Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014

Πρυτάνεις εναντίον Συμβουλίων Διοίκησης...

Στο επίκεντρο ο διαχωρισμός των ρόλων και αρμοδιοτήτων των Οργάνων των Ιδρυμάτων – Ενστάσεις Πρυτάνεων και για την περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού των ΑΕΙ και την έλλειψη προσωπικού μετά τη διαθεσιμότητα

Ένα νέο επεισόδιο προστέθηκε στο σήριαλ «πρυτάνεις εναντίον Συμβουλίων των Πανεπιστημίων» ύστερα από τη συνεδρίαση του διευρυμένου οργάνου των πρυτάνεων στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Συγκεκριμένα το Διευρυμένο Συντονιστικό σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Ιδιαίτερη έκπληξη στην ακαδημαϊκή κοινότητα προκαλεί η πρωτοβουλία εκπροσώπων των Συμβουλίων Ιδρυμάτων, μετά από συνάντηση τους με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, να αποστείλουν επιστολή προς τον Υπουργό, που περιλαμβάνει αυθαίρετες ερμηνείες του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τις αρμοδιότητες των Πανεπιστημιακών οργάνων. Ο σαφής καθορισμός ρόλων και αρμοδιοτήτων των οργάνων είναι απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία των Ιδρυμάτων και την ενασχόληση τους με το μείζον ζήτημα της ανάπτυξης και εξωστρέφειας τους».

Το Διευρυμένο Συντονιστικό της Συνόδου Πρυτάνεων διαπιστώνει «ότι μετά την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας όλων των Ιδρυμάτων, τα προβλήματα των ελληνικών Πανεπιστημίων παραμένουν οξυμένα, παρά τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλουν οι Πρυτανικές αρχές με τη αρωγή όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αναφέρει δε, ότι «παρά τις διαρκείς εκκλήσεις των Πρυτανικών Αρχών για μη περαιτέρω μείωση των προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων κατά 15% και τις υποσχέσεις από πλευράς Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά τις ήδη δραματικές μειώσεις των τελευταίων ετών, δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία εξέλιξη στο θέμα αυτό, με αποτέλεσμα τα Ιδρύματα να μην έχουν σήμερα εγκεκριμένους προϋπολογισμούς και να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Στο ζήτημα της διαθεσιμότητας και παρά τις έγγραφες διαβεβαιώσεις περί άμεσης διευθέτησης των προβλημάτων που προκύπτουν από την απομάκρυνση του προσωπικού, μέχρι σήμερα διαπιστώνεται σημαντική καθυστέρηση, ενώ τα προβλήματα οξύνονται περαιτέρω».

Οι πρυτάνεις διαπιστώνουν ότι δεν έχει ακόμα εκδοθεί η προβλεπόμενη ΚΥΑ που απαιτείται για την πρόσληψη έκτακτου διδακτικού προσωπικού, παρά την πρόβλεψη του σχετικού νόμου από τον 9/2013 και ενώ ήδη ολοκληρώνεται το χειμερινό εξάμηνο, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η δυνατότητα ομαλής διεξαγωγής των προγραμμάτων σπουδών κατά το εαρινό εξάμηνο σε πολλά Πανεπιστήμια».

Και καταλήγουν ότι με πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν στη λειτουργία των Επιτροπών Ερευνών έχουν οδηγήσει σε πληθώρα προβλημάτων και σε σημαντικές επιπτώσεις στο ερευνητικό έργο των Πανεπιστημίων.

Μεγάλη ανησυχία, προκαλεί, όπως τονίζεται «η, κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων και της ακαδημαϊκής δεοντολογίας, απόρριψη υποψηφιοτήτων Κοσμητόρων από Συμβούλιο Ιδρύματος, για την οποία αναμένεται η αποκατάσταση της νομιμότητας από την Πολιτεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...