Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Τι προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο για άσυλο, τριετείς σπουδές και "αιώνιους" φοιτητές

 Η αστυνομία, θα επεμβαίνει στο χώρο των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ακόμη και αν ειδοποιηθεί από έναν περαστικό που βλέπει να γίνονται έκτροπα, δήλωσε ο ειδικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Βασίλης Παπάζογλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.
"Το άσυλο, αυτή τη στιγμή, όπως υπάρχει στο νόμο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτό στο οποίο εμείς επιμένουμε είναι να πάμε το άσυλο στις «ρίζες» του. Τι σημαίνει αυτό: ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, να μπορεί καθένας να πει τη γνώμη του ελεύθερα μέσα στο Ίδρυμα, να μην φοβάται, να μην προπηλακίζεται, να υπάρχει προστασία της περιουσίας του Ιδρύματος. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Από εκεί και πέρα επαφίεται σε κάθε Ίδρυμα πώς θα το εφαρμόσει αυτό, μέσω του οργανισμού του. Αν θα κάνει υπηρεσία φύλαξης, πώς θα την κάνει, πώς θα την πληρώνει" ανέφερε ο κ. Παπάζογλου τονίζοντας πως μπορεί ένα Πανεπιστήμιο, όταν γίνονται έκτροπα, να πει ότι μόνο ο Πρύτανης θα αποφασίζει, και ένα άλλο ότι ο οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να αναφέρει τα έκτροπα στις Αρχές. Διευκρίνισε πως μπορεί και ένας πολίτης να τα καταγγείλει και οι αρχές θα αποφασίζουν πλέον διότι αυτό σημαίνει ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και πραγματική ακαδημαϊκή ελευθερία.
Ο ειδικός γραμματέας έδωσε διευκρινίσεις για τις σπουδές μικρότερης χρονικής διάρκειας που προκάλεσαν ήδη πολλές αντιδράσεις, αλλά και για τους “αιώνιους” φοιτητές αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι "το νομοσχέδιο σύμφωνα με τις επιταγές του ευρωπαϊκού χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, λέει ότι το πρώτο πτυχίο μπορεί να έχει τουλάχιστον 180 ακαδημαϊκές μονάδες. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι σε ένα χρόνο δεν μπορεί ένας φοιτητής να πάρει άνω των 60 ακαδημαϊκών μονάδων, σημαίνει ότι κάποιο Ίδρυμα -είτε Πανεπιστήμιο είτε ΤΕΙ - μπορεί να επιλέξει να κάνει τριετή προγράμματα σπουδών.
Βεβαίως, έχουμε μια δικλείδα ασφαλείας, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική - και ίσως αυτό δεν έχει γίνει κατανοητό. Ας υποθέσουμε ότι κάποιο από τα Ιδρύματα που έχει Τμήμα Φυσικής αποφασίζει να χορηγεί πτυχίο σε τρία χρόνια. Εάν δεν αποφασίσουν το ίδιο και τα υπόλοιπα Ιδρύματα που έχουν Τμήματα Φυσικής, δεν μπορεί να το κάνει μόνο ένα Ίδρυμα. Ή όλα τα Τμήματα Φυσικής ή κανένα. Γιατί διαφορετικά αργότερα θα υπάρχουν προβλήματα με επαγγελματικά δικαιώματα".
Για τους "αιώνιους φοιτητές" ο ειδικός γραμματέας ανέφερε πως σήμερα υπάρχουν Πανεπιστήμια "στα οποία εγγράφεσαι με την εισαγωγή σου και μετά παρακολουθείς ό,τι μάθημα θέλεις με αποτέλεσμα ούτε οι καθηγητές να ξέρουν πόσοι φοιτητές πάνε στις εξετάσεις, ενώ υπάρχει θέμα με τις αίθουσες των εξετάσεων και πολλά τέτοια προβλήματα. Στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη εάν ένας φοιτητής δεν εγγραφεί, για δύο συνεχόμενα εξάμηνα, να διαγράφεται.
Επειδή, υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο φοιτητής αυτός να είναι εργαζόμενος έχουμε προβλέψει τη λεγόμενη «μερική φοίτηση». Υπάρχουν φοιτητές που μπορούν να επιλέξουν, αντί να πάρουν το πτυχίο τους στα 4 χρόνια, να τελειώσουν στα 8. Θα πρέπει να το δηλώσουν, όμως, αυτό. Να πουν ότι είναι «μερικής φοίτησης» φοιτητές και να παίρνουν λιγότερα μαθήματα, λιγότερες ακαδημαϊκές μονάδες, ανά εξάμηνο - τις μισές περίπου.
Όταν τελειώσουν τα έτη σπουδών, πχ τα 4 του Φυσικού, όπως και σήμερα προβλέπεται, δίνεται η δυνατότητα για άλλα 2 χρόνια, για να ολοκληρώσουν οι φοιτητές τις σπουδές τους, δηλαδή 4 +2 χρόνια. Στα 6 χρόνια, πλέον, αφήνουμε ελεύθερο κάθε Πανεπιστήμιο και κάθε ΤΕΙ να αποφασίσουν τι θα κάνουν με αυτούς τους φοιτητές, δηλαδή να βάλουν τους όρους και τις προϋποθέσεις με τους οποίους οι φοιτητές μπορούν να συνεχίσουν ή όχι τις σπουδές τους. Αλλά αυτό επαφίεται στο κάθε Ίδρυμα πλέον."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...