Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Κριτική στο ν/σ για την Παιδεία από τους πρυτάνεις

Κριτική στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ΑΕΙ», άσκησαν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας με κύριο επιχείρημά τους ότι «δεν θα εφαρμοστεί, γιατί θα προσκρούσει στο Σύνταγμα». Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε, «τιτάνιο» το εγχείρημα των μεταρρυθμίσεων, ενώ επισήμανε ότι το τρίπτυχο της διοίκησης των πανεπιστημίων, που θεσμοθετείται τώρα (Συμβούλιο-Πρύτανης-Σύγκλητος) είναι αυτό που εφαρμόζεται στις 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ.
Κατά την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων επί του νομοσχεδίου ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γ. Μυλόπουλος, υποστήριξε ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξε «συστηματικός πόλεμος» εναντίον όσων έχουν διαφορετική γνώμη, ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι απαξίωσε κάθε όργανο του Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο αυτό -όπως είπε- διοχετεύθηκε σκοπίμως ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα διεμήνυε πως δεν θα εφαρμόσει τον νόμο κι εξήγησε πως εκείνο, που αναφέρθηκε, είναι ότι το νομοθέτημα «είναι ανέφικτο, ανεφάρμοστο και αναποτελεσματικό». Καταλόγισε, δε, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι δεν έκανε δεκτή καμία πρόταση από τις 30 που της κατατέθηκαν, κάτι που η κ. Διαμαντοπούλου διέψευσε λέγοντας πως λήφθηκαν υπόψη και του ΑΠΘ προτάσεις και της Συνόδου των Πρυτάνεων.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θ. Παπαθεοδώρου, είπε πως «από το γηρασμένο αυτοδιοίκητο θα πάμε στο ταραχώδες αδιοίκητο» και έκανε λόγο για αντισυνταγματικότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων για τη διοικητική διάρθωση χαρακτηρίζοντας το σχήμα «δημοκρατικά ελλειμματικό».
Να εκλέγονται τα όργανα από το Σώμα των διδασκόντων, ζήτησε ο πρόεδρος της Συνόδου των προέδρων ΤΕΙ, Ι. Καπλάνης, υπογραμμίζοντας πως η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν μπορεί να δεχθεί τους εξωτερικούς παράγοντες.
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ, Ν. Σταυρακάκης, μίλησε για τα προβλήματα, που δημιουργούνται, εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης για την έρευνα, κάτι που -όπως σημείωσε- οδηγεί τους πανεπιστημιακούς να αναζητούν εργασία σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
«Η συζήτηση για τον ενιαίο χώρο της έρευνας είναι σε εξέλιξη και θα έρθει άλλος νόμος», αντέτεινε η υπουργός Παιδείας.
«Να πέσουν οι τόνοι» και να επικρατήσει συναινετικό πνεύμα στα θέματα της Παιδείας, ζήτησε ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Χρ. Πολυζωγόπουλος, επισημαίνοντας πως «δεν διάγουμε τις καλύτερες ημέρες, ενώ παρατηρείται μετανάστευση του αναβαθμισμένου δυναμικού της χώρας μας».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...