Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Επιστολή πανεπιστημιακών στην υπουργό Παιδείας

Να μείνουν ανοιχτά και ζωντανά τα πανεπιστήμια, ζητούν 20 πανεπιστημιακοί με επιστολή τους την οποία κατέθεσαν στο υπουργείο Παιδείας, ως συμβολή τους στη δημόσια διαβούλευση για την μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Η μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια είναι πιο αναγκαία παρά ποτέ» αναφέρεται στην επιστολή. «Τα πανεπιστήμια πρέπει να παράγουν γνώση, αξίες, ανθρώπους που θα φτιάξουν μια Ελλάδα αλληλεγγύης, επίδοσης, ποιοτικής ανάπτυξης. Η δημοσιονομική κρίση επιβάλλει επανεξέταση νοοτροπιών, θεσμών και “κεκτημένων”. Η κουλτούρα της αφθονίας και της ευκολίας, που στηρίχθηκε στα δανεικά, πρέπει να ανατραπεί. Να επανέλθει η ηθική της προσωπικής βελτίωσης, της αλληλεγγύης, της συλλογικής προκοπής. Η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι απλή “μεταρρύθμιση περικοπών” αλλά να γίνει “'μεταρρύθμιση αξιών”. Στην σημερινή κρίση, κάθε φορολογικός πόρος που δίδεται στα πανεπιστήμια πρέπει να προάγει την προκοπή της χώρας. Η κυβέρνηση και η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλουν να επιδιώξουν αυτό το στόχο. Ο δημοκρατικός ρεαλιστικός διάλογος μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Έχουμε συνείδηση της κρισιμότητας των καιρών. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εκβιαστικές πρακτικές απο κανένα. Τα πανεπιστήμια πρέπει να μείνουν ανοικτά, να λειτουργούν, να παραμένουν τόπος διάλογου και ζύμωσης.

Το κράτος οφείλει στα πανεπιστήμια τα απαιτούμενα μέσα ώστε να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τα καθήκοντα τους: εκπαίδευση, παραγωγή, διακίνηση ιδεών.

Οι πανεπιστημιακοί οφείλουν να εκπληρώνουν τα έργα τους με ευσυνειδησία και ευαισθησία στις ανάγκες των φοιτητών και της κοινωνίας. Καλούμε όλους τους παράγοντες της πανεπιστημιακής κοινότητας και της Πολιτείας να κρατήσουν ανοικτό και ζωντανό τος Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο».

Η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, με δήλωσή της επισημαίνει σχετικά με το θέμα του ασύλου : “Οι νέοι άνθρωποι που σπουδάζουν σήμερα, έχουν ανάγκη απο σπουδές ποιότητας και πτυχία με αντίκρυσμα. Δεν έχουν ανάγκη ούτε απο δημαγωγία, ούτε απο το καθεστώς της γενικευμένης ανομίας που υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις. Σ΄αυτά θα απαντήσουμε με ριζικές αλλαγές στη λειτουργία των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ όχι με τον εισαγγελέα και την αστυνομία”.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί και ενώ σε μία αίθουσα της Νομικής είχε αρχίσει η εξέταση των φοιτητών, εισέβαλε ομάδα νεαρών ατόμων με συνθήματα. Κάποια φοιτήτρια διαμαρτυρήθηκε με αποτέλεσμα να τις σκίσουν το γραπτό της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...