Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Πρωταθλητές σε ζωή και μαθήματα

Γεμάτοι ελπίδα για το μέλλον, τέσσερις νέοι από τη Θεσσαλονίκη αψήφησαν τις «βολικές» σχολές κι ακολούθησαν το όνειρό τους, διαλέγοντας σπουδές «με την καρδιά» και όχι με τον φόβο της αβεβαιότητας για επαγγελματική αποκατάσταση.
Πρωτιά για τον Ραφαήλ Παπαδόπουλο στο Τμήμα Πολιτικών του ΑΠΘ ***«Θέλω να γίνω πολιτικός», είπε ο Ραφαήλ Παπαδόπουλος, μαθητής του 20ού Λυκείου, που περνάει 1ος στο Τμήμα Πολιτικών του ΑΠΘ. Ο «γίγαντας» αυτός της ζωής, παρ' ότι πάσχει από σπαστική τεραπληγία και κινείται με «πι», συγκέντρωσε 19.952 μόρια γράφοντας τρία 20άρια, ένα 19,9 και δύο 19,8!
«Τα μαθήματα των Πολιτικών Επιστημών», λέει, «είναι πιο κοντά στα ενδιαφέροντά μου».
Παρ' ολ' αυτά, ο Ραφαήλ ενδέχεται ν' αντιμετωπίσει άλλο ένα πρόβλημα με την επιλογή του. Με τη μητέρα του Ελισάβετ επισκέφθηκαν το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών για να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχουν ειδικές ράμπες, ούτε καμιά άλλη υποδομή για ΑμεΑ.
«Θα ξαναπάμε τον Σεπτέμβριο για την εγγραφή και θα δούμε τι μπορεί να γίνει για να εξυπηρετείται το παιδί καλύτερα. Αλλωστε, αυτές τις δυσκολίες τις ξανασυναντήσαμε και στο σχολείο...», λέει η μητέρα του στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ».
***«Δεν μ' ενδιαφέρει να διοριστώ σε σχολείο», ξεκαθαρίζει Μαρία Αδαμοπούλου, που μπαίνει πρώτη στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό του ΑΠΘ με 19.230 μόρια.
«Πιο πολύ βλέπω τον εαυτό μου να εργάζομαι σε κάποιο μουσείο, να συμμετέχω σε ανασκαφές ή ν' ακολουθώ ακαδημαϊκή καριέρα», μας εξηγεί η αριστούχος του 5ου Λυκείου.
***Μία και μοναδική σχολή δήλωσε στο μηχανογραφικό δελτίο ο Σταύρος Παγωνίδης, που πέρασε 2ος στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
«Εχω στόχο το διπλωματικό σώμα, την Ε.Ε. ή τον ΟΗΕ. Το παράδοξο είναι ότι προέρχομαι από την Τεχνολογική Κατεύθυνση. Ομως, εδώ και δύο χρόνια είχα επιλέξει σχολή και δεν μ' ενδιέφερε οτιδήποτε άλλο», λέει ο Σταύρος που είναι απόφοιτος του Αρσακείου.
***Από τους προσκόπους στη Γεωλογία! Ο Νίκος Γρένδας, απόφοιτος του 1ου Λυκείου, περνάει τρίτος στο Γεωλογικό Θεσσαλονίκης, γιατί... απλά του αρέσει να είναι διαρκώς μέσα στη φύση!
«Ισως δεν το πιστεύετε, αλλά αυτό ήταν το βασικό μου κριτήριο στην επιλογή της σχολής. Οχι η επαγγελματική ασφάλεια. Δεν φοβάμαι μήπως μείνω από δουλειά», δηλώνει στην «Ε».
«Είμαι πρόσκοπος πολλά χρόνια και λατρεύω τη φύση. Θέλω να είμαι συνέχεια κοντά στη γη, να ασχολούμαι με πετρώματα και κοιτάσματα», καταλήγει ο Νίκος, που παίζει πιάνο και χρειάστηκε να το θυσιάσει για να διαβάσει πριν από τις εξετάσεις.

Μπαλοθιά στην Ιατρική

Ζαχαρίας Σαριδάκης, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου, πέρασε δεύτερος με 19.779 μόρια στη Στρατιωτική Ιατρική Θεσσαλονίκης.
«Η Ιατρική είναι συναρπαστική επιστήμη και προσφέρεις πολλά στο κοινωνικό σύνολο. Διάλεξα τη στρατιωτική ιατρική γιατί αφενός θα σπουδάσω αυτό που θέλω και αφετέρου θα έχω μία ταχύτερη επαγγελματική εξέλιξη, κάτι πολύ σημαντικό στην εποχή μας».

Χίος: 89% επιτυχία

Σε υψηλά ποσοστά επιτυχίας κινήθηκε για μία ακόμη φορά ο νομός της Χίου.
Εννέα στους δέκα υποψηφίους (ποσοστό 89%) πέρασαν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, από τους 429 που κατέθεσαν μηχανογραφικό πέτυχαν οι 382. Συγκεκριμένα 250 στα ΑΕΙ, 121 στα ΤΕΙ και 21 στις σχολές ενστόλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...