Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΥΡΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ…

Ρεπορτάζ : Απόστολος Λακάσας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Μόλις το 9% του συνόλου των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από την οικογενειακή στέγη καλύπτουν οι θέσεις που προσφέρουν οι φοιτητικές εστίες της χώρας. Η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση αριθμεί περί τους 350.000 φοιτητές και σπουδαστές. Βέβαια, πολλοί σπουδάζουν στην…
πόλη τους με αποτέλεσμα το πατρικό σπίτι να δίνει τη λύση, όμως ακόμη κι έτσι το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης παραμένει οξύ. Και αυτό διότι οι συνολικές θέσεις για τους φοιτητές «μετανάστες» είναι πολύ λίγες σε σχέση με τις ανάγκες. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας, που μίλησαν στην «Κ», περίπου 150.000 είναι όσοι σπουδάζουν σε ΑΕΙ μακριά από το σπίτι τους και οι προσφερόμενες θέσεις στέγασης προσεγγίζουν τις 14.000. Μάλιστα, φέτος, το πρόβλημα θα είναι οξύτερο καθώς, λόγω της οικονομικής κρίσης, αναμένεται η ζήτηση για μία θέση στις φοιτητικές εστίες να είναι πολύ μεγαλύτερη συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.Εφαρμογή του νόμουΓια την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος, το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ), όπως δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρός του κ. Φίλιππος Λέντζας, αποφάσισε να τηρήσει πιστά τις διατάξεις του νόμου. Ετσι, όσοι έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο παραμονής στην φοιτητική εστία (ο χρόνος διάρκειας της σχολής επαυξημένος κατά το ήμισυ) πρέπει να… παραδώσουν τα κλειδιά στους νέους φοιτητές.
Ειδικότερα, στη χώρα υπάρχουν μόνο 25 φοιτητικές εστίες που εποπτεύονται από το ΕΙΝ. Ομως, πάνω από τις μισές –συγκεκριμένα οι 14– βρίσκονται στην Αττική (οι οκτώ) και την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης (οι υπόλοιπες έξι). Οι υπόλοιπες 11 φοιτητικές και σπουδαστικές εστίες του ΕΙΝ βρίσκονται στα Ιωάννινα, την Πάτρα (δύο), την Κομοτηνή, την Ξάνθη, το Ρέθυμνο, την Κέρκυρα, τον Βόλο, την Αμαλιάδα, το Ηράκλειο και την Καλαμάτα. Συνολικά, οι φοιτητικές εστίες του ΕΙΝ έχουν 6.982 θέσεις και οι σπουδαστικές 1.115 θέσεις. Δηλαδή, το ΕΙΝ διαθέτει 8.097 θέσεις ενώ, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Ιδρύματος, άλλες περίπου 6.000 θέσεις προσφέρουν τα ΑΕΙ μέσω της ενοικίασης ξενοδοχείων.Και όμως, σύμφωνα με το… «Κάθε πόλη και ΑΕΙ, κάθε χωριό και ΤΕΙ», που υιοθετήθηκε τα τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργηθεί τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλες τις πρωτεύουσες νομών και σε ορισμένες μεγάλες πόλεις. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τη μελέτη του εκπαιδευτικού – ερευνητή κ. Στράτου Στρατηγάκη, ο νομός Κεφαλληνίας έχει τους περισσότερους φοιτητές αναλογικά με τον πληθυσμό του.
Με βάση τον αριθμό των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2010 – 2011, σε κάθε νέο φοιτητή–σπουδαστή του νομού αντιστοιχούν 28 κάτοικοι. Ακολουθεί ο νομός Φλώρινας, όπου σε κάθε φοιτητή–σπουδαστή αντιστοιχούν 37 κάτοικοι. Στον αντίποδα ο πιο «αραιοκατοικημένος» νομός είναι της Πέλλης, όπου σε κάθε εισακτέο αντιστοιχούν 2.057 κάτοικοι. Η απουσία εστιών στις περισσότερες πόλεις με τμήματα ΑΕΙ θα οδηγήσει πολλούς εισακτέους αλλά και φοιτητές παλαιότερων ετών είτε να αναζητήσουν τη λύση της συγκατοίκησης είτε να μην παρακολουθούν τα μαθήματά τους εάν αυτό είναι δυνατό (σε σχολές με εργαστήρια η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική) ή να ξαναδοκιμάσουν την τύχη τους στις πανελλαδικές του 2011.
Οι ουρές φοιτητών που θα σχηματισθούν στις γραμματείες των σχολών για μία θέση στις φοιτητικές εστίες θα αποτελέσουν αδιάψευστο επιχείρημα υπέρ όσων υποστηρίζουν ότι τα περιφερειακά ΑΕΙ δημιουργήθηκαν χωρίς τις αναγκαίες υποδομές στέγασης και σίτισης μόνο και μόνο για να τονωθούν οι τοπικές οικονομίες από τους «μετανάστες» φοιτητές.Η προθεσμίαΕως και την Τρίτη 5 Οκτωβρίου θα μπορούν οι φοιτητές των πανεπιστήμιων και οι σπουδαστές των ΤΕΙ να υποβάλουν αιτήσεις για μία θέση στη φοιτητική εστία του ιδρύματος που εισήχθησαν.Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Εθνικού ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ), το 78% των κενών θέσεων θα δοθεί στους νεοεισαχθέντες, το 10% σε φοιτητές παλαιότερων ετών και το 12% σε αλλοδαπούς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς, Ελληνες μεταπτυχιακούς, ομογενείς και σε παιδιά ανύπαντρων μητέρων.
Οι ενδιαφερόμενοι δεν πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος και, φυσικά, να μη διαθέτουν ιδιόκτητο σπίτι στην πόλη όπου σπουδάζουν. Προτεραιότητα θα δοθεί στους φοιτητές που προέρχονται από άπορες οικογένειες, ορφανούς και από τους δύο γονείς, άτομα με ειδικές ανάγκες, παιδιά πολύτεκνων οικογενειών των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα προέρχεται από αγροτικά επαγγέλματα ή από μισθωτές υπηρεσίες. Ακολουθούν οι φοιτητές με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, όταν αδέρφια σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις ή υπηρετούν στρατιωτική θητεία ή στην οικογένεια υπάρχει μέλος με ειδικές ανάγκες.Μέσα στην προσεχή εβδομάδα, το ΕΙΝ θα ανακοινώσει τον ακριβή αριθμό κενών θέσεων κατά εστία. Βέβαια, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ρωτούν τη γραμματεία της σχολής για τις θέσεις που προσφέρει το κάθε ΑΕΙ (π.χ. σε ενοικιαζόμενα ξενοδοχεία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...