Μέτωπο... πανεπιστημιακών εντός του Κοινοβουλίου, επιχειρούν να συγκροτήσουν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ για να μην «περάσει» ο νέος Νόμος Πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, που δόθηκε στην δημοσιότητα αργά χθες το βράδυ.
Δυο είναι οι στόχοι που θέτει η Σύνοδος των πρυτάνεων ΑΕΙ: είτε να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο το καλοκαίρι, είτε να αλλάξουν στην διάρκεια της συζήτησης του στη Βουλή όλες οι διατάξεις για τις αρμοδιότητες των νέων Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ αλλά και η διάταξη για διορισμένο πρύτανη, αντιπρυτάνεις και κοσμητόρων των σχολών.
Στο νομοσχέδιο που δόθηκε στην δημοσιότητα δεν περιλαμβάνεται, πάντως, η διάταξη που υποχρεώνει τους νυν πρυτάνεις να κάνουν εντός 12μηνου εκλογές για την ανάδειξη των νέων Συμβουλίων Διοίκησης τους επί ποινή παύσης της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων.
Ωστόσο τίποτα δεν αλλάζει, καθώς οι πληροφορίες του «Βήματος» αναφέρουν ότι η σχετική πρόβλεψη θα συμπεριληφθεί στις μεταβατικές διατάξεις, που θα συμπληρωθούν πριν το νομοσχέδιο - από το οποίο, σήμερα, έχουν δημοσιοποιηθεί μόνον τα 75 βασικά άρθρα - κατατεθεί στην Βουλή.
Σήμερα οι εκπρόσωποι των πρυτάνεων, που θα επιδιώξουν να συναντηθούν με συναντηθούν με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης, θα συναντηθούν με τους κ.κ. Αλ. Τσίπρα και Φ. Κουβέλη και την Πέμπτη τον κ. Αντ. Σαμαρά.
Συνάντηση έχουν ζητήσει και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και καθηγητή πανεπιστημίου, όπως θυμίζουν, κ. Ευαγγ. Βενιζέλο.
Παράλληλα, προγραμματίζουν συναντήσεις και με άλλους βουλευτές και υπουργούς, οι οποίοι προέρχονται από την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Αίτημα τους θα είναι να εκφραστούν οι διαφωνίες που ακούγονται αυτές τις ημέρες και κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα για να παρουσιαστεί το νέο νομοσχέδιο.
Σήμερα συνεδριάζει με θέμα τον νέο Νόμο Πλαίσιο και ο Τομέας Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλο, προκειμένου να καθοριστεί η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ως θετική κίνηση κρίνεται, πάντως, από την πανεπιστημιακή κοινότητα το ότι αφαιρέθηκαν από την τελική μορφή του νομοσχεδίου οι διατάξεις περί περικοπής μισθών των πρωτοβάθμιων καθηγητών σε περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης τους.
Σε άλλη διάταξη, ωστόσο, αναφέρεται ότι μόνο οι πανεπιστημιακοί που είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης θα παίρνουν το 100% του μισθού τους.
Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι:
α) οι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, θα λαμβάνουν το 100% των τακτικών αποδοχών,
β) οι πλήρους απασχόλησης, θα λαμβάνουν το 75% των τακτικών αποδοχών και
γ) οι μερικής απασχόλησης, θα λαμβάνουν το 35% των τακτικών αποδοχών.
Επίσης προβλέπεται μισθολογικό «μπόνους» σε καθηγητές που διακρίνονται για ερευνητικές ή ακαδημαϊκές επιδόσεις.
Τα ΑΕΙ, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, θα μπορούν να χρηματοδοτούνται από ιδιωτικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού με βάση συμφωνίες που συνάπτονται μεταξύ του πρύτανη, μετά από έγκριση του Συμβουλίου του ιδρύματος και του φορέα, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους, που συνάδουν με την αποστολή και τη λειτουργία του ΑΕΙ και οι οποίοι μπορεί να προβλεφθούν με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας.
«Το νομοσχέδιο αυτό επηρεάζει βαθιά την εξέλιξη των σπουδών και την ισχύ των πτυχίων και εισάγει μια ασαφή σχέση μεταξύ γνωστικών αντικειμένων και σχολών, ενώ εγκαινιάζει σπουδές πολλαπλών ταχυτήτων», δηλώνει στο «Βήμα» ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θ. Παπαθεοδώρου.
«Ταυτόχρονα όμως επαναφέρει την Εδρα και την παντοδυναμία του καθηγητή όπως την ξέραμε πριν το'80 και επιβάλει ένα ολιγαρχικό και αυταρχικό διοικητικό μοντέλο που στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης» συνεχίζει.
«Αυτό το σχέδιο νόμου πρέπει να το διαβάσουν προσεκτικά οι φοιτητές και όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας γιατί προδιαγράφει το μέλλον τους» καταλήγει.
Αρνητικός είναι και ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μυλόπουλος, ο οποίος ανακοινώνει ότι η
Σύγκλητος του Ιδρύματος του θα παραμείνει σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες παρά την περίοδο του καλοκαιριού, προκειμένου «να αντιμετωπιστούν τα θέματα του νομοσχεδίου, που είναι χωρίς ακαδημαϊκό όραμα και δημοκρατικές αρχές», όπως αναφέρει.
Πανεπιστημιακός «Καλλικράτης» άμεσα
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του νέου νομοσχεδίου είναι ότι μπαίνουν οι βάσεις για τον πανεπιστημιακό «Καλλικράτη», που θα υλοποιηθεί άμεσα και θα ξεκινήσει από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νόμο «η ίδρυση, κατάργηση, κατάτμηση ή συγχώνευση σχολών και ιδρυμάτων σύμφωνα με τα ανωτέρω πρέπει να είναι σύμφωνες με τις ανάγκες και δυνατότητες της εθνικής οικονομίας και τον περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό».
Υπερεξουσίες στην ΑΔΙΠ
Με το νομοσχέδιο η ΑΔΙΠ, Αρχή της αξιολόγησης των ΑΕΙ, όπως έχει ήδη γράψει το «Βήμα», αναλαμβάνει την ευθύνη να «μοιράζει» τα χρήματα της κρατικής χρηματοδότησης αλλά και των επιπλέον «μπόνους» στα πανεπιστήμια ανάλογα με το μέγεθος και τις επιδόσεις τους.
Επίσης αναλαμβάνει και χρέη πιστοποίησης τους (ελέγχου προγράμματος σπουδών, συμβατότητας, αποτελεσματικότητας ΚΛΠ.) και αν εκδίδει αρνητικές αποφάσεις, η «ποινή» μπορεί να είναι η διακοπή της χρηματοδότησης του Ιδρύματος.
Με τον τρόπο αυτό η ΑΔΙΠ αποκτάει υπέρ-εξουσίες, θα μπορεί να κάνει για πρώτη φορά στη χώρα μας «κατάταξη» των πανεπιστημίων (το λεγόμενο ranking) και με βάση αυτή την κατάταξη να ρυθμίζει ποια πανεπιστήμια θα παίρνουν το ειδικό «μπόνους» που προβλέπεται στην χρηματοδότησης τους για περιπτώσεις διάκρισης ή αριστείας.
Όλη η διοίκηση στα Συμβούλια
Το σημαντικότερο σημείο για τους νυν πρυτάνεις των ΑΕΙ είναι ότι ολόκληρη η διοίκηση των Ιδρυμάτων τους περνάει στα νέα Συμβούλια διοίκησης που συγκροτούνται με τον νέο Νόμο.
Τα νέα Συμβούλια μάλιστα, εκτός του ότι θα διορίζουν τους πρυτάνεις και τους κοσμήτορες σχολών (κατά το νομοσχέδιο θα τους εκλέγουν με ψηφοφορία μεταξύ των μελών τους όμως), θα μπορούν και να τους παύουν.
Στο σημείο αυτό διαφωνούν κάθετα οι διοικήσεις των ΑΕΙ, που αναφέρουν ότι η Σύγκλητος με το νέο Νόμο έχει μόνο διακοσμητικό ρόλο καθώς στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων εκφράζει μόνο γνώμη.
ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ