Και οι υποψήφιοι σε κρίση. Τα νέα οικονομικά δεδομένα, η αύξηση της ανεργίας, η αγωνία για το αύριο και βέβαια οι στρεβλώσεις ενός γηρασμένου εξεταστικού συστήματος είναι τα στοιχεία που καθρεφτίζονται στα αποτελέσματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Στον αστερισμό της κρίσης αυτής, οι επιλογές των υποψηφίων αντιστρέφονται πλήρως.
Ετσι:
* Τα παιδαγωγικά τμήματα, ύστερα από 8 χρόνια συνεχούς ζήτησης, χάνουν την πρωτιά τους αφού οι υποψήφιοι τους γυρνούν την πλάτη εξαιτίας της δραστικής μείωσης των διορισμών αλλά και των αλλαγών στο σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών. * Σχολές θεωρητικές (καθηγητικές κυρίως και διεθνών σπουδών) μεσαίας βαθμολογικής κλίμακας, χωρίς ιδιαίτερη ζήτηση μέχρι πέρσι, περνάνε μπροστά ανεβάζοντας τις βάσεις τους μέχρι και 500 μόρια. Είναι σχολές που βρίσκονται σε πανεπιστήμια μεγάλων αστικών κέντρων και τις επιλέγουν οι υποψήφιοι βάζοντας υποχρεωτικά νερό στο κρασί τους, προφανώς για οικονομικούς λόγους. Να μην απομακρυνθούν, δηλαδή, από τον τόπο της διαμονής τους.
Για τον ίδιο λόγο μεγάλη ζήτηση εμφανίζουν και πολλά τμήματα σε κεντρικά ΤΕΙ.
* Περιζήτητες παραμένουν οι σχολές που οδηγούν με μεγαλύτερη ασφάλεια σε επαγγελματική αποκατάσταση, όπως: τα περισσότερα οικονομικά, λογιστικά, χρηματοοικονομικά και τμήματα Πληροφορικής σε κεντρικά ΑΕΙ. Το ίδιο και για τα δημοφιλή ΤΕΙ. Νοσηλευτικής, Φυσικοθεραπείας αλλά και τμήματα Λογιστικής, Γραφιστικής και Πληροφορικής.
* Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος τώρα: Η κατάργηση της βάσης του 10 άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κατεβάζοντας όμως πολύ χαμηλά τον πήχυ.
Με 868 μόρια (βαθμολογία 0,91) μπήκε υποψήφιος στο Τμήμα Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Με 6.265 μόρια (βαθμολογία 4,17) μπήκε υποψήφιος στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
* Αξιοσημείωτο είναι ότι και οι 106.189 υποψήφιοι συμπλήρωσαν φέτος μηχανογραφικό δελτίο ενώ πέρσι είχαμε αποχή 20.000 νέων. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό υποβολής μηχανογραφικού στην 8ετία και οφείλεται καθαρά στην κατάργηση της βάσης του 10.
* Αναμενόμενες ήταν και οι βαθμολογίες κάτω από τη βάση, που κατέβηκαν ακόμη περισσότερο λόγω της δυσκολίας κάποιων θεμάτων (πολύ κακές επιδόσεις στη Φυσική). Πιο συγκεκριμένα:
* Σε 101 από 213 τμήματα των ΤΕΙ, ποσοστό 42,3%,οι υποψήφιοι εισάγονται με βαθμολογία κάτω από 9. Από αυτά τα 101, στα 56 τμήματα οι υποψήφιοι εισάγονται με βαθμολογία κάτω από 6. Κι αν οι χαμηλές βαθμολογίες αποδίδονται στο στρεβλό σύστημα εισαγωγής, τα τμήματα αυτά καθίστανται αναξιόπιστα και θα μείνουν χωρίς φοιτητές αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες της αγοράς εργασίας.
* Σε 28 από 345 τμήματα των ΑΕΙ, δηλαδή σε ποσοστό 6,7%, εισάγονται με βαθμολογία κάτω από 9. Από αυτά τα 28, στα 8 τμήματα εισάγονται με βαθμό κάτω από 6.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, από το σύνολο των 106.189 υποψηφίων που υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο, εισάγονται οι 84.368, δηλαδή ποσοστό επιτυχίας 79,45%. Από αυτούς οι 43.659 εισάγονται σε ΑΕΙ και οι 40.709 εισάγονται σε ΤΕΙ. Εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μένουν φέτος 21.821 υποψήφιοι.
* Φέτος έμειναν κενές θέσεις 4.108, ενώ πέρσι οι κενές θέσεις ήταν 20.390. Οι 4.108 θέσεις εμφανίζονται σε 25 ΤΕΙ και σε 4 ξενόγλωσσα τμήματα των ΑΕΙ.
Πιο συγκεκριμένα, σε 221 θέσεις στο Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής στο ΤΕΙ Ηπείρου έχουμε 26 επιτυχόντες, σε 138 θέσεις στο Τμήμα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων στο ΤΕΙ Λάρισας έχουμε 22 επιτυχόντες, σε 172 θέσεις στο Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Ηγουμενίτσας έχουμε 12 επιτυχόντες.
* Συνολικά η εικόνα των βάσεων διαμορφώνεται ως εξής: Σε 209 τμήματα των ΑΕΙ έχουμε άνοδο των βάσεων και σε 120 τμήματα έχουμε πτώση. Σε 113 τμήματα των ΤΕΙ έχουμε άνοδο και σε 96 πτώση.
Τα κριτήρια που κυριάρχησαν φέτος στους υποψηφίους για τη σειρά προτίμησης των σχολών στο μηχανογραφικό τους είναι σαφώς επηρεασμένα από τα νέα οικονομικά δεδομένα. Ετσι, οι υποψήφιοι που προέρχονται από μεγάλα αστικά κέντρα επιλέγουν σχολές δεύτερης και τρίτης ζήτησης που ανήκουν σε μεσαία βαθμολογική κλίμακα, προκειμένου να μείνουν κοντά στο σπίτι τους.
Για παράδειγμα, αντί να δηλώσουν τη Νομική στη Θεσσαλονίκη ή την Κομοτηνή, δηλώνουν το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά ή στο Πάντειο. Ετσι, το αντίστοιχο τμήμα ανέβηκε 574 μόρια στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και 464 στο Πάντειο. Ανάλογη εικόνα εμφανίζουν και σχολές φιλολογικές, φυσικομαθηματικές, σχολές ψυχολογίας, φιλοσοφικά τμήματα, αρχαιολογικά, σχολές πολιτικών επιστημών, Κοινωνιολογίας, θεατρικά τμήματα.
Εκπληξη ήταν φέτος η μεγάλη πτώση στις βάσεις των παιδαγωγικών τμημάτων που βρίσκονταν την τελευταία δεκαετία στις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στη δραστική μείωση των διορισμών καθώς και στις αλλαγές στο σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών που γίνεται αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ. Η πτώση των βάσεων ξεπερνάει τα 600 μόρια, εμφανίζεται σε όλα τα παιδαγωγικά τμήματα, μικρότερη στα μεγάλα ΑΕΙ (Αθήνας, Θεσσαλονίκης) και μεγαλύτερη στα περιφερειακά.
Καμία μεταβολή δεν έχουμε στις Νομικές Σχολές που παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων. Η Νομική Αθήνας, μάλιστα, δεν μετέβαλε καθόλου την περσινή της βάση που ήταν και παραμένει στα 18.893 μόρια. Αντίθετα, μικρή πτώση μέχρι 26 μόρια σε σχέση με πέρσι είχαμε στις Ιατρικές Σχολές, οι οποίες πάντως εξακολουθούν να παραμένουν στην κορυφή της βαθμολογικής πυραμίδας. Είναι αξιοσημείωτη, πάντως, η πτωτική τάση στα ιατρικά τμήματα ύστερα από πολλά χρόνια συνεχούς ανόδου. Τα νοσηλευτικά τμήματα εμφανίζουν όμως και φέτος άνοδο, αφού το πτυχίο τους οδηγεί σε επαγγελματική αποκατάσταση.
Χωρίς αξιόλογες μεταβολές είναι και η εικόνα των βάσεων στα πολυτεχνικά τμήματα. Μικρή πτώση έχουμε στις βάσεις των δημοφιλών τμημάτων ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών, ενώ στα τμήματα των πολιτικών μηχανικών έχουμε αυξομειώσεις. Πτώση και μάλιστα σημαντική έχουμε στα αρχιτεκτονικά τμήματα.
Τα οικονομικά τμήματα των ΑΕΙ παραμένουν σε μεγάλη ζήτηση και κρατάνε τα υψηλά τους επίπεδα με μικρές τάσεις ανόδου. Το ίδιο ισχύει και για τα τμήματα Πληροφορικής, Χρηματοοικονομικά καθώς και για τα τμήματα που συνδέονται με υψηλά ποσοστά απορρόφησης στην αγορά εργασίας, όπως το τμήμα Διαιτολογίας (Χαροκόπειο) αλλά και στα αντίστοιχα περιφερειακών ΑΕΙ, όπως σε αυτό του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Λήμνος) που ανέβηκε 1.029 μόρια.
Εντύπωση προκαλεί η μεγάλη άνοδος των βάσεων μέχρι 900 μόρια στις δημοσιογραφικές σχολές των ΜΜΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάντειο μετά τη συνεχή πτώση της τελευταίας πενταετίας και με το δεδομένο ότι οι σπουδές δεν εξασφαλίζουν άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές είναι σε συνεχή άνοδο λόγω επαγγελματικής σιγουριάς, αν και φέτος είχαμε μείωση των θέσεων των εισακτέων.
Στα ξενόγλωσσα τμήματα παρατηρούμε μεγάλη πτώση μέχρι και 5.000 μόρια στη Γαλλική Φιλολογία. Εξαίρεση είναι η Γερμανική Φιλολογία που ανέβηκε εντυπωσιακά στην Αθήνα 4.207 μόρια και στη Θεσσαλονίκη 3.409 μόρια. Η άνοδος οφείλεται στις πολύ καλές επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα των γερμανικών.
Η εικόνα στα τμήματα των ΤΕΙ είναι περίπου ανάλογη με αυτή των ΑΕΙ. Σε όλα τα τμήματα του κέντρου, οι βάσεις είναι ανεβασμένες και περισσότερο στα δημοφιλή τμήματα, ενώ πτώση έχουν τα τμήματα των περιφερειακών ΤΕΙ.
Οι εγγραφές των εισαγομένων στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν από 13-9-2010 μέχρι και 30-9-2010. Προϋπόθεση εγγραφής είναι η βεβαίωση γνώσης της ελληνικής γλώσσας για τους εισαγομένους που δεν είναι κάτοχοι τίτλου απόλυσης ελληνικού ή κυπριακού Λυκείου. Αν δεν έχουν τη βεβαίωση αυτή, μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος από την εισαγωγή τους, αφού θα έχουν αποκτήσει τη βεβαίωση από τον αρμόδιο φορέα. Σε αντίθετη περίπτωση, οι εισαγόμενοι χάνουν το δικαίωμα εγγραφής τους. Επισημαίνεται ότι τα σχετικά δικαιολογητικά, που υπέβαλε στο υπουργείο Παιδείας καθένας από τους εισαγομένους, θα σταλούν υπηρεσιακά στη σχολή επιτυχίας τους, εκτός των Κύπριων υπηκόων, των οποίων οι φάκελοι θα σταλούν με τη φροντίδα του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου απευθείας στις σχολές επιτυχίας τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ