Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Οργή για την «Αθηνά» από Εβρο ώς Κρήτη


Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΤΑΛΗ /enet.gr

Απεργίες πείνας, συγκεντρώσεις, καταλήψεις, δακρυγόνα και κυνηγητά από την Αστυνομία περιελάμβανε το μενού των αντιδράσεων ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά».

Πανελλαδικός είναι πλέον ο ξεσηκωμός κατά του σχεδίου «Αθηνά», με καταλήψεις, απεργίες πείνας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις με την Αστυνομία
Υπό κατάληψη τελούν τα περισσότερα ΤΕΙ που πλήττονται από το σχέδιο, ενώ το μέλλον των κινητοποιήσεων θα αποφασιστεί σήμερα στις κατά τόπους συνελεύσεις.

Η πλέον επεισοδιακή συγκέντρωση έγινε χθες στο Μεσολόγγι, όπου μιλούσε σε ξενοδοχείο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς. Εκεί συγκεντρώθηκε πλήθος από Μεσολογγίτες και Ναυπάκτιους αυτοδιοικητικούς, εκπροσώπους φορέων, πολίτες και φοιτητές που διαμαρτυρήθηκαν για την υποβάθμιση του ΤΕΙ Μεσολογγίου και κατά συνέπεια και της πόλης.

Εισβολή

Οι διαμαρτυρόμενοι επιχείρησαν να εισέλθουν στο χώρο του ξενοδοχείου για να συναντήσουν τον Μάριο Σαλμά, ωστόσο απωθήθηκαν από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν μαζική χρήση δακρυγόνων και κροτίδων, δημιουργώντας παράλληλα κλοιό έξω από το ξενοδοχείο.

Οι πολίτες αντέδρασαν και μια ομάδα έσπασε τον κλοιό και προσέγγισε το ξενοδοχείο.

Εκεί συγκροτήθηκε μια επιτροπή από τους διαμαρτυρομένους για το ΤΕΙ (στην οποία μετείχαν και οι δήμαρχοι Μεσολογγίου και Ναυπακτίας, Π. Κατσούλης και Γ. Μπουλές, η βουλευτής Μ. Τριανταφύλλου κ.ά.) για να συναντηθούν με τον Μάριο Σαλμά. Αυτός όμως, όπως καταγγέλλουν, αρνήθηκε να τους δει και έφυγε με τους συνεργάτες του από την πίσω πόρτα του ξενοδοχείου και μπήκαν τρέχοντας σε δύο αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα αυτοκίνητα απομακρύνθηκαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και παρέσυραν τρία άτομα. Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες δήλωσαν ότι θα καταθέσουν μήνυση κατά του υπουργού.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ο δήμαρχος Μεσολογγίου ανακοίνωσε ότι ξεκινάει από σήμερα Δευτέρα απεργία πείνας.

* Σε απεργία πείνας όμως προχώρησαν από την περασμένη Παρασκευή σπουδαστές του τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που εδρεύει στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής. Με το σχέδιο «Αθηνά» υποχρεώνονται να μεταναστεύσουν στο Μεσολόγγι, καθώς το τμήμα τους συγχωνεύεται με το αντίστοιχο του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Στην απεργία πείνας προχώρησαν 20 από τους 152 ενεργούς φοιτητές, οι οποίοι βρίσκονται στο χώρο όπου στεγάζεται το τμήμα τους. Την απόφασή τους ανακοίνωσαν οι ίδιοι σε επίσημη εκδήλωση, που πραγματοποίησε το ΤΕΙΘ με τη συμμετοχή φορέων της πόλης, για την κατάταξη του ιδρύματος ανάμεσα στο 7% των άριστων πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οπως λένε, ζουν στη Θεσσαλονίκη και πηγαινοέρχονται καθημερινά στα Νέα Μουδανιά για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους. Αλλά η μεταφορά τους στο Μεσολόγγι θα προκαλέσει υψηλότατη οικονομική επιβάρυνση στις οικογένειές τους. «Πρέπει να ακουστεί η φωνή μας στην Αθήνα» δηλώνει ο φοιτητής Κωνσταντίνος Κουτλάγκας.

Μετακίνηση

Στην ιστοσελίδα του τμήματος αναφέρεται ότι με τη μεταφορά του τμήματος στο ΤΕΙ Μεσολογγίου δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα της μετακίνησης. Ζητούν να τεθούν σε μεταβατική περίοδο, ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στη Θεσσαλονίκη. Σε διαφορετική περίπτωση, τονίζουν, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η πλειονότητα των φοιτητών να διακόψει τις σπουδές.


* Στην κατάληψη και το κλείσιμο της Εφορίας στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου από σήμερα θα προχωρήσουν κάτοικοι της Ιεράπετρας, σύμφωνα με την απόφαση της ανοιχτής συνέλευσης της Επιτροπής Αγώνα της πόλης, με την οποία εκφράζεται η αγωνία τους για τις εξαιρετικά αρνητικές -όπως τις χαρακτηρίζουν- εξελίξεις που αφορούν το ΤΕΙ και το νοσοκομείο της Ιεράπετρας.

Ακόμη, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, θα προχωρήσουν «έμπρακτα, πια, σε στάση πληρωμών (Εφορία, τράπεζες, ΔΕΗ κ.λπ.) ώστε να στείλουμε στο κράτος το μήνυμα ότι πρέπει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του προς εμάς και τον τόπο μας αν θέλει να εισπράττει από εμάς» όπως υποστηρίζουν.

Ετσι, αποφασίστηκε η κατάληψη και ο αποκλεισμός της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου αύριο Τρίτη. Και η κατάληψη και ο αποκλεισμός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο Ηράκλειο και συνάντηση με το γ.γ. Γιώργο Δεικτάκη, την Πέμπτη 14 Μαρτίου.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο περιφερειακός σύμβουλος Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης, προς τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, διαμαρτυρόμενος για την υποβάθμιση του Νομού Λασιθίου. Σε μακροσκελή επιστολή του προς τον κ. Αρναουτάκη εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του και την έκδηλη οργή και αγανάκτησή του για την απογοητευτική εξέλιξη, όπως αναφέρει, των θεμάτων που αφορούν το Λασίθι.


Επίθεση

Ακολούθως εξαπολύει επίθεση σε πολιτικούς παράγοντες και ιδιαίτερα σε όσους έχουν άμεση σχέση με το Λασίθι και διετέλεσαν ή διατελούν κυβερνητικοί παράγοντες, και που τα προηγούμενα τριάντα χρόνια, όπως αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του, δεν διατράνωσαν την αντίθεσή τους στους κακόβουλους σχεδιασμούς που αφορούν το Λασίθι, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

Τέλος, μιλά για «τραγικά λανθασμένη διαχείριση των προβλημάτων που ουκ έστιν αριθμός», κάνει λόγο για λάθη στρατηγικού σχεδιασμού των αναγκών του Λασιθίου που τα πληρώνουν όλοι σήμερα και χαρακτηρίζει την κατάσταση στο Λασίθι έκρυθμη.

* Σε συμβολική κατάληψη του καταπέλτη του πλοίου «Μυτιλήνη» προχώρησαν το απόγευμα του Σαββάτου οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Καρλόβασι Σάμου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο «Αθηνά» Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Σάμος - Πειραιάς. Επειτα από ημίωση παραμονή στον καταπέλτη, οι φοιτητές αποχώρησαν και το δρομολόγιο εκτελέστηκε κανονικά.

* Δεκάδες σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας πολιόρκησαν το ξενοδοχείο «Διόνυσος», όπου μιλούσε χθες το μεσημέρι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, σε εκδήλωση της τοπικής ΝΟΔΕ. Στην περιοχή έσπευσε ισχυρή αστυνομική δύναμη, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί κάποιο επεισόδιο. Οι σπουδαστές ζητάνε να παραμείνουν στη Λάρισα τα τμήματα Ηλεκτρολογίας και Μηχανολογίας της ΣΤΕΦ. Τελικά, ο κ. Βορίδης ζήτησε και συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των σπουδαστών, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Χαρακόπουλου, του βουλευτή Χρήστου Κέλλα και του δημάρχου Λαρισαίων Κων. Τζανακούλη.

Στη Λάρισα

«Το ζήτημα δεν είναι τοπικιστικό. Το σχέδιο "Αθηνά" μάς αναγκάζει να σταματήσουμε τις σπουδές. Το ΤΕΙ της Λάρισας, αν εφαρμοστεί το εν λόγω σχέδιο, θα μαραζώσει και ως εκ τούτου θα οδηγηθεί σε κλείσιμο» υποστήριξαν οι σπουδαστές.

Την έντονη ενόχλησή τους όμως δεν έκρυψαν και οι δύο γαλάζιοι βουλευτές του νομού, λέγοντας: «Δυστυχώς το υπουργείο μάς αιφνιδίασε». Ο κ. Βορίδης υποστήριξε πως «στο σχέδιο "Αθηνά" κυριαρχεί η κρίση του υπουργού».

* Υπό κατάληψη τουλάχιστον και σήμερα τελούν τα κτήρια του ΤΕΙ Καλαμάτας, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης των σπουδαστών του τμήματος Λογοθεραπείας. Οι σπουδαστές, που διαμαρτύρονται για τη μεταφορά του τμήματός τους και τη συγχώνευσή του με το αντίστοιχο της Πάτρας, στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά», αποφάσισαν να επανεξετάσουν τη στάση τους και τις μορφές κινητοποίησής τους σήμερα, ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρχουν και τις απαντήσεις που θα δοθούν.

Τη μετάβαση στην Αθήνα, την επόμενη εβδομάδα, φορέων της πόλης και του νομού, ώστε να διεκδικήσουν την παραμονή και τη λειτουργία του τμήματος Λογοθεραπείας στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας. Την ίδια στιγμή, την παραίτηση όλων των αιρετών αυτοδιοικητικών εκπροσώπων της Μεσσηνίας, ως αντίδραση για τη μετακίνηση του τμήματος στην Πάτρα, προτείνει ο περιφερειακός σύμβουλος (και πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Ν.Δ.) Σωτήρης Παναγιωτόπουλος.

Υποσχέσεις

Μάλιστα, ο κ. Παναγιωτόπουλος εξαπολύει βολές εναντίον του υπουργού Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλου, λέγοντας πως ο υπουργός έδινε «ψεύτικες υποσχέσεις» στους Μεσσήνιους βουλευτές και σημειώνει χαρακτηριστικά πως πέρασε η εποχή του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

* Μήνυμα σε όλο τον κόσμο από την Αρχαία Ολυμπία έστειλαν το πρωί της Παρασκευής οι φοιτητές των τμημάτων ΤΕΙ του Πύργου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο σχέδιο «Αθηνά», με μια ειρηνική διαμαρτυρία που βρήκε τεράστια απήχηση στους τουρίστες, οι οποίοι τους χειροκρότησαν και... διαδήλωσαν μαζί τους.

Περισσότεροι από 150 σπουδαστές από το τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ και από το τμήμα Μουσειολογίας, Μουσειογραφίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων βρέθηκαν το πρωί στην Ολυμπία, έχοντας στο πλευρό τους αρκετούς Πυργιώτες πολίτες, μέλη του Συντονιστικού, που εξακολουθούν να στηρίζουν τον αγώνα των φοιτητών, πραγματοποιώντας μια ειρηνική διαδήλωση στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία από το Παλαιό Μουσείο μέχρι και την είσοδο του Αρχαιολογικού Χώρου της Ολυμπίας, όπου διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχόμενους τουρίστες, οι οποίοι περιορίστηκαν σε μια «πανοραμική» ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο, από τον περιφερειακό δρόμο που οδηγεί στην Ολυμπιακή Ακαδημία.

Χθες οι σπουδαστές πολιόρκησαν για τρεις ώρες το στούντιο τοπικού τηλεοπτικού σταθμού, όπου ήταν καλεσμένος ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κ. Τζαβάρας.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...