Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Πέφτουν οι τιμές των ενοικίων στα φοιτητικά σπίτια

thumb
Φρένο στις υπέρογκες αυξήσεις των ενοικίων στα φοιτητικά σπίτια βάζει η υπερπροσφορά ακινήτων εξαιτίας της κρίσης στην αγορά κατοικίας.
Ωστόσο, ακόμη και φέτος η διαδικασία για τη μίσθωση σπιτιού από τα παιδιά που πέρασαν σε σχολές μακριά από τον τόπο καταγωγής τους αναμένεται να μετατραπεί σε «Γολγοθά». Η διάθεση ιδιοκτητών και κτηματομεσιτών να... παίξουν με τα νεύρα και τις τσέπες χιλιάδων οικογενειών και η λογική της «αρπαχτής» θα είναι και τον φετινό Σεπτέμβριο κυρίαρχα στοιχεία.
Το μέσο ενοίκιο για το... κεραμίδι του φοιτητή πάντως ανέρχεται στα 350-400 ευρώ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν σπίτια που ενοικιάζονται 500-600 ευρώ, κυρίως στις φοιτητοπεριοχές με έλλειψη καλών ακινήτων.
Η πρώτη υποχώρηση των φοιτητικών ενοικίων την τελευταία δεκαετία καταγράφεται φέτος, και κυμαίνεται από 15%-20%.
Τα παζάρια μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών δίνουν και παίρνουν. Τόσο στις καινούργιες μισθώσεις όσο και στις επαναδιαπραγματεύσεις των υφιστάμενων, με τη μείωση των ενοικίων, ειδικά αν πρόκειται για μεγάλα σπίτια, να φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και στο 30%.
Δείγμα ότι οι δύο πλευρές «τα βρίσκουν» είναι το γεγονός ότι τα νέα μισθωτήρια συμβόλαια που έχουν κατατεθεί από την αρχή του έτους στην εφορία είναι κατά 40%-50% λιγότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο και οι φοιτητές που έχουν συνάψει συμβόλαια τα προηγούμενα χρόνια, επικαλούμενοι την κρίση, επιτυγχάνουν να μειώσουν το ποσό που καταβάλλουν στους ιδιοκτήτες του ακινήτου όπου διαμένουν, οι οποίοι έχουν γίνει πολύ διαλλακτικοί.
Κι αυτό διότι φοβούνται ότι θα χάσουν τον ενοικιαστή τους, ειδικά αν αυτός είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, ενώ γνωρίζουν ότι πολύ δύσκολα θα τον αντικαταστήσουν με κάποιον άλλο που θα είναι πρόθυμος να πληρώσει το ίδιο ποσό.
Για παράδειγμα, 50 τ.μ. στου Ζωγράφου που πέρυσι μισθώνονταν προς 440 ευρώ, φέτος ενοικιάζονται προς 400 ευρώ.
Περισσότερες από 100.000 οικογένειες ξεκινούν αυτήν την περίοδο το κυνήγι για να βρουν φθηνό «κεραμίδι» σε μια χρονιά εντελώς διαφορετική από τις άλλες. H οικονομική κρίση πλήττει κατά κύριο λόγο τα φτωχά και μεσαία εισοδήματα και τις οικογένειες από τις οποίες περνούν στα πανεπιστήμια και τα TEI οι περισσότεροι υποψήφιοι.
Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς, με την ενοικίαση μεταχειρισμένου ή με αναζήτηση σπιτιού μακριά από τη σχολή μπορούν να εξοικονομηθούν έως και τα μισά χρήματα για ενοίκιο.
Στην Aθήνα και τη Θεσσαλονίκη υπάρχει υπερπροσφορά παλαιών διαμερισμάτων δύο ή τριών δωματίων σε τιμές από 350 έως 500 ευρώ τον μήνα.
Αναλυτικά οι τιμές ενοικίασης ανά τετραγωνικό: Αμπελόκηποι 6-7 ευρώ το τ.μ., Ζωγράφου 7-8 ευρώ, Καλλιθέα 6-8, Γκύζη 6-7, Βύρωνας 6-8, Πατήσια 5-6, Κυψέλη 6-7, Παγκράτι 7-8, Γαλάτσι 6-8 ευρώ.
Στο Ηράκλειο Κρήτης οι τιμές ενοικίασης ξεκινούν από 200-300 ευρώ για τις γκαρσονιέρες και 300-400 ευρώ για τα δυάρια.
Σημαντική υποχώρηση παρουσιάζουν οι τιμές των ενοικίων στην Πάτρα, όπου οι ανώτατη τιμή για μία γκαρσονιέρα δεν ξεπερνά τα 290 ευρώ, σε σχέση με 350 ευρώ τον μήνα που ήταν πέρυσι. Ο κύριος λόγος είναι η χαμηλή ζήτηση, που οδηγεί τους ιδιοκτήτες και τους μεσίτες σε σίγουρες κινήσεις και όχι μεγάλα ρίσκα. Όσο για τα δυάρια, 300-350 ευρώ ενοίκιο.
Το βέβαιο είναι ότι οι μειώσεις είναι γενικευμένες και αφορούν κάθε κατηγορία ακινήτου (μικρά διαμερίσματα, τριάρια, μεγαλύτερα ακίνητα) σε όλη την Ελλάδα.

Δυσβάστακτα τα έξοδα των φοιτητών για τα νοικοκυριά
Περίπου 1 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι αλλάζει χέρια κάθε χρόνο μόνο για την ενοικίαση σπιτιών από φοιτητές. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα:
Κάθε νοικοκυριό πληρώνει για το παιδί του που σπουδάζει σε άλλη πόλη 1.000 ευρώ μηνιαίως. Από αυτά, περίπου το 40%, δηλαδή τα 400 ευρώ πηγαίνουν στο ενοίκιο. Για τους έχοντες η μίσθωση μπορεί να ξεπεράσει τα 650 ευρώ. Επομένως, κάθε οικογένεια δίνει ετησίως από 5.000 έως 8.000 ευρώ για ενοικίαση 12 μηνών, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά κοινόχρηστα και άλλα έξοδα.
Αν υπολογιστεί ότι περίπου 100-120 χιλιάδες οικογένειες (σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι «πρωτάρες» στη φοιτητική ζωή, αλλά και όσες αλλάζουν σπίτι) ενοικιάζουν φοιτητικό σπίτι την περίοδο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, τότε το κόστος για ενοίκια μπορεί να κυμανθεί από 600 εκατ. ευρώ (5.000 x 120.000 οικογένειες) έως 960 εκατ. ευρώ (8.000 x 120.000 οικογένειες), οπότε μαζί με τα έξοδα ο τζίρος της συγκεκριμένης αγοράς ετησίως προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ. ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...