Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης των σχολικών βιβλίων

Πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης των σχολικών βιβλίων προωθεί το υπουργείο Παιδείας, με την ελπίδα να μπει τέλος στην παράδοση που συνηθίζεται από αρκετούς μαθητές να καταστρέφουν τα βιβλία της χρονιάς που ολοκλήρωσαν.

Μέσω εθελοντικού προγράμματος επαναχρησιμοποίησης των σχολικών βιβλίων, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου λέει προς του μαθητές: «Αντί να καταστρέφετε τα βιβλία, προσφέρετέ τα στους επόμενους μαζί με ένα σημείωμά σας».

Σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Β.Κουλαϊδής που εστάλη στα σχολεία προβλέπεται για πρώτη φορά και ηθική επιβράβευση των μαθητών και των σχολείων που θα συγκεντρώσουν στο τέλος της χρονιάς τα περισσότερα βιβλία σε καλή κατάσταση.

Θα βραβευτούν τα πρώτα 50 σχολεία με παροχή εκπαιδευτικού υλικού από τον ΟΕΔΒ, ενώ υπάρχουν και σκέψεις να παραδώσουν οι ίδιοι οι μαθητές τα βιβλία τους στους επόμενους.

Πάντως σε κάθε βιβλίο που θα φτάνει στην επόμενη μαθητική γενιά προβλέπεται να υπάρχει και ένα σημείωμα από τον προηγούμενο κάτοχο προς τον επόμενο ως μήνυμα.

Σκοπός του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του, είναι κυρίως η εξοικονόμηση κονδυλίων καθώς κάθε χρόνο τυπώνονται περίπου 25% περισσότερα βιβλία από τον αριθμό των μαθητών, ενώ έχει υπολογιστεί ακόμα και ποσοστό της τάξης του 10% αν μπορούσε να εξοικονομηθεί θα απέφερε όφελος 2-3 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, στόχος είναι και η εδραίωση του σεβασμού για το σχολικό βιβλίο και η ανάπτυξη αίσθησης ευθύνης στη διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού.

Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι η πρωτοβουλία αυτή, όπως και η επικείμενη κατάργηση του ΟΕΔΒ και μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους σε άλλο φορέα ο οποίος θα επιμελείται και το ψηφιακό υλικό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει την κατάργηση της δωρεάν διανομής εντύπων σχολικών βιβλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...