Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Αγωνιούν για το διορισμό τους οι εκπαιδευτικοί της Ηπείρου

«Πολύς κόσμος οδηγείται στην ανεργία» δηλώνει ο Αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων
Μόνο… ήρεμο δεν είναι το φετινό καλοκαίρι και για εκατοντάδες Ηπειρώτες εκπαιδευτικούς, που βρίσκονται στις επάλξεις περιμένοντας με αγωνία το διορισμό τους στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.«Με τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο και με το γεγονός, ότι από το 2012 και μετά θα γίνονται προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ μόνο, ωθείται πολύς κόσμος και ιδίως νέα άτομα στην ανεργία» σημειώνει ο Αντιπρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε. Ιωαννίνων κ. Μπάμπης Τουφίδης.Σε λίγες μέρες -και πάντως πριν εκπνεύσει ο Ιούλιος- αναμένεται να ανακοινωθούν από το Υπουργείο Παιδείας οι προκηρύξεις πρόσληψης για τη φετινή και την επόμενη σχολική χρονιά.Υπολογίζεται, ότι θα μείνουν χωρίς δουλειά 15.000 δάσκαλοι και καθηγητές που φέτος εργάζονταν ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι, απόρροια των μειώσεων και των περικοπών που κάνει η Κυβέρνηση στο Δημόσιο Τομέα.Πιο συγκεκριμένα, θα μειωθούν κατά 50% οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών και κατά 70% των αναπληρωτών και ωρομισθίων.Στις δυο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης φέτος και την επόμενη χρονιά το 60% των μόνιμων προσλήψεων θα γίνει από τους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ και το 40% από τους ενιαίους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πραγματική προϋπηρεσία. Θα διοριστούν μόνιμα τη νέα χρονιά περίπου 3.000 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων.Σε ότι αφορά τις προσλήψεις προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων θα γίνουν από τους ενιαίους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών.Υπενθυμίζεται, ότι οι πίνακες έχουν πάψει να τροφοδοτούνται με νέα στοιχεία προϋπηρεσίας από την 1η Ιουλίου και θα ισχύουν μέχρι την κατάρτιση νέων πινάκων που θα γίνουν το α’ εξάμηνο του 2012 με βάση τα αποτελέσματα του νέου διαγωνισμού ΑΣΕΠ των εκπαιδευτικών.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

Το νέο ασφαλιστικό για τους Δημοσίους υπαλλήλους έχει προκαλέσει κύμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στους εκπαιδευτικούς. Μέχρι στιγμής ο αριθμός τους σε σχέση με άλλα χρόνια είναι τριπλάσιος. «Όσοι διορίστηκαν από το 1983 και μετά θα φύγουν στα 65 χρόνια, σύμφωνα με το νέο Νομοσχέδιο. Ποιος όμως μπορεί στα 65 του να μπαίνει σε τάξη ή θέλουν οι γονείς να κάνει μάθημα στα παιδιά τους ένας 65αρης;» αναρωτιέται ο κ. Τουφίδης.Όπως τονίζει, δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής, δυο περίπου μήνες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι επιμορφώσεις πάνω σε θέματα τεχνολογίας, όπως είχε εξαγγείλει το Υπουργείο. «Από την Κυβέρνηση έλεγαν, ότι περίπου 30.000 εκπαιδευτικοί θα περνούσαν από τα στάδια επιμόρφωσης, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε. Ιωαννίνων.

ΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ

Πρόβλημα πάντως αντιμετωπίζουν και οι νηπιαγωγοί, αφού ο αριθμός τους είναι εννιά φορές μεγαλύτερος από τις μέχρι τώρα ανάγκες για μόνιμους διορισμούς! Επίσης, 4.728 νηπιαγωγοί είναι εκτός δημόσιας εκπαίδευσης και αναμένεται διόγκωση του αριθμού τους! Η κατάσταση θα επιδεινωθεί από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των συνταξιοδοτήσεων άρα και των κενών που θα δημιουργούνται για νέους διορισμούς.

ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Στο μεταξύ, έρευνα από την εταιρία Employ που είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, αλλάζει τα έως τώρα δεδομένα γύρω από τις παιδαγωγικές σχολές και την προτίμηση των νέων σ’ αυτές. Οι μόνιμοι διορισμοί, που στο παρελθόν γίνονταν σχεδόν με την… αποφοίτηση από τις συγκεκριμένες σχολές, πλέον μειώνονται δραστικά. Παρατηρείται διστακτικότητα των νέων προς τα σχετικά Τμήματα, απόρροια και των νέων οικονομικών μέτρων και των αλλαγών στο ασφαλιστικό.Την πενταετία 2005-10 διορίστηκαν συνολικά 8.387 μόνιμοι δάσκαλοι, ενώ την τελευταία 20ετία 35.822 άτομα. Ο αριθμός πρόσληψης αναπληρωτών διατηρείται σταθερός την τελευταία 5ετία καθώς κάθε χρόνο διορίζονται κατά μέσο όρο περίπου 3.500 δάσκαλοι.Σήμερα ο αριθμός των αδιόριστων δασκάλων φτάνει περίπου τα 3.500 άτομα. Έτσι, φαίνεται, πως οι ανάγκες για μόνιμους διορισμούς υπερκαλύπτονται από τον αριθμό των δασκάλων.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...