Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για την κατάσταση στην παιδεία


Για δραματική υποβάθμιση της παιδείας και απαξίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ έκανε λόγο για θλιβερά αποτελέσματα, τα οποία η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα έπρεπε να αναλογιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες της.

«Η εικόνα των φετινών αποτελεσμάτων, με υποψηφίους να εισάγονται σε ανώτατες σχολές με λευκές κόλλες, συνιστά το χαμηλότερο ρεκόρ από καταβολής του θεσμού των πανελλαδικών εξετάσεων» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ τονίζει πως την ώρα που η καπιταλιστική κρίση δοκιμάζει ακόμη πιο βαθειά τη ζωή της λαϊκής οικογένειας, «είναι ζήτημα μεγάλης προτεραιότητας και πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων το να παρθούν τώρα άμεσα μέτρα για τους φοιτητές και σπουδαστές, παιδιά ανέργων και φτωχών οικογενειών, ώστε να εξασφαλιστεί η δωρεάν στέγαση, σίτιση και μετακίνηση των παιδιών τους, ώστε να μπορούν να σπουδάσουν».

«Οι νέοι που έμειναν εκτός ΑΕΙ-ΤΕΙ θα μετατραπούν και πάλι σε βορά των εμπόρων της κατάρτισης και των αποθρασυμμένων από τις χαριστικές ρυθμίσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης ιδιοκτητών των 'κολεγίων'. Αυτοί που κατάφεραν σήμερα να περάσουν στα ΑΕΙ-ΤΕΙ θα βρεθούν απέναντι στα προβλήματα της υποβάθμισης των σπουδών, θα βρεθούν σε τμήματα προθάλαμους της ελαστικής απασχόλησης και ανεργίας. Ιδιαίτερα τα παιδιά που περνούν σε περιφερειακά τμήματα, κυρίως των ΤΕΙ, θα αντιμετωπίσουν την υπολειτουργία ή και το κλείσιμο, τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και διδακτικό και λοιπό προσωπικό. Οι οικογένειες τους θα ακριβοπληρώσουν την ανυπαρξία υποδομών στέγασης και σίτισης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Το τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ επισημαίνει ότι «οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην αλλαγή του ισχύοντος εξεταστικού συστήματος, που επιτρέπει να μοιράζονται άνισα οι μορφωτικές ευκαιρίες στους νέους, σε βάρος των παιδιών που προέρχονται από τα οικονομικά ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Γι' αυτά τα παιδιά το μορφωτικό μέλλον φαίνεται πιο σκοτεινό, καθώς οι γονείς τους υφίστανται τις συνέπειες της υποβάθμισης των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων τους, που μειώνονται ακόμη περισσότερο από τα μέτρα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ».

Συμπληρώνει πως ο ΣΥΝ επανακαταθέτει σε δημόσιο διάλογο την πρότασή του για ένα σύστημα ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο πλαίσιο μιας συνολικής, ριζικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...