Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013

Αφαιρέθηκαν τα Θρησκευτικά από την Γ’ τάξη των ΕΠΑ.Λ

Η αλλαγή, όπως εξήγησε ο υπουργός  Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, έγινε καθώς,  στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου εκ παραδρομής είχε προστεθεί η διδασκαλία των Θρησκευτικών στην Γ’ τάξη που έως σήμερα  δεν διδασκόταν


Νομοτεχνικές βελτιώσεις κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας στο νομοσχέδιο για τα νέα γενικά και τεχνικά Λύκεια μεταξύ των οποίων και διάταξη που αφαιρεί την μια ώρα Θρησκευτικών στην Γ’ τάξη των Επαγγελματικών Λυκείων και την αντικαθιστά με την διδασκαλία του μαθήματος της Φυσικής. Η αλλαγή, όπως εξήγησε ο υπουργός  Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, έγινε καθώς,  στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου εκ παραδρομής είχε προστεθεί η διδασκαλία των Θρησκευτικών στην Γ’ τάξη που έως σήμερα  δεν διδασκόταν.

Παρά ταύτα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετοί κοινοβουλευτικοί παρατηρητές μίλησαν για εν μέρει ικανοποίηση του αιτήματος της κυρίας Μαρίας Ρεπούση που επίμονα ζητά την κατάργηση των Θρησκευτικών. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου από τα μέλη της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ είχε ζητήσει να γίνει προαιρετική η διδασκαλία των θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία και να σταματήσει η «ορθόδοξη κατήχηση» των μαθητών. Σε διαφορετική περίπτωση, πρότεινε, να αλλάξει η ύλη του συγκεκριμένου μαθήματος και από Θρησκευτικά να γίνει «θρησκειολογία όπως ήταν σε παλαιότερα σχέδια επι υπουργίας της Άννας Διαμαντοπούλου».

Η τοποθέτησή της μάλιστα είχε προκαλέσει την αντίδραση του υφυπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γκιουλέκα που απάντησε πως «το Σύνταγμα ορίζει πως ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά η επικρατούσα θρησκεία είναι η Ορθόδοξη. Μόνο η διδαχή των θρησκευτικών και της μελέτης των θρησκειών δεν επιτελεί τον σκοπό του άρθρου 16 του Συντάγματος, που μιλά για ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των πολιτών».

Και πρόσθεσε: «Δεν αρκεί μια θρησκειολογική μελέτη, αυτό πιστεύει το υπουργείο Παιδείας. Καλώς λοιπόν συνεχίζεται να διδάσκεται το μάθημα με αυτόν τον τρόπο, με την παράλληλη μελέτη των άλλων θρησκειών, αλλά με ιδιαίτερη βαρύτητα στη δική μας θρησκεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...