Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ψηφίστηκε με συναίνεση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Από συνέντευξη με την Άννα Διαμαντοπούλου.Image via WikipediaΜε την αποδοχή των δύο από τους τρεις όρους που έθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, ψηφίστηκε σήμερα επί της αρχής από τα δύο μεγάλα κόμματα, ο νόμος-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση. «Σήμερα γράφτηκε ιστορία. Για πρώτη φορά τα 3/4 της βουλής (250+ βουλευτές) υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση», ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου μέσω twitter. Εν τω μεταξύ, ένταση προκλήθηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου που οργανώσαν στα Προπύλαια φοιτητικοί σύλλογοι και καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την τηλεφωνική συνομιλία που είχε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, επτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διεμήνυσαν μετά το μεσημέρι στην κυρία Διαμαντοπούλου ότι επιθυμούν αλλαγές για «να διευκολυνθούν στην τοποθέτηση τους».

Η κυρία Διαμαντοπούλου αποδέχθηκε τους όρους για την πλήρη κατάργηση του ασύλου αλλά και την επιλογή των υποψήφιων πρυτάνεων μετά από ψηφοφορία των καθηγητών επί «λίστας» μεταξύ των 2 ή 3 πρώτων που θα προκύψουν από διεθνή διαγωνισμό. Βέβαια, η πρόταση αυτή ήταν το βασικό «σενάριο» που συζητιόταν τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ των δύο πλευρών. «Η μεγαλύτερη πρόκληση για την εποχή μας αλλά και το νομοσχέδιο είναι να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση» είπε η κυρία Διαμαντοπούλου. Αποτέλεσμα της συναίνεσης που επετεύχθη ήταν να αποσύρει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης το αίτημα του για διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου.

«Το άσυλο όπως το γνωρίζαμε καταργείται και στο πανεπιστήμιο θα ισχύει πλέον ότι και σε όλους τους δημόσιους χώρους» είπε στην ομιλία της η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και μίλησε για «κατάχρηση» και «διαστρέβλωση» του θεσμού τα προηγούμενα χρόνια.

Στο θέμα των Συμβουλίων Διοίκησης η κυρία Διαμαντοπούλου είπε ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια πρόταση που θα ενώσει τις δυνάμεις του κοινοβουλίου». Και ανέφερε την επιλογή των 2 ή 3 πρώτων υποψηφιοτήτων για την θέση του πρύτανη από τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης μετά από διεθνή διαγωνισμό επί των οποίων θα ψηφίζουν τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ.

Στο θέμα της συμμετοχής των φοιτητών κατά 5% στην επιλογή πρυτάνεων που είχε ζητήσει η ΝΔ, η κυρία Διαμαντοπούλου ήταν κάθετα αρνητική, καθώς όπως είπε το σώμα των φοιτητών είναι πολύ σημαντικό αλλά «δεν μπορούν να ασκούν διοίκηση και συνδιοίκηση». Επ’ αυτού ο εισηγητής της ΝΔ υποχώρησε ζητώντας από την υπουργό Παιδείας να επαναφέρει το θέμα εντός του Σεπτεμβρίου και σε κάθε περίπτωση δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα το επιλύσει.


Η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη πρότεινε την αποκατάσταση του Τμήματος ως βασικής ακαδημαϊκής μονάδας και την εκλογή των πρυτάνεων και των αντιπρυτάνεων από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, μέσα από λίστα που θα καταστρώνεται από το Συμβούλιο -πρόταση παρόμοια εκείνης του Σπύρου Βούγια (ΠΑΣΟΚ), την οποία χθες, είχε στηρίξει η Νέα Δημοκρατία.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι απόψεις του βουλευτή Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κώστα Καρτάλη, καθώς και της βουλευτή Α' ΘεσσαλονίκηςΧρύσας Αράπογλου .
Η προθυμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει υπό όρους το νομοσχέδιο, όπως εκφράστηκε χθες από τον εισηγητή του κόμματος Άρη Σπηλιωτόπουλο, επαναβεβαιώθηκε και σήμερα με μεγαλύτερη ένταση.

Είχε προηγηθεί η πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας από τον ΛΑΟΣ, «προκειμένου να δούμε ποιοι έχουν το σθένος να στηρίξουν μια πράγματι μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ) υποστήριξε πως το κόμμα του οφείλει να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς προωθεί τρεις βασικές αρχές, που εκείνος υποστηρίζει την πλήρη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την ουσιαστική αυτονομία των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και την κατάργηση της φοιτητικής συμμετοχής στην διοίκηση.
Μετά από τις τοποθετήσεις αυτές, ο κ. Σπηλιωτόπουλος ζήτησε «συμβιβασμό» με την κυβέρνηση. Αποστασιοποιούμενος από το επιχείρημα του κόμματός του περί μη διεξαγωγής «ουσιαστικού διαλόγου» με την ακαδημαϊκή κοινότητα, παραδέχθηκε τις «πολλές και φιλότιμες προσπάθειες της υπουργού Παιδείας» και της ΝΔ για την επίτευξη συναίνεσης.
«Ναι» ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία. «Όχι» ψήφισαν τα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά).

Aλ. Παπαρήγα: Ευχόμαστε ο νόμος να μην εφαρμοστεί
«Ευχόμαστε αυτός νόμος να μην εφαρμοστεί και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση, με τον όρο ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και συμφωνεί η πλειοψηφία της κοινωνίας, των φοιτητών και των πανεπιστημιακών», τόνισε νωρίτερα κατά την ομιλία της η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Η κα Παπαρήγα επέκρινε τον πρωθυπουργό για τους χαρακτηρισμούς του ότι έχουμε ένα σοβιετικό τύπου εκπαιδευτικό σύστημα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο κ. Παπανδρέου «είτε είναι μακριά νυχτωμένος, είτε σκόπιμα αλλοιώνει την πραγματικότητα, προκειμένου, με ιδεολογική τρομοκρατία, να κάμψει τις κοινωνικές, φοιτητικές και πανεπιστημιακές αντιδράσεις».
«Η θέση του ΚΚΕ είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις κι αυτός ο νόμος να μην εφαρμοστεί στο σύνολο του. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτό έρχεται εναντίον της δημοκρατίας. Και με τους κανόνες, όμως, της αστικής δημοκρατίας έχουν δικαίωμα οι κοινωνικές ομάδες να αντιπαλέψουν για ανατροπές», σημείωσε η κα Παπαρήγα και επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας:
«Έχετε εύκολη τοποθέτηση. Όσοι είναι αντίθετοι με το δικό σας νόμο, βαφτίζονται συντηρητικοί. Εμείς είμαστε ριζικά αντίθετοι και κοιτάμε μπροστά».
Στη συνέχεια η κα Παπαρήγα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της αναδιάρθρωσης των σπουδών, χαρακτηρίζοντάς το ως εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, «εξίσου σοβαρό όπως και η κατάργηση της δημόσιας παιδείας», ενώ μίλησε και για συστηματική προσπάθεια που γίνεται επί χρόνια, μέσα από τα κοινοτικά προγράμματα και τους μηχανισμούς, να βγει ένα επιστημονικό προσωπικό πλήρως υποταγμένο και ενσωματωμένο στα γρανάζια της βάρβαρης ιδεολογίας του καπιταλιστικού συστήματος.
Η γγ του ΚΚΕ επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια, τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στην ΝΔ, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις που ήταν υπέρ της ΕΟΚ έκανε λόγο για φοβερό φυτώριο σκανδάλων, για τα οποία τα ίδια κόμματα, που στήριξαν αυτό το σύστημα, κάνουν σήμερα κριτική και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί, όλων των πανεπιστημίων, όχι μόνο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
«Ναι θα παλέψουμε. Θα παρεμβάλουμε δυσκολίες, θα αξιοποιήσουμε και τις αντιθέσεις για να μην προωθηθεί ο νόμος αυτός και θα πρωτοστατήσουμε», υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα και παράλληλα αποσαφήνισε ότι για το κόμμα της «είναι άλλο πράγμα οι κουκουλοφόροι κι άλλο το μαχητικό οργανωμένο κοινωνικό, σπουδαστικό, φοιτητικό, πανεπιστημιακό κίνημα».
Τέλος, η κ. Παπαρήγα τάχθηκε κατά της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, υποστηρίζοντας ότι χρόνια μεθοδεύεται αυτή η λύση.
«Και το σπουδαστικό κίνημα έχει ευθύνη (αλλά) και η πανεπιστημιακή κοινότητα και τα κόμματα, για αυτή την κατάσταση. Εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη. Το καταργείτε με το πρόσχημα τις καταστροφές, που κάνουν είτε άνθρωποι που δεν ξέρουν τι θέλουν, είτε συγκεκριμένοι μηχανισμοί, που θέλουν να δημιουργήσουν ανοχή για κατάργηση», πρόσθεσε η κα Παπαρήγα.

Αλ. Τσίπρας: Κανένα άλλοθι σε μια προσπάθεια πισωγυρίσματος
«Δεν πρόκειται να δώσουμε κανένα άλλοθι σε μια προσπάθεια πισωγυρίσματος η οποία θα βρει στην πράξη μια σειρά από δυσκολίες εφαρμογής, όχι μονάχα γιατί έχει αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά, κυρίως, και γι’ αυτό δε θα μπορέσει να εφαρμοστεί διότι στερείται στοιχειώδους συνταγματικότητας», σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τρίπρας.
Τόνισε επίσης ότι δεν τον εκπλήσσει η συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων. Όπως είπε, «ούτως ή άλλως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο σαφώς δεξιόστροφο, νεοφιλελεύθερο, μετανεωτερικής εμπνεύσεως και είναι απολύτως λογικό να επιτυγχάνεται αυτή η συναίνεση».
Πάντως, στρέφοντας τα πυρά του στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι «θα γραφτεί στα χρονικά αυτό το οποίο συνέβη σήμερα και χθες».
«Κατά την έναρξη της συζήτησης οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εγείρονται, κατά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την ένσταση αντισυνταγματικότητας και στο τέλος να ψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο. Αλλά ας αφήσουμε στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας αυτή την εξέλιξη», κατέληξε.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που συνεχίζεται, σημειώθηκε αντιπαράθεση ανάμεσα ΝΔ και ΛΑΟΣ. Ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τασούλας επιτέθηκε στο ΛΑΟΣ κατηγορώντας το ότι λειτούργησε ως συνήγορος του ΠΑΣΟΚ και απρόσφορος παγιδευτής της ΝΔ: «Για μια ακόμα φορά, ο ΛΑΟΣ έκανε μια απίστευτη κωλοτούμπα, ανακαλώντας την πρόταση του για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του ν/σ για τα ΑΕΙ γιατί δεν του βγήκε η ευχή να καταψηφίσει η ΝΔ», δήλωσε ο κ. Τασούλας. Δικαιολογώντας την στάση του κόμματος του, ο κ. Τασούλας ανέφερε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή διεκδίκησε βελτιώσεις στο νόμο και αρκετές από αυτές τις έκανε δεκτές η υπουργός Παιδείας.
Στον κ. Τασούλα απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αδωνις Γεωργιάδης, που έκανε λόγο για «φύλλο συκής» της ΝΔ, καθώς, όπως σημείωσε, οι προτάσεις που κατέθεσε σήμερα είχαν κατατεθεί από το κόμμα του και έγιναν δεκτές από χθες από την υπουργό Παιδείας: «Ο Α. Σαμαράς αντιλαμβανόμενος ότι θα διαγράψει όλη την εκσυγχρονιστική του πτέρυγα αναγκάστηκε να πει ναι στο ν/σ», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.
Στ. Μάνος: Συγχαρητήρια στην Αννα Διαμαντοπούλου
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος εξήρε τους χειρισμούς της υπουργού Παιδείας: «Αξίζει συγχαρητηρίων η κ. Διαμαντοπούλου που, χωρίς συμβιβασμούς σε ζητήματα αρχής, κατάφερε να οδηγήσει τη συζήτηση σε ένα επωφελή συμβιβασμό μεταξύ των μη αριστερών κομμάτων της Βουλής. Η απομόνωση της αριστεράς και των αριστερόφρονων πανεπιστημιακών συντεχνιών ελπίζω να επεκταθεί και στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας».
Μικροεπεισόδια στο συλλαλητήριο
Με μικροεπεισόδια μπροστά από τη Βουλή ολοκληρώθηκε η πορεία των φοιτητών και καθηγητών που ξεκίνησε νωρίτερα από τα Προπύλαια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Φωνάζοντας συνθήματα κατά του νομοσχεδίου οι διαδηλωτές έφτασαν μπροστά από το κτίριο της Βουλής, όπου μικρή μερίδα νεαρών πέταξε μπουκάλια και διάφορα μικροαντικείμενα προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ που ήταν παρατεταγμένες στο σημείο. Στη συνέχεια ο κύριος όγκος της πορείας κατευθύνθηκε προς τα Προπύλαια, όπου και διαλύθηκε.
Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν φοιτητές και στη Θεσσαλονίκη. Η πορεία ξεκίνησε από την Καμάρα και μέσω των οδών Ι. Δραγούμη, Μητροπόλεως, Π. Μελά, Εθνικής Αμύνης, Γούναρη, κατέληξε πάλι στην Καμάρα.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...