Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Από τα κορυφαία στην έρευνα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Πρώτο σε Κλινική Ιατρική και Μηχανική και τρίτο στη Φυσική
Δεύτερο πανελλαδικά κατατάσσεται στην έρευνα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων! Το τοπικό Ίδρυμα έρχεται πρώτο στον τομέα της κλινικής ιατρικής και της μηχανικής και τρίτο στη Φυσική, αποδεικνύοντας, ότι γίνεται συστηματική και πολύ καλή δουλειά από τους Καθηγητές και τους φοιτητές.Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αφορούν τις ερευνητικές εργασίες που έχουν εκπονήσει τα Πανεπιστήμια όλης της χώρας, τη δεκαετία 1999-2009.Ο δείκτης επίδρασης των εργασιών στην διεθνή επιστημονική κοινότητα υπολογίζεται, αν διαιρέσει κάποιος τις εργασίες που έχουν γίνει μέσα στο χρονικό διάστημα των δέκα ετών με τον αριθμό των βιβλιογραφικών αναφορών που έχουν αυτές. Έτσι, ο μέσος όρος για το Ίδρυμα των Ιωαννίνων είναι στο 9,9 και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που είναι πρώτο στη σχετική λίστα, έχει 10,78.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Στην Κλινική Ιατρική το ΑΕΙ των Ιωαννίνων είναι στην πρώτη θέση με μέσο όρο 12,31, όπως και στη Μηχανική με 5,4, ενώ στον τομέα της Φυσικής έρχεται τρίτο με 9,97.Μάλιστα, στο τελευταίο επιστημονικό πεδίο, ο ελληνικός μέσος όρος είναι ανώτερος από τον Παγκόσμιο.Στον τομέα της Χημείας ο μέσος όρος είναι 11,13 και στις Γεωπονικές και αγροτικές επιστήμες στο 6,81.

Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Στην κλινική ιατρική, τα τελευταία δέκα χρόνια δημοσιεύθηκαν από τα ΑΕΙ όλης της χώρας συνολικά περίπου 21.500 εργασίες που αναφέρθηκαν στη διεθνή βιβλιογραφία σχεδόν 199.000 φορές. Η επίδραση, όμως, των ελληνικών εργασιών στην επιστημονική κοινότητα, σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο είναι κατά 27% μειωμένη. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι αν και υπάρχει παραγωγή εργασιών, αυτές δεν χρησιμοποιούνται όσο άλλες έρευνες από χώρες κυρίως της Δύσης.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ…

Σε πανελλαδικό επίπεδο, η ερευνητική δραστηριότητα είναι σε χαμηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό, πως μόνο σε δυο από τα είκοσι πεδία οι επιδόσεις είναι πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Στις Γεωπονικές και Αγροτικές Επιστήμες και στη Φυσική, στα οποία σημαντικό μερίδιο έχει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.Ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση κ. Σπύρος Αμούργης δήλωσε στα «Νέα» πως «η Αρχή εξετάζει το σύνολο της απόδοσης των πανεπιστημίων και κυρίως αξιολογείται το διδακτικό έργο και η δυναμική κατάσταση από πλευράς απόδοσης της έρευνα».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...