Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Τα «Πειραματικά σχολεία των πανεπιστημίων»… λίγο πριν καταστραφούν


Δημόσια έκκληση σωτηρίας,  των Πειραματικών των Πανεπιστημίων, των καλύτερων και δημοκρατικότερων σχολειών

Γράφει ο Δρ  Αναστάσιος Κουτσούκος
Στο ΠΣΠΑ Αθηνών (Σκουφά 43)  φοίτησαν οι μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της σύγχρονης Ελλάδας (Παπανδρέου Ανδρέας, Κύρκος Λεωνίδας,  Κώστας Καραμανλής κ.α.  δεκάδες τέως Υπουργοί) και ο νόμος της Άννας Διαμαντοπούλου,  θέλει να το υποβιβάσει σε Πρότυπο!
Στο ΣτΕ προσφεύγουν γονείς, καθηγητές κατά του Νόμου Διαμαντοπούλου, που εξισώνει το ΠΣΠΑ με τα υπόλοιπα Πρότυπα πειραματικά. Ηδη έχουν κατατεθεί μηνύσεις και αγωγές κατά της Διευθύντριας κ. Δανίλη Ελένης, για την μετατροπή του σχολείου σε Πρότυπο και έχει αρχίσει ΕΔΕ για την συμπεριφορά της.. Ιδιωτικά συμφέροντα, διεφθαρμένα πρόσωπα και ακραίοι ιδεολογικοί μηχανισμοί, θέλουν να καταστρέψουν το καλύτερο δημόσιο σχολείο, που ήταν πάντα πρώτο σε επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις.
Τα «Πειραματικά σχολεία των πανεπιστημίων»… υπάρχουν ακόμα. Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την μετατροπή των Πειραματικών των πανεπιστημίων σε «Πρότυπα Πειραματικά». Διαμαρτυρία κατά της... απόφασης της ΔΕΠΠΣ για εξετάσεις στα Πειραματικά Σχολεία των ΑΕΙ πραγματοποίησαν γονείς,  την Τετάρτη 13/3/2013 στις 3 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας, στο Μαρούσι!
Τα «Πειραματικά σχολεία των πανεπιστημίων» πρέπει να διατηρηθούν ως έχουν και να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην εκπαιδευτική κοινότητα, εξυπηρετώντας πάντα τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν με τους νόμους 4376/1929 και 4600/1930, επί Ε. Βενιζέλου. ...
Στα «Πειραματικά των πανεπιστημίων» η επιλογή των μαθητών γίνεται με τυχαία κλήρωση, ώστε να εκπαιδεύονται οι φοιτητές .Τα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων», που ιδρύθηκαν με τον Νόμο του 4376/ 1929, ήταν «των» Πανεπιστημίων και οι μαθητές σε αυτά εισάγονται με κλήρωση για να εκπαιδεύονται σε αυτά οι φοιτητές (που πρέπει να εκπαιδεύονται ακόμα και σε χαμηλής επίδοσης μαθητές, ή σε μαθητές με διάφορες ιδιαιτερότητες). Αυτό στηρίζεται και με τους νόμους περί ΑΕΙ, αλλά και από τις διατάξεις του Συντάγματος.
Τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων, όπου οι μαθητές πρέπει να  εισάγονται με κλήρωση,  διαφέρουν από Πρότυπα, στα οποία σωστά πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις, όπως παλιά στο Βαρβάκειο. Στα Πρότυπα άρχισαν οι αιτήσεις από γονείς,  για τις εξετάσεις που θα δώσουν οι μαθητές τον Ιούνιο από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και από το Γυμνάσιο στο Λύκειο. Υπάρχει θέμα με το ποιος θα βάζει τα θέματα και να διασφαλιστεί η εγκυρότητα και το αδιάβλητο του εξεταστικού συστήματος.
Το ΠΣΠΑ, για παράδειγμα, είναι το μόνο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σκουφά 43 Αθήνα, ιδρύθηκε με τον νόμο του 1929 και παραμένει ο νόμος αυτός σε ισχύ. Σκοπός του ΠΣΠΑ είναι η εκπαίδευση των φοιτητών στην Διδακτική άσκηση κλπ… Την διάταξη αυτή στηρίζουν και οι Νόμοι των ΑΕΙ και οι διατάξεις του Συντάγματος. Με άλλα λόγια και το ΠΣΠΑ και όλα τα Πειραματικά των ΑΕΙ, προστατεύονται και από τις διατάξεις των Νόμων των ΑΕΙ και εσωτερικών κανονισμών των ΑΕΙ, αλλά και από τις σύγχρονες επιστήμες αγωγής, που θέλουν «τυχαίο δείγμα» μαθητών για τις πειραματικές δειγματικές διδασκαλίες. Τα αντίθετα, είναι παράνομα λόγια ακραίων θιασωτών ακροδεξιών, «ελιτιστικών», αντιεπιστημονικών αντιλήψεων. Επίσης, στα πειραματικά των ΑΕΙ εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι διδακτικής, του κονστρουκτιβισμού, οικοδομισμού, της μάθησης με ανακάλυψη, της αυτενέργειας, της δημοκρατικής συμμετοχής, της αυτονομίας.
Πρέπει ο κ. Αρβανιτόπουλος και ο κ. Παπαθεοδώρου να δει το θέμα των «Πειραματικών σχολείων των Πανεπιστημίων», όπου οι μαθητές πρέπει να συνεχίσουν να εισάγονται με κλήρωση και να τα ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα «Πρότυπα Πειραματικά σχολεία», όπου οι μαθητές θα μπαίνουν με ειδικά τεστ… Είναι ένα θέμα που απασχολεί σήμερα μαθητές, γονείς και καθηγητές των Πειραματικών των Πανεπιστημίων και πρέπει να λυθεί επειγόντως.
Υπάρχει ελπίδα. Αντισταθείτε
Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος
www.koutsoukos-anastasios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...