Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

«Εξαγωγή νέων επιστημόνων από την Ελλάδα»

Ερώτηση του Λ. Αυγενάκη στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων


Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρης Αυγενάκης έφερε στην Βουλή το ζήτημα της «εξαγωγής νέων επιστημόνων από την Ελλάδα».

Στην Ερώτησή του, ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι: «Το Κύμα μετανάστευσης νέων επιστημόνων προς τις χώρες του εξωτερικού για αναζήτηση εργασίας δείχνει να λαμβάνει ανησυχητικά αυξητικές τάσεις.Η παρατεταμένη ύφεση, η ανεργία, η οποία στην περίπτωση των πτυχιούχων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 30% στην Ελλάδα, ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό αν το συγκρίνουμε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 14%, είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που ωθούν τους νέους στην αναζήτηση εργασίας στις αγορές του εξωτερικού. Η υποαπασχόληση, η ετεροαπασχόληση, οι χαμηλές απολαβές, η απογοήτευση για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για το μέλλον, που προβλέπεται δυσοίωνο είναι επίσης βασικές αιτίες που αναγκάζουν τους νέους επιστήμονες να εγκαταλείψουν την χώρα μας. Νέοι γιατροί, μηχανικοί και άλλοι επαγγελματίες, με Μάστερ, διδακτορικά και ξένες γλώσσες αναζητούν εργασία σε χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Μ. Βρετανία, οι ΗΠΑ όχι μόνον γιατί εκεί θα έχουν αξιοπρεπέστερους μισθούς, αλλά κυρίως γιατί θα εξασφαλίσουν αναγνώριση των προσπαθειών τους και των περγαμηνών τους, ποιότητα στη επαγγελματική τους απασχόληση, προοπτικές εξέλιξης, αξιοκρατία στον εργασιακό χώρο και σαφή περιγραφή του αντικειμένου εργασίας που θα τους καθιστά αποδοτικότερους και θα ενισχύει την απόκτηση περισσότερων εξειδικευμένων γνώσεων. Η Ελλάδα χάνει το πιο δυναμικό κομμάτι του ανθρώπινου κεφαλαίου της, τον πιο νευραλγικό παράγοντα πάνω στο οποίο θα μπορούσε να στηριχτεί η οικονομική ανάκαμψη. Η επιδιωκόμενη ανάπτυξη στη χώρα μας δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τους νέους που ξέρουν να παράγουν γνώση και καινοτομία, χωρίς τους επιστήμονες που μπορούν να στελεχώσουν επάξια επενδυτικά σχέδια σε νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες, που μπορούν να αναλάβουν τον εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση της αγροτικής καλλιέργειας και να αλλάξουν το πρότυπο του υπαλλήλου που αναζητεί μια μόνιμη δουλειά στο δημόσιο με αυτό του νέου επιχειρηματία ή παραγωγού που ρισκάρει, αξιοποιεί την επιστημονική έρευνα αλλά και τους φυσικούς, πολιτιστικούς και ανθρώπινους πόρους με σύνεση δημιουργώντας προϊόντα, υπηρεσίες και θέσεις εργασίας».

Επειδή, κατά τον κ. Αυγενάκη «οι εκτιμήσεις των ερευνητών για την διαρροή εγκεφάλων στο εξωτερικό είναι ανησυχητικές για το εγγύς μέλλον, η ελληνική πολιτεία επιβάλλεται να λάβει άμεσα μέτρα για να προλάβει τις καταστροφικές συνέπειες του φαινομένου για την Ελληνική κοινωνία και να δώσει κίνητρα στα παιδιά της για να φτιάξουν την Ελλάδα της παραγωγής, της καινοτομίας και της νέας δημιουργικότητας». Για τους παραπάνω λόγους ζήτησε από τον Υπουργό να τον ενημερώσει για τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας έτσι ώστε να απασχοληθεί ένας σημαντικός αριθμός νέων με πολλά προσόντα στον συγκεκριμένο τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...