Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Πανεπιστημιακά κολέγια σύντομα και στην Κύπρο

Λευκωσία: Στην κατάθεση μιας πρωτότυπης πρότασης νόμου για τα μέχρι στιγμής κυπριακά δεδομένα αλλά συνηθισμένης για τα ευρωπαϊκά, προχώρησαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, Γιώργος Τάσου και Τάσος Μητσόπουλος και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα. Πρόκειται για πρόταση νόμου, η οποία στοχεύει στη δημιουργία πανεπιστημιακών κολεγίων στην Κύπρο, τα οποία θα δίνουν εξειδικευμένα πτυχία σε συγκεκριμένο αντι- κείμενο και κλάδο σπουδών. Μέχρι σήμερα, κάτι τέτοιο δεν υπήρχε στην Ανώτερη Εκπαίδευση της χώρας μας σε αντίθεση με την Ευρώπη, με την οποία και θα πρέπει να εναρμονιστούμε.

Όπως σημειώνεται στο προτεινόμενο νομοσχέδιο που κατέθεσαν οι τέσσερις βουλευτές, σκοπός είναι η τροποποίηση των περί Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νόμων του 1996 έως 2010 για σκοπούς εναρμόνισης με τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτερης Εκπαίδευσης και τη δημιουργία συμβατότητας και διαφάνειας στη βάση του πλαισίου της Μπολόνια και της Διεθνούς Πρότυπης Ταξινόμησης Εκπαίδευσης της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Όπως είναι αντιληπτό, η δημιουργία πανεπιστημιακών κολεγίων στην Κύπρο, τα οποία θα είναι εξειδικευμένα και θα παραχωρούν αναγνωρισμένα πτυχία σε συγκεκριμένο αντικείμενο, προϋποθέτει μια σειρά κριτηρίων που θα πρέπει να πληρούν οι Σχολές, ούτως ώστε μεταξύ άλλων να διασφαλίζεται και η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, που είναι και το σημαντικότερο.

Όσον αφορά στα κριτήρια και τις προϋποθέσεις αναμένεται να τεθούν όταν το νομοσχέδιο συζητηθεί, στην παρουσία όλων των εμπλεκόμενων και αρμόδιων φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...