Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Καταγγελία καθηγητών Γαλλικής, Γερμανικής Φιλολογίας του Ν.Πιερίας

Ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής και οι Καθηγητές Γερμανικής Γλώσσας του Ν. Πιερίας σε συνέχεια των καταγγελιών-διαμαρτυριών των  αντίστοιχων Συλλόγων ανά την Επικράτεια καταγγέλλουν την αιφνιδιαστική Υπουργική Απόφαση Φ12/518/6128/Γ1/27-05-2011 του ΥΠΔΒΜΘ σύμφωνα με την οποία από τη σχολική χρονιά 2011-2012 και για τα επόμενα σχολικά έτη, θα διδάσκεται στα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας, εκτός από τα Αγγλικά μία και μόνο δεύτερη ξένη γλώσσα, την οποία θα επιλέξει η πλειοψηφία των γονέων και κηδεμόνων με δήλωση της. Κατά συνέπεια, το κάθε δημοτικό σχ! ολείο θα χαρακτηριστεί άπαξ και δια παντός γαλλόφωνο ή γερμανόφωνο.
1.Πρώτα θύματα αυτής της Υπουργικής Απόφασης είναι οι μαθητές της φετινής Ε΄ τάξης που εξαναγκάζονται από την επόμενη σχολική χρονιά 2011-2012 να παρακολουθήσουν άλλη 2η ξένη γλώσσα από αυτήν που επέλεξαν και διδάχθηκαν μία ολόκληρη χρονιά.
2. Η επιβολή της 2ης ξένης γλώσσας και όχι η επιλογή που αποτελεί βασικό κίνητρο μάθησης.
3. Η αναγκαστική μετακίνηση των παιδιών σε άλλο σχολείο στην περίπτωση που η επιλογή τους δεν είναι σύμφωνη με τη 2η ξένη γλώσσα του σχολείου φοίτησης επιφέρει πολλά προβλήματα όπως:
-- εξαναγκασμό του μαθητή σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
-- αναγκαστική μετακίνηση του μαθητή σε σχολεία της περιφέρειας σε γειτονικά χωριά.
-- αποδοχή της γλώσσας του σχολείου φοίτησης που δεν επέλεξε.
-- αναστάτωση και οικονομική επιβάρυνση της οικογένειας.
-- διαφοροποίηση του μαθητικού δυναμικού κατ΄ έτος και ανά σχολείο.
-- κατάργηση της πολυγλωσσίας και απόκλιση από τις Αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης το οποίο προωθεί και στηρίζει την πολυγλωσσία.
-- προβλήματα και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για την οποία προβλέπεται παρόμοιο σύστημα.
-- η εκμάθηση κα διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας δεν θα είναι αποτελεσματική καθώς τα τμήματα θα είναι πολυπληθέστερα. Η εξαγγελθείσα σύνδεση της διδασκαλίας με την απόκτηση ενός διπλώματος/πιστοποίησης 2ης ξένης γλώσσας δεν θα είναι εφικτή.
Σύμφωνα με το όραμα του Νέου Σχολείου «πρώτα ο μαθητής» με την παρούσα απόφαση της Υπουργού ανατρέπεται εξ ολοκλήρου η ελεύθερη βούληση του μαθητή και καταρρέει το « μαθητοκεντρικό σύστημα» που επαγγέλλεται.
Ζητούμε την άμεση ανάκληση αυτής της αντιπαιδαγωγικής Υπουργικής Απόφασης που θα αποβεί εις βάρος των μαθητών.

Οι Καθηγητές Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...