Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Παιδεία on line !

Η γνώση είναι δύναμη, έλεγε ο Φράνσις Μπέικον. Στις μέρες μας, είναι επίσης μια διαδικασία που δεν σταματά με το τέλος του σχολείου και των πανεπιστημιακών σπουδών. Συνεχίζεται για όσο διάστημα επιθυμεί ο καθένας. Δηλαδή για όσο είμαστε διατεθειμένοι να αφιερώσουμε χρόνο σε κάτι καινούργιο.
Ουσιαστικά -και μετά τον Διαφωτισμό- η διαδικασία της γνώσης, για την πλειονότητα, δεν σταματά ποτέ. Διαρκεί από την αρχή μέχρι το τέλος της ζωής του ανθρώπου. Απλώς, από κάποια στιγμή και μετά δεν γίνεται τόσο οργανωμένα όσο γινόταν στα σχολικά και ακαδημαϊκά χρόνια μας. Μετουσιώνεται σε ατομική πρωτοβουλία και ανάγκη και αποκτά διαφορετικούς ρυθμούς. Και πάντως δεν έχει καμιά σχέση με την καταναγκαστική μάθηση συγκεκριμένων πραγμάτων, όπως συμβαίνει στα σχολεία. Κάθε επιλογή που κάνουμε προκειμένου να μάθουμε κάτι, είναι προϊόν ελεύθερης βούλησης και ατομικής ανάγκης.
Σε αντίθεση με το παρελθόν που η γνώση ήταν αποκλειστικό προνόμιο ευγενών, κληρικών και πλουσίων, σήμερα ο καθένας μπορεί όποτε θέλει να μάθει ό,τι του κάνει κέφι. Το μόνο που χρειάζεται είναι η διάθεση. Γιατί πλέον, ακόμη και ο παράγοντας χρήμα είναι σχετικός.
Η γνώση κυκλοφορεί (και) δωρεάν στο Διαδίκτυο, που είναι γεμάτο από ολοκληρωμένους κύκλους μαθημάτων, αλλά και εκπαιδευτικά εργαλεία, όπως λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, μεταφραστές, online βιβλιοθήκες, ηλεκτρονικά βιβλία και ένα σωρό ακόμη χρηστικά και ενδιαφέροντα που φιλοδοξούν να καλύψουν κάθε γούστο και κάθε επιθυμία των χρηστών.
Μεταπτυχιακά με ένα κλικ
Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν καταφέρατε να φτάσετε στο πτυχίο ή αν θέλετε 2ο, 3ο ή και περισσότερους τίτλους σπουδών, το Ιντερνετ είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας, αφού εδώ και χρόνια, με τον θεσμό των Ανοιχτών Πανεπιστημίων, μπορείτε να αποκτήσετε πτυχίο και μεταπτυχιακούς τίτλους παρακολουθώντας μαθήματα εξ αποστάσεως και online.
Στην περίπτωση των ολοκληρωμένων κύκλων μαθημάτων που θα σας οδηγήσουν σε πτυχίο ή μεταπτυχιακό, η εκπαίδευση δεν προσφέρεται εντελώς δωρεάν. Ωστόσο, τα χρήματα που απαιτούνται ξεκινούν από ελάχιστα (για παράδειγμα, οι σπουδές κοστίζουν 10-100 δολ. αν επιλέξετε το «Πανεπιστήμιο του Λαού») , εκτός αν έχετε βάλει στο μάτι κάποιο «διάσημο» πανεπιστήμιο, όπως για παράδειγμα το Open University της Μ. Βρετανίας, από τα παλαιότερα και εγκυρότερα που υπάρχουν στην Ευρώπη, οπότε τα δίδακτρα ανεβαίνουν.
* Το «Πανεπιστήμιο του Λαού» (University of People)
Είναι το πρώτο παγκοσμίως online πανεπιστήμιο που ζητά μόνο ελάχιστο ποσό ως δίδακτρα από τους φοιτητές του (ένα εντελώς συμβολικό ποσό μόνο για εγγραφή και για τις εξετάσεις, που κυμαίνεται από 10-100 δολάρια, ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών), ενώ έχει υποστήριξη από τα μεγαλύτερα και «διασημότερα» εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στο www.uopeople.org, τον επίσημο ιστότοπο του πανεπιστημίου, μπορείτε να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα σπουδών, τι χρειάζεται για να κάνετε αίτηση παρακολούθησης και πολλά άλλα.
Στόχος του πανεπιστημίου είναι να προσφέρει γνώση σε όσους πραγματικά λαχταρούν να μάθουν, χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα. Και μη φανταστείτε ότι πρόκειται για... σπουδές «ιμιτασιόν»: το Πανεπιστήμιο του Λαού είναι ήδη ερευνητικός συνεργάτης της Νομικής Σχολής του Γέιλ, έχει καταφέρει να έχει την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και απολαμβάνει την αναγνώριση σημαντικών ακαδημαϊκών σχολών από όλο τον κόσμο.
Ακόμη έχει στην ακαδημαϊκή του ομάδα καθηγητές που έχουν θέσεις σε «διάσημα» πανεπιστήμια του κόσμου, αλλά συμμετέχουν εθελοντικά και αμισθί προσφέροντας μαθήματα στο Πανεπιστημίου του Λαού.
Ο Σάι Ρισέφ, ιδρυτής και πρόεδρος του πρωτότυπου ιδρύματος, μιλώντας στο περιοδικό «Business Week» ανέλυσε τους λόγους που τον ώθησαν στη δημιουργία αυτού του πανεπιστημίου: «Η εκπαίδευση είναι εξαιρετικά δαπανηρή υπόθεση και πολλοί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Αυτό που κάνουμε είναι ότι εκμεταλλευόμαστε το Ιντερνετ. Βοηθάμε τους ανθρώπους μέσω του Ιντερνετ, δημιουργώντας ένα πανεπιστήμιο που προσφέρει μόρφωση χωρίς δίδακτρα».
Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο του Λαού αποτελεί αποκορύφωμα μιας ιδέας που λειτουργεί εδώ και χρόνια στον Ιστό, αφού τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου λειτουργούν προσφέροντας ήδη πτυχία και μεταπτυχιακά με τον τρόπο τής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Μόνο που σε αυτές τις περιπτώσεις, οι φοιτητές πληρώνουν κανονικά δίδακτρα.
* Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
Στη χώρα μας, αν θέλετε να αποκτήσετε πτυχίο εξ αποστάσεως, μπείτε στον Ιστότοπο του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Στο www.eap.gr θα βρείτε αρκετά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα που παρακολουθείτε με τον ρυθμό που εσείς επιλέγετε.
Μπορείτε να διαλέξετε κάποιο τμήμα των ανθρωπιστικών σπουδών, κοινωνικές επιστήμες, ή να στραφείτε στη σχολή θετικών επιστημών και τεχνολογίας και τη σχολή εφαρμοσμένων τεχνών. Επιπλέον δεκάδες μεταπτυχιακοί τίτλοι είναι στη διάθεσή σας.
Αν όμως δεν θέλετε να μπείτε στη διαδικασία της ολοκληρωμένης φοίτησης και δεν έχετε διάθεση να δαπανήσετε χρήματα, αλλά προτιμάτε να παρακολουθήσετε μεμονωμένα μαθήματα και διαλέξεις για ποικίλα αντικείμενα που σας συναρπάζουν, τότε δοκιμάστε μια διαδικτυακή βόλτα στους επίσημους ιστότοπους των μεγαλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου. Τα ιδρύματα αυτά προσφέρουν συνέχεια δωρεάν online διαλέξεις και αυτούσια μαθήματα καθηγητών διαφημίζοντας τις σχολές τους. Και πάλι, όμως, αν δεν θέλετε να περιορίσετε τις αναζητήσεις σας ανά πανεπιστήμιο, υπάρχουν και ιστότοποι στους οποίους θα βρείτε συγκεντρωμένα βιντεομαθήματα και διαλέξεις από πανεπιστήμια παγκοσμίως. Για να διευρύνετε λοιπόν online τις γνώσεις σας, δείτε οπωσδήποτε τα:
* http://academicearth.org:
Μπέρκλεϊ , Γέιλ, Στάνφορντ, ΜΙΤ, Μίτσιγκαν, Κολούμπια, Πρίνστον, Χάρβαρντ, UCLA, είναι μόνο μερικά από τα Ιδρύματα των οποίων τα μαθήματα μπορείτε να βρείτε on line σε αυτό το site. Παρακολουθήστε ό,τι σας κεντρίσει το ενδιαφέρον, εντελώς δωρεάν, από την άνεση του σπιτιού σας, έχοντας την έντονη αίσθηση ότι είστε παρόντες στην τάξη. Μόνη προϋπόθεση είναι η γνώση αγγλικών, αφού όλα τα μαθήματα γίνονται σε αυτή τη γλώσσα.
* www.openculture.com:
Δεν θα βρείτε μόνο δωρεάν πανεπιστημιακά μαθήματα και διαλέξεις, αλλά ένα σωρό ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά θέματα που άπτονται της τέχνης, της τεχνολογίας, της μουσικής, της λογοτεχνίας, χρήσιμες πληροφορίες για το πού θα βρείτε εκπαιδευτικά εργαλεία, ενδιαφέροντα links κ.λπ.
* www.worldwidelearn.com:
Ο διαδικτυακός μίτος της Αριάδνης που θα σας κατευθύνει έγκυρα ανάμεσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα παγκοσμίως. Δείτε ποιες σχολές έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, ανάμεσα σε ποια πανεπιστήμια μπορείτε να διαλέξετε ανάλογα με τις σπουδές που θέλετε να κάνετε online, διαβάστε ενδιαφέροντα άρθρα και άλλα πολλά.
* http://freevideolectures.com:
Περισσότερα από 740 μαθήματα, περισσότερα από 18.000 βίντεο από περισσότερα από 20 «διάσημα» πανεπιστήμια που άπτονται πάνω από 35 θεματικές, όλα μαζεμένα σε αυτόν τον ιστότοπο. Και για να μη μένετε «καρφωμένοι» σπίτι για να διαβάζετε, μπορείτε -αν θέλετε- να πάρετε την ύλη μαζί σας, αφού τα μαθήματα «κατεβαίνουν» με επεκτάσεις ΜΡ4, FLV, 3GP και ΜΡ3.
* www.youtube.com/edu
Σερφάρετε στις αίθουσες και τα αμφιθέατρα των μεγαλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως, και παρακολουθήστε παραδόσεις, σεμινάρια και διαλέξεις καθηγητών πάνω στο αντικείμενο που σας ενδιαφέρει. Ξεκινήστε την αναζήτησή σας επιλέγοντας αντικείμενο ή πανεπιστήμιο. Και επειδή το site ανήκει στο youtube, έχετε τη δυνατότητα να βάλετε και ελληνικούς υπότιτλους στα βίντεο, οπότε είναι ιδανικό και για όσους δεν μιλούν αγγλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...