Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό

Το νομοσχέδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, αλλά και για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα ΙΕΚ, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας σήμερα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που θα γίνεται η εισαγωγή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει: «Τα τμήματα και οι σχολές των ημεδαπών ΑΕΙ και ΤΕΙ ή τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της ημεδαπής μπορεί να δέχονται, με διαδικασίες που καθορίζουν τα ίδια, για εγγραφή και φοίτηση σε αυτά ορισμένο αριθμό Ελλήνων του εξωτερικού, που έχουν φοιτήσει επί δέκα έτη τουλάχιστον σε σχολεία του εξωτερικού, ομογενών και αλλογενών, οι οποίοι έχουν για όλες τις περιπτώσεις απολυτήριο ξένου λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου. Ο αριθμός των δυναμένων να εγγραφούν, ο τρόπος επιλογής τους και το ύψος της συμμετοχής τους στις δαπάνες σπουδών καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση των ιδρυμάτων, των τμημάτων ή των σχολών».

Σημειώνεται ότι οι προαναφερόμενες διατάξεις εφαρμόζονται ανάλογα και για τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, με απόφαση του υπουργού Παιδείας, «που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Οι εγγραφόμενοι στα ΑΕΙ, τα ΤΕΙ και τα ΙΕΚ., ομογενείς και αλλογενείς, λαμβάνουν άδεια παραμονής στη χώρα μας, σύμφωνα με όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται από το νόμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...