Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Σύσκεψη στο Δημαρχείο Άρτας για θέματα Παιδείας

Συνάντηση με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου κυρία Φιλιώ Νόκα – Ζαράχη είχαν σήμερα στο Δημαρχείο της Άρτας, οι εκπρόσωποι των διευρυμένων Δήμων του Νομού, οι οποίοι συζήτησαν για το μείζον θέμα των συγχωνεύσεων των σχολείων αλλά και για γενικότερα ζητήματα της εκπαίδευσης όπως η μεταφορά των μαθητών. 
 
Η συνάντηση είχε σαν στόχο να θέσει τις βάσεις μιας εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των φορέων της Τ.Α. και της Εκπαίδευσης, η οποία θα έχει και συνέχεια ώστε να τους βρει έτοιμους στις νέες προσαρμογές τόνισε ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης
 
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος: ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Χρήστο Γεώργο, ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη κ. Δημήτριος Γαλλίκας, οι Αντιδήμαρχοι Κεντρικών Τζουμέρκων κ.κ. Χρήστος Κουτσιαύτης και Δημήτρης Χαχούλης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Βασίλης Κωνσταντινίδης και ο προϊστάμενος Παιδαγωγικής και Επιστημονικής Καθοδήγησης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Απόστολος Δήμου.
 
Ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης δήλωσε: «Επειδή τώρα με τον «Καλλικράτη» τα θέματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των Δήμων είχαμε την υποχρέωση να βρεθούμε για να συνεννοηθούμε και να δούμε πώς θα είναι η συνεργασία που πρέπει να έχουμε. Σε πρώτη φάση λοιπόν είδαμε τι προβλήματα υπάρχουν. 
 
Υπάρχουν προβλήματα κυρίως στους ορεινούς Δήμους αλλά και σε κάποια πεδινά χωριά που πρέπει να συγχωνευθούν κάποια σχολεία και να μεταφερθούν οι μαθητές σε διπλανά σχολεία με στόχο την καλυτέρευση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου. 
 
Η συζήτηση αυτή θα γίνει και με τις τοπικές κοινωνίες γιατί δεν είναι δυνατόν σήμερα ένα σχολείο με τρία ή πέντε παιδιά να παράσχει σωστές εκπαιδευτικές υπηρεσίες γι’ αυτό πρέπει να μεταφερθούν σε μεγαλύτερα σχολεία που διδάσκεται δεύτερη γλώσσα, μαθαίνουν Η/Υ απ’ την Α’ τάξη του δημοτικού κ.τ.λ. Ξεκινήσαμε λοιπόν αυτή την προσπάθεια, αυτή τη συζήτηση ώστε μέχρι τέλος του έτους όπου θα γίνουν οι νέες προσαρμογές να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτά που πρέπει να προκύψουν. Και βέβαια υπάρχουν θέματα μεταφοράς μαθητών με κοστολόγια μεγάλα τα οποία πρέπει να τα δούμε. Υπάρχουν πολλά προβλήματα και τα οποία θα τα συζητάμε εν καιρώ».

Δηλώσεις Φ.Ζαράχη

Η κα Φιλιώ Νόκα – Ζαράχη τόνισε ότι δεν πρόκειται να συγχωνευθούν σχολικές μονάδες οι οποίες βρίσκονται σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Σήμερα συναντηθήκαμε με τους νέους Δημάρχους των νέων Καλλικρατικών Δήμων προκειμένου να συζητήσουμε για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις-ιδρύσεις σχολικών μονάδων, ουσιαστικά για το νέο σχολικό χάρτη που θα διαμορφωθεί και στην Ήπειρο. Θέσαμε τρεις παραμέτρους: τον παιδαγωγικό χαρακτήρα, το δύσβατο και το ορεινό της περιοχής αλλά και τους νέους πόλους ανάπτυξης που θα δημιουργηθούν. Όπου δεν μπορούμε να μετακινήσουμε αυτές διότι βρίσκονται πράγματι σε απομακρυσμένα χωριά αυτό δεν θα το κάνουμε και θα διατηρήσουμε τα σχολεία εκεί. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι θα συγχωνεύσουμε σχολικές μονάδες οι οποίες βρίσκονται σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές. Κι εδώ ιδιαίτερα στο νομό Άρτας υπάρχουν τέτοιες σχολικές μονάδες κι απ’ ότι βλέπω και οι προτάσεις των Δ/ντών της Εκπαίδευσης δεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα έχουμε μια συνεργασία με τους νέους Δημάρχους. Έθεσαν αρκετά ζητήματα και κυρίαρχα το θέμα της μετακίνησης των μαθητών. Όπως γνωρίζετε τα τελευταία χρόνια είχαμε ένα πολύ μεγάλο κόστος σε σχέση με τις μετακινήσεις των μαθητών. Αυτό θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε. Η πρότασή τους είναι με σχολικά λεωφορεία, οδηγούς και συνοδηγούς έτσι ώστε να μεταφέρονται οι μαθητές στις πιο σύγχρονες σχολικές μονάδες. Και έγιναν και προτάσεις εποικοδομητικές σε ότι αφορά το σύγχρονο σχολείο και τη συνεργασία που θα έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την εκπαίδευση διότι δεν μπούμε να δούμε το σχολείο αποκομμένο από την κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...