Τρίτη 7 Μαΐου 2013

ΣτΕ: Νόμιμα τέσσερα από τα 36 σχέδια ΠΔ για το σχέδιο «Αθηνά»


Νόμιμα κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τα πρώτα τέσσερα από τα 36 σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων του υπουργείου Παιδείας για την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά», τα οποία αφορούν: την ίδρυση Σχολών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και την ίδρυση Σχολής Καλών Τεχνών στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Από τα 36 συνολικά διατάγματα, τα 23 αφορούν ΑΕΙ και τα 13 ΤΕΙ, ενώ σύμφωνα με την αναδιάταξη του νέου ακαδημαϊκού χάρτη καταργούνται τα Πανεπιστήμια Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας.

Τα τέσσερα αυτά διατάγματα, τα οποία επεξεργάστηκε το Ε΄Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου και εισηγήτρια η πάρεδρος Όλγα Παπαδοπούλου), αφορούν: 1) Την ίδρυση Σχολών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, 2) την ίδρυση-συγκρότηση Σχολών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 3) την ίδρυση-συγκρότηση Σχολών στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και 4) την ίδρυση Σχολής Καλών Τεχνών στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας μετά τη νομοπαρασκευαστική επεξεργασία των τεσσάρων επίμαχων διαταγμάτων εξέδωσαν αντίστοιχες γνωμοδοτήσεις (104-107/2013), με τις οποίες αποφάνθηκαν ότι τα επίμαχα διατάγματα είναι νόμιμα και έκαναν ορισμένες νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Πάντως, σε όλα τα σχέδια διατάγματος οι σύμβουλοι Επικρατείας επαναλαμβάνουν, για ακόμη μια φορά, ότι τα σχέδια διαταγμάτων τα οποία αφορούν την οργάνωση της εκπαίδευσης και το περιεχόμενο γενικά των σπουδών, πρέπει να αποστέλλονται στο ΣτΕ εγκαίρως, «ώστε αφενός να μην αιφνιδιάζεται η εκπαιδευτική κοινότητα και αφετέρου να παρέχεται η δυνατότητα λυσιτελούς επεξεργασίας» από το ΣτΕ, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα (άρθρο 95).

Τα τέσσερα αυτά διατάγματα, όπως και τα άλλα 32 παρόμοια που αφορούν το σχέδιο «Αθηνά», αναφέρουν οι δικαστές, στάλθηκαν στο ΣτΕ στις 23 Απριλίου 2013, δηλαδή «λίγο πριν από την έναρξη των εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014». Όμως, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, το υπουργείο Παιδείας βεβαιώνει σε σχετικό έγγραφό του προς το δικαστήριο ότι «η σχεδιαζόμενη μερική αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας είχε αποτελέσει αντικείμενο μακροχρόνιας και διεξοδικής διαβουλεύσεως με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς» και «οι παρεμβάσεις που επιχειρούνται στο παρόν στάδιο είναι περιορισμένες». Κατά συνέπεια, υπογραμμίζεται στις γνωμοδοτήσεις του ΣτΕ, νομίμως προβλέπεται ότι οι ρυθμίσεις των τεσσάρων διαταγμάτων αφορούν και το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014.

Επισημαίνουν ότι η καθυστέρηση υποβολής των σχεδίων διαταγμάτων προς επεξεργασία στο ΣτΕ δυσχεραίνει τον έλεγχο τους και πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγεται.

Επίσης, σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος, οι Σχολές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι: 1) Πολιτικών μηχανικών, 2) Μηχανολόγων Μηχανικών, 3) Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρολόγων Υπολογιστών, 4) Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 5) Χημικών Μηχανικών, 6) Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 7) Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 8) Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών και 9) Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών.

Ακόμη, σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (με έδρα την Αθήνα), ιδρύονται οι παρακάτω Σχολές: α) Σχολή Οικονομικών Επιστημών, στην οποία εντάσσονται τα Τμήματα: 1) Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών και 2) Οικονομικής Επιστήμης, β) Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, στην οποία εντάσσονται τα Τμήματα: 1) Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, 2) Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, 3) Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και 4) Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, γ) Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας, στην οποία εντάσσονται τα Τμήματα: 1) Πληροφορικής και 2) Στατιστικής.

Εξάλλου, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με το διάταγμα, ιδρύονται οι ακόλουθες Σχολές: α) Σχολή Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα: 1) Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας και 2) Γεωγραφίας, β) Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής, στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής και γ) Σχολή Ψηφιακής Τεχνολογίας, στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής.

Τέλος, με το τέταρτο διάταγμα στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ιδρύεται Σχολή Καλών Τεχνών με έδρα την Αθήνα, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα: α) Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης και β) Εικαστικών Τεχνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...