, Παιδαγωγικών και Sound & Music.
 
3. Αποδοχές των αποφοίτων 
Οι αποδοχές που επιτυγχάνουν οι απόφοιτοι είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές, αν συνυπολογίσει κανείς την ηλικία, την οικογενειακή κατάσταση και την εργασιακή τους εμπειρία.
Ποσοστό 45% λαμβάνει αποδοχές μέχρι 750€ μηνιαίως, ποσοστό 37% λαμβάνει αποδοχές από 751€ - 800€, ποσοστό 10% λαμβάνει αποδοχές από 801€ - 850€ και ένα ποσοστό 8% αποδοχές άνω των 851€.
Συμπερασματικά  η πλειοψηφία των αποφοίτων των ΙΕΚ σε ποσοστό (55 %)  λαμβάνουν αποδοχές πάνω από τον βασικό μισθό.
Συμπερασματικά  υψηλότερες αποδοχές επιτυγχάνουν απόφοιτοι που αυτό απασχολούνται, εκείνοι εργάζονται στον τραπεζικό τομέα, στις υπηρεσίες γενικότερα,  τις πωλήσεις και το δημόσιο τομέα.  
4.Επάρκεια  γνώσεων 
Σε ποσοστό 89%, οι απόφοιτοι θεωρούν πως οι γνώσεις και οι επαγγελματικές δεξιότητες που απέκτησαν μέσα από τη διαδικασία της επαγγελματικής κατάρτισης, επαρκούν για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας και την επαγγελματική τους εξέλιξη. Ένα ποσοστό πλησίον του 11% , θεωρεί ότι απαιτούνται περεταίρω σπουδές για καλύτερη επαγγελματική εξέλιξη. 
5.Γνωστικά  αντικείμενα που  εκτιμούν ότι απαιτούν περεταίρω γνώσεις και πιστοποίηση
 
Σε ποσοστό 39%, καταγράφεται η προτίμηση των  ερωτηθέντων για πιστοποίηση  δεξιοτήτων πληροφορικής, η πιστοποίηση  αγγλικής γλώσσας σε ποσοστό 31% και  τέλος ποσοστό  26%  δείχνει προτίμηση στην απόκτηση δεύτερου τίτλου σε μια δεύτερη ξένη γλώσσα. Μόλις ένα ποσοστό 4% δηλώνει πως δεν απαιτούνται επιπλέον γνώσεις.
Σε ότι  αφορά τις προτιμήσεις εκείνων  που δηλώνουν πρόθεση για την  εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, κυριαρχούν τα Γερμανικά (35%) κι ακολουθούν Γαλλικά (23%), Κινέζικα (22%) , Ιαπωνικά (13%) και Αραβικά (7%).
  
6. Ποιότητα και επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης 
Σε ποσοστό 97% οι απόφοιτοι είναι ικανοποιημένοι από την ποιότητα των σπουδών  τους και το επίπεδο της προσφερόμενης  επαγγελματικής κατάρτισης.
 
7. Πρακτική άσκηση  κατά τη διαδικασία της κατάρτισης 
Η πλειοψηφία των αποφοίτων που εργάζονται δηλώνουν σε ποσοστό (53%), ότι θα προτιμούσαν κατά την επίσημη διαδικασία της κατάρτισης, πέραν των εργαστηριακών μαθημάτων, να προβλεπόταν η υλοποίηση πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, εφόσον αυτό θα συνέβαλε θετικά στην απόκτηση  εμπειριών γύρω από τον εργασιακό χώρο. 
8. Επιλογή ΙΕΚ για σπουδές σήμερα 
Στο ερώτημα  αν θα αποτελούσε επιλογή τους και σήμερα, μετά την αποφοίτησή τους να  σπουδάσουν στο ΙΕΚ,  το 96% των αποφοίτων απαντά ναι. 
9. Στοιχεία που έπαιξαν  σημαντικό για την απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας  
Ποσοστό 44% απαντά ότι κριτήριο αποτέλεσε η αναγνωρισιμότητα και το κύρος του ΙΕΚ, ποσοστό (36%) απαντά ότι καθοριστικό παράγοντα αποτέλεσε η διασύνδεση του ΙΕΚ με την επιχειρηματική κοινότητα και η αποδοχή του ΙΕΚ από την αγορά εργασίας και τέλος ποσοστό (20%) αναγνωρίζει την ύπαρξη δομών επαγγελματικής αποκατάστασης με στόχο την επίτευξη της διασύνδεσης με την αγορά. 
10. Κριτήρια επιλογής ΙΕΚ 
Στο ερώτημα με ποια κριτήρια επέλεξαν το ΙΕΚ, οι απαντήσεις των ερωτώμενων αποφοίτων έχουν ως εξής: 
Επαγγελματική αποκατάσταση 81%
Δίδακτρα  και Οικονομικός Διακανονισμός 56%
Η εικόνα και  η φήμη του ΙΕΚ 45%
Τοποθεσία/ Εύκολη πρόσβαση 32%
Υλικοτεχνική  υποδομή 25%
Καθηγητές του  ΙΕΚ 24%
Συνεργασίες του ΙΕΚ 18%
Άλλο 5%
 
Σχολιασμός  της Έρευνας από τον κο Βασίλη Γαλάνη, Marketing Consultant, Συγγραφέα & Υπεύθυνο Γραφείου Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων του ΙΕΚ ΔΟΜΗ
 
Φαίνεται  ότι η φοίτηση στο ΙΕΚ,  επιτυγχάνει τους στόχους της διασύνδεσης με την αγορά εργασίας και την απορρόφηση των αποφοίτων του, που αποτελεί άλλωστε και το ζητούμενο της επαγγελματικής κατάρτισης.
Είναι ιδιαίτερα  σημαντικό επίτευγμα το ποσοστό  απορρόφησης των αποφοίτων του  ΙΕΚ από την αγορά εργασίας, εφόσον το (94%) των αποφοίτων εργάζονται.
Διαχρονικά  άλλωστε φαίνεται ότι τα ιδιωτικά ΙΕΚ κερδίζουν έδαφος ως επιλογή σπουδών ανάμεσα στους νέους. Οι νέοι αποδέχονται, και ολοένα και περισσότερο στρέφονται και επιλέγουν την επαγγελματική κατάρτιση με σκοπό την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Εξάλλου οι απόφοιτοι του ΙΕΚ, επιβεβαιώνουν σε ποσοστό (89%) ότι οι γνώσεις και οι δεξιότητες που απέκτησαν από τη διαδικασία της κατάρτισης είναι επαρκείς για την ένταξή και την παραμονή τους στην αγορά εργασίας.
Η απόκτηση  του διπλώματος του ΙΕΚ, οδηγεί τους αποφοίτους στην αγορά εργασίας, με αποδοχές που ικανοποιούν τους νέους σε σχέση με το βιοτικό τους επίπεδο, τη δυνατότητα που τους προσφέρει να εξελιχθούν στο χώρο εργασίας και τη δυνατότητα ακόμη και να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Άλλωστε στην πλειοψηφία τους (55%)  μετά την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, επιτυγχάνουν αποδοχές πάνω από το βασικό μισθό.
Είναι ιδιαίτερα  σημαντικό ότι οι απόφοιτοι του ΙΕΚ, σε ποσοστό (97%) είναι ικανοποιημένοι από την ποιότητα και το επίπεδο της προσφερόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και στα ίδια ποσοστά περίπου (96%) δηλώνουν και μετά την αποφοίτησή τους ότι θα εμπιστεύονταν και θα επέλεγαν και πάλι να σπουδάσουν σε ΙΕΚ.
Ακαδημαϊκό  ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης, η  πεποίθηση της πλειοψηφίας των  αποφοίτων (53%), ότι η ένταξη του  θεσμού της πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις του κλάδου θα συνεισέφερε θετικά στην απόκτηση περεταίρω εμπειρίας, γύρω από το εργασιακό περιβάλλον. Στοιχείο που μπορεί να αξιολογηθεί έτσι ώστε να ενσωματωθεί στη διαδικασία της κατάρτισης, μέσα από την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών, των προσφερόμενων ειδικοτήτων.
Τέλος η έρευνα, αναδεικνύει ότι στην πλειοψηφία τους οι ερωτώμενοι επέλεξαν τη φοίτηση στα ΙΕΚ σε ποσοστό (81%), με σκοπό την επαγγελματική τους αποκατάσταση και φαίνεται αυτό να αποτελεί πλέον συνείδηση των νέων.

Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...