Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Διευθετήθηκε η εκκρεμότητα για τις επαγγελματικές άδειες αποφοίτων ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ

Τερματίζεται οριστικά η εκκρεμότητα για την έκδοση επαγγελματικών αδειών των αποφοίτων των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) και Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ), ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Όπως επισήμανε η υπουργός «η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση παρουσίασε τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα στη δομή, την οργάνωση και τη λειτουργία της, με συνέπεια τη μείωση του μαθητικού δυναμικού και αρνητικές επιπτώσεις στις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας». Πρόσθεσε ακόμη ότι «αφέθηκαν στην τύχη τους τα επαγγελματικά δικαιώματα».

Όπως ανέφερε η υπουργός οι ανακοινώσεις για τις αντιστοιχίσεις των ειδικοτήτων και κατ' επέκταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτές δίνουν λύση.

Η δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση παρέχεται στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) που λειτούργησαν για πρώτη φορά κατά το σχολικό έτος 2006 – 2007 αντικαθιστώντας τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ Α΄ και Β΄ κύκλου). Όταν τον Ιούνιο του 2009 αποφοίτησαν οι πρώτοι μαθητές αυτών των σχολικών μονάδων, εμφανίστηκε η αναγκαιότητα χορήγησης επαγγελματικών δικαιωμάτων σε μεγάλο αριθμό αποφοίτων.

Το έργο της απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων σε πτυχιούχους δευτεροβάθμιας τεχνικής εκπαίδευσης ανήκει στην Εθνική Επιτροπή Καθορισμού Επαγγελματικών Δικαιωμάτων (ΕΕΚΕΔ) του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ). Ωστόσο, η ΕΕΚΕΔ σταμάτησε τις εργασίες της το Φεβρουάριο του 2009.

Η νέα ηγεσία του Οργανισμού προχώρησε στην άμεση ανασυγκρότηση της ΕΕΚΕΔ και ξεκίνησε τις συνεδριάσεις της με άμεση προτεραιότητα την αντιστοιχία των ειδικοτήτων ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ προς τα ΤΕΕ Α΄ & Β΄ κύκλου. Η αρμόδια επιτροπή κατέληξε ομόφωνα στις αποφάσεις της τον Ιούνιο κλείνοντας την εκκρεμότητα για τους αποφοίτους.

Η υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ). Από τα 114 Παραρτήματα και ΙΕΚ, πρόσθεσε, έγινε ένας πλήρης εξορθολογισμός με βάση την ανάγκη του να λειτουργούν σωστά οι ειδικότητες με όλο το εκπαιδευτικό δυναμικό και τα εργαστήρια που χρειάζονται. Έτσι, θα λειτουργήσουν από τη προσεχή σχολική χρονιά 92 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης με 200 ειδικότητες σε όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...