Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Νέα δικαστική δικαίωση εκπαιδευτικού - καταχρηστική η καταγγελία της σύμβσης εργασίας

Με τον τίτλο "η δικαιοσύνη ραπίζει την εργοδοτική αυθαιρεσία", η ΟΙΕΛΕ ενημερώνει για νέα (δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες) δικαίωση ιδιωτικού εκπαιδευτικού, που απολύθηκε και κέρδισε στα δικαστήρια. Σύμφωνα με την ομοσπονδία: 


"Πριν από λίγες ημέρες αναφερθήκαμε σε απόφαση-σταθμό της δικαιοσύνης που δικαίωσε την εκπαιδευτικό Παναγιώτα Παπαδοπούλου , η οποία απολύθηκε από τα Εκπαιδευτήρια Λαμπίρη, επειδή διεκδίκησε τα νόμιμα δικαιώματά της (αρνήθηκε τη βλαπτική μεταβολή του ωραρίου εργασίας της).


Σήμερα πληροφορηθήκαμε για μια ακόμη δικαίωση ιδιωτικού εκπαιδευτικού, του μαθηματικού Μιχάλη Χατζηδάκη των Εκπαιδευτηρίων «Κωστέα-Γείτονα», ο οποίος προσέφυγε στη δικαιοσύνη θεωρώντας ότι η καταγγελία της σύμβασής του είναι καταχρηστική  διότι έγινε για λόγους εκδίκησης.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Ο συνάδελφος Χατζηδάκης αποτελούσε (και εξακολουθεί να αποτελεί) πολύτιμο κεφάλαιο του σχολείου. Δίδασκε στα Εκπαιδευτήρια «Κωστέα-Γείτονα» επί 21 χρόνια. Πάντοτε αναλάμβανε τάξεις υψηλής ευθύνης (Μαθηματικά κατεύθυνσης Β’ και Γ’ Λυκείου), ενώ για μεγάλο διάστημα υπήρξε υπεύθυνος της ενισχυτικής διδασκαλίας του σχολείου. Ποιο ήταν το «έγκλημά» του; Το ότι διεκδικούσε πάντα την εφαρμογή των νόμων (πρωταγωνίστησε στη σύγκρουση των εκπαιδευτικών του σχολείου με την ιδιοκτησία για το ζήτημα του μισθολογίου), αρνούμενος να δεχθεί την εργοδοτική αυθαιρεσία.
Το δικαστήριο δικαίωσε τον εκπαιδευτικό κρίνοντας την καταγγελία σύμβασης παράνομη ως καταχρηστική για λόγους εκδικητικότητας. Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμη ράπισμα στην αυθαιρεσία των εργοδοτών και στην καθιέρωση της αναιτιολόγητης απόλυσης με το ν. 3848/2010. Ευτυχώς σ’ αυτό τον τόπο η δικαιοσύνη λειτουργεί!


Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΥΣΔΕ ΚΑΙ ΤΑ …SECURITY

Θυμίζουμε ότι καταχρηστική είχε κριθεί η καταγγελία σύμβασης και από το ΠΥΣΔΕ Ανατ. Αττικής που είχε απορρίψει τις αιτιάσεις του σχολείου περί «ανεπάρκειας» του εκπαιδευτικού (για την πορεία του οποίου αναφερόμαστε παραπάνω). Όταν, όμως, ο εκπαιδευτικός επιχείρησε, μετά την έκδοση της απόφασης του ΠΥΣΔΕ και εγκυκλίου του Ειδ. Γραμματέα του Υ.ΠΑΙ.Θ. που ζητούσε την ένταξη ιδιωτικών εκπαιδευτικών που δικαιώθηκαν από τα υπηρεσιακά συμβούλια στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων τους, να επιστρέψει στην τάξη για να διδάξει, εμποδίστηκε στην είσοδο από υπαλλήλους  …security (!) που επιστράτευσε η ιδιοκτησία. Το Υ.ΠΑΙ.Θ. δεν προστάτεψε καν τη δική του εγκύκλιο αρνούμενο να παρέμβει για την πραξικοπηματική ενέργεια του ιδιοκτήτη να αρνηθεί την επάνοδο του εκπαιδευτικού στα διδακτικά του καθήκοντα.

Η πράξη αυτή της ιδιοκτησίας των εκπαιδευτηρίων «Κωστέα-Γείτονα» κατέδειξε τη βαθύτατη περιφρόνησή της σε νόμους και θεσμούς και απέδειξε ότι το Υπουργείο Παιδείας ουσιαστικά κλείνει το μάτι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.


ΜΕΙΖΟΝ ΗΘΙΚΟ, ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΑΡΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Η διαδικασία της ανάκρισης ανέδειξε ένα τεράστιο ζήτημα για την ιδιωτική εκπαίδευση. Ενώ οι εκπαιδευτικοί του σχολείου Χρήστος Σαρρής (γενικός γραμματέας του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ), Κατερίνα Ζαμαρία (μέλος του ΔΣ του ΣΙΕΛ) και Γιώργος Κοντόσταυλος (πρόεδρος του Παραρτήματος του ΣΙΕΛ στο σχολείο) κατέθεσαν υπέρ του εκπαιδευτικού, τονίζοντας τη θετική προσφορά του στο σχολείο, ο Λυκειάρχης του σχολείου κ. Μαρκόπουλος κατέθεσε εναντίον του, αναπαράγοντας την επιχειρηματολογία του ιδιοκτήτη.

Η στάση του Λυκειάρχη του σχολείου δικαιώνει τη θέση της ΟΙΕΛΕ που έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στην πρόθεση του Υ.ΠΑΙ.Θ. η αξιολόγηση να διεξάγεται από τα διευθυντικά στελέχη των σχολείων. Οι διευθυντές (που είναι είτε οι ίδιοι οι εργοδότες, είτε, συνήθως, άνθρωποι των εργοδοτών) δεν πρόκειται να αξιολογήσουν αντικειμενικά τους εκπαιδευτικούς, αλλά θα βρουν μια ακόμη κερκόπορτα για να απομακρύνουν τους «ενοχλητικούς», όπως ο Μ. Χατζηδάκης.

Δεν είναι όμως μόνο το ηθικό θέμα ενός Διευθυντή που έρχεται σε κόντρα με τους συναδέλφους του και προασπίζεται τα συμφέροντα του αφεντικού του. Τίθεται και μείζον υπηρεσιακό και νομικό  ζήτημα. Ο Λυκειάρχης κ. Μαρκόπουλος παραβίασε απόφαση ιεραρχικά ανώτερου υπηρεσιακού οργάνου της εκπαίδευσης, του ΠΥΣΔΕ Ανατ. Αττικής, επομένως παραβίασε απόφαση που προασπίζει δημόσιο συμφέρον για να ικανοποιηθεί συμφέρον τρίτου.  Η ΟΙΕΛΕ θα αποστείλει επιστολή προς τη Διεύθυνση Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής ζητώντας να διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες του κ. Μαρκόπουλου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...