Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ιστορία και Νέα Ελληνικά στις ΕΠΑΣ - Επανένταξη του «σχεδίου» στο Λύκειο


Αναφορές Αυγενάκη προς Αρβανιτόπουλο.

Στο μάθημα της Ιστορίας και των Νέων Ελληνικών στις ΕΠΑΣ καθώς και στην επανένταξη της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στο Λύκειο, αναφέρεται σε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής κ. Λευτέρης Αυγενάκης, διαβιβάζοντας σχετικά υπομνήματα της Ένωσης Φιλολόγων Ν. Ηρακλείου και της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων.

Όπως αναφέρεται στην παρέμβαση του κ. Αυγενάκη, ενώ το μάθημα της Ιστορίας διδασκόταν δύο ώρες την εβδομάδα στην Α΄ Λυκείου και μία στη Β΄ Λυκείου και ενώ ο αρχικός σχεδιασμός του Υπουργείου ήταν να διδάσκεται το μάθημα έστω 1 ώρα εβδομαδιαία σε κάθε τάξη (Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου), τώρα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται να διδάσκεται το μάθημα μόνο μία ώρα την εβδομάδα και μόνο στην Α΄ Λυκείου.

Η Ένωση Φιλολόγων επισημαίνει ότι «το Υπουργείο κατήργησε τα μαθήματα υποστήριξης των Νέων Ελληνικών (δύο ώρες στην Α΄ και μία στη Β΄ Λυκείου, που αφορούσε κυρίως στους μαθητές με γλωσσικές αδυναμίες, την πλειονότητα δηλαδή των μαθητών). Το γεγονός ότι πρόκειται για επαγγελματική εκπαίδευση δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραγκωνιστεί περαιτέρω η ιστορική παιδεία και η Ελληνική Γλώσσα.»

Όσον αφορά το «σχέδιο» και την καλλιτεχνική εκπαίδευση, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής ζητά να επανέλθει η διδασκαλία των Καλλιτεχνικών μαθημάτων σαν μάθημα Γενικής Παιδείας, σ’ όλες τις τάξεις του Λυκείου, και να ενταχθεί ως μάθημα επιλογής ως εξής: Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου α) Ένταξη των μαθημάτων Σχεδίου (Ελεύθερο – Γραμμικό) και στις τρεις τάξεις του Λυκείου από τρεις (3) ώρες την εβδομάδα το κάθε ένα, αφού η πανελλαδική εξέτασή τους έχει διάρκεια έξι (6) ώρες (να επιλέγονται και τα δύο Σχέδια αφού και τα δύο είναι εξεταζόμενα μαθήματα) και β) Ιστορία της Τέχνης δύο (2) ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...